Kik voltak az első hőlégballon utasai?

Kik voltak az első hőlégballon utasai?

Az első hőlégballonrepülést 1783. november 21-én hajtották végre a francia Montgolfier testvérek, Joseph és Étienne által. A hőlégballont egy gyapjú és papír keverékéből készült légballon alkotta, amelyet fűtött levegővel töltöttek meg. Az első hőlégballon utasai Jean-François Pilâtre de Rozier és François Laurent d’Arlandes voltak.

Jean-François Pilâtre de Rozier:

Jean-François Pilâtre de Rozier francia tudós és feltaláló volt, aki szorosan együttműködött a Montgolfier testvérekkel. Az első hőlégballonrepülésen részt vett, és ezzel a tettével a történelem első léggömbös utasává vált. Később részt vett egy másik hőlégballonrepülésen is, amelynek során tragikus balesetben vesztette életét.

François Laurent d’Arlandes:

François Laurent d’Arlandes a francia katonai mérnökség tisztje volt, és katonai tapasztalatai miatt választották ki a hőlégballon utasának. D’Arlandes az első hőlégballonrepülés alkalmával együtt utazott Jean-François Pilâtre de Rozierrel.

Az első hőlégballonrepülés két utasának kísérlete nagy szenzációt keltett a korabeli Franciaországban és széles körben elismerték az emberiség történelmében tett jelentős lépésként. Ez a történés hatalmas hatást gyakorolt a légiközlekedés fejlődésére és az emberek látásmódjára az égbolt iránt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.