Kik voltak az antant hatalmak?

Automatikus vázlat

Az Antant hatalmak az első világháború során a központi hatalmakkal szemben álló szövetségeseket jelentették. Az Antant hatalmakat később az Entente Cordiale (Szívességi Szövetség) formálta, és több ország csatlakozott hozzájuk az első világháború során. A legfontosabb Antant hatalmak a következők voltak:

  1. Francia Köztársaság:
    • Franciaország az egyik vezető tagja volt az Antant hatalmaknak. A francia hadsereg jelentős szerepet játszott a háború során, és a párizsi békeszerződés aláírásával ért véget a konfliktus.
  2. Brit Birodalom:
    • A Brit Birodalom is fontos szerepet játszott az Antant hatalmak között. Nagy-Britannia és az Egyesült Királyság a háború elejétől fogva részt vett a konfliktusban, és számos fronton harcolt a központi hatalmak ellen.
  3. Olasz Királyság:
    • Olaszország eleinte a központi hatalmak oldalán állt, de a háború során megtörtént az átállás, és Olaszország az Antant hatalmakhoz csatlakozott, részt véve a háború későbbi szakaszaiban.
  4. Orosz Birodalom:
    • Az Orosz Birodalom a háború elején az Antant hatalmak oldalán harcolt, de az orosz forradalom és a bolsevik hatalomátvétel után az oroszok kiléptek a háborúból.
  5. Az Amerikai Egyesült Államok:
    • Az Amerikai Egyesült Államok az Antant hatalmakhoz később csatlakozott, 1917-ben lépett be a háborúba. Az amerikai beavatkozás jelentős szerepet játszott a háború kimenetelében.

Az Antant hatalmak és a központi hatalmak közötti konfliktus 1918-ban ért véget a Párizsi Békekonferencián aláírt békeszerződésekkel, például a Versailles-i Békeszerződéssel. A háború utáni békeszerződések az Antant hatalmaknak kedveztek, de hosszú távon azokhoz a feszültségekhez és problémákhoz vezettek, amelyek később a második világháborúhoz vezettek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.