Az inkák egy ősi dél-amerikai civilizáció voltak, amely a 15. és 16. században, azaz az európai hódítók érkezése előtt, a mai Peru területén virágzott. Az inkák birodalma, az Inka Birodalom, a világ egyik legnagyobb és legfejlettebb ősi birodalma volt.

Főbb Jellemzők:

 1. Földrajzi Terület:
  • Az Inka Birodalom területe Dél-Amerika nyugati részén helyezkedett el, terjedelmes területet foglalt el a mai Ecuador, Peru, Bolívia, Chile és Kolumbia területén. Az Andok-hegység vidékét is magában foglalta.
 2. Cuzco:
  • Az inkák fővárosa Cuzco volt, amely a birodalom középpontjában feküdt. Cuzco a kulturális és vallási központként szolgált, és a birodalom számos útja innen kiindulva haladt.
 3. Szállítási Hálózat:
  • Az inkák hatalmas és fejlett utakat és hidakat építettek ki birodalmukban. Az Inka úthálózat, amely a Tawantinsuyu nevet viselte, több ezer kilométert ölelt fel, és lehetővé tette a gyors és hatékony kommunikációt, valamint a katonai mozgást.
 4. Gazdálkodás:
  • Az inkák fejlett gazdasággal rendelkeztek, és az andoki teraszokon művelték a mezőket. A teraszos gazdálkodásnak köszönhetően képesek voltak a hegyvidéki területeken is élelmiszert termelni.
 5. Társadalmi Rendszer:
  • Az inkák társadalma hierarchikus volt. A császár (Inka) és a királyi család a legfelső réteget alkotta, alattuk voltak a nemesek, papok és katonai vezetők. Az alacsonyabb rétegeket a mezőgazdasággal és az egyéb munkával foglalkozók tették ki.
 6. Művészet és Építészet:
  • Az inkák művészete és építészete is fejlett volt. A kőfaragásban, a kerámia készítésében és a textilművészetben is kiemelkedtek. Az Inka Birodalomban emlékezetes kőépítészet, például Machu Picchu és Sacsayhuamán, található.
 7. Iratok és Írás:
  • Az inkák nem rendelkeztek írott nyelvvel, de egy bonyolult csomórendszerrel, a quipukkal, vezették az információkat és a számokat. A quipuk egy köteg vagy huzal volt, amelyen különféle színű és típusú csomók készültek.

Az Inka Birodalom vége az európai hódítók érkezésével következett be, különösen Francisco Pizarro vezetése alatt. A spanyolok elfoglalták Cuzcot 1533-ban, ezzel véget vetve az inkák birodalmának. Az inkák kulturális öröksége azonban él tovább Peru és Dél-Amerika területén.

Kik voltak az inkák?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.