Lehet árnyékban is barnulni?

Azt gondolhatod, hogy biztonságban vagy, ha egy fa alatt ülsz a parkban, és elmenekülsz a forró nap elől. Ennek van értelme, igaz, ha közvetlenül a naptól távol vagy, kizárt, hogy lebarnulj. Ez azonban valójában nem biztos, hogy így van.

Tehát le lehet barnulni az árnyékban? Ez teljesen lehetséges. Valójában nem kell közvetlenül a napfény alatt lenned ahhoz, hogy lebarnulj, így az árnyékban, a napernyő alatt ülve is lebarnulhatsz. Elsősorban a környezetedben lévő tárgyakról visszaverődő napfény az oka annak, hogy árnyékban is le tudsz barnulni, bár más okok is vannak.

Felejts el mindent, amit eddig a barnulásról és a napozás elkerülésének módjáról tudtál. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan kerülheti el a túlzott barnulást az árnyékban.

Miért barnulhatsz árnyékban is

Az egyik fő oka annak, hogy árnyékban is le tudsz barnulni, az, hogy a nap visszaverődik a környezetedben lévő tárgyakról. Bizonyos környezeti tényezők, például a fényes hó vagy a halvány tengerparti homok visszaverheti a napsugarakat a bőrödre, még akkor is, ha árnyékban ülsz.

Így bár nem vagy közvetlenül a nap alatt, a bőröd mégis ki van téve a káros ultraibolya sugaraknak. Az is előfordulhat, hogy tükör vagy más fényes felület vagy anyag közelében ülsz, amely visszatükrözi a napsugarakat a bőrödre.

Az, hogy árnyékban barnulhat-e vagy sem, attól is függ, hogy milyen árnyék alatt van. Bár az árnyék nyújt valamiféle védelmet a naptól, egyetlen árnyék sem biztonságos. Egyes napernyők vagy sátrak még mindig átengednek néhány UVB-sugarat, amelyeket a bőrre nézve a legkárosabbnak tartanak.

Ellenőrizze a strandon használt napernyő vagy árnyékoló UPF-értékét, mielőtt kimegy a napra. Az UPF minősítés ismeretében meg tudja határozni, hogy mekkora védelmet nyújt.

Minden árnyék egyforma?

Nem. Az összes visszavert UV-sugárzást figyelmen kívül hagyva nem minden árnyékoló egyenlő. Egy épület vastag árnyéka nagyobb védelmet nyújt, mint egy anyagból készült árnyékoló kendő vagy strandernyő.

Ennek oka, hogy egyes UV-sugarak még mindig képesek lehetnek áthatolni a napvédő tárgyak anyagán. Az esernyők és az árnyékoló kendők némi kiegészítő védelmet nyújtanak, és jobbak, mintha csak közvetlenül a napon állna, de ezzel egyidejűleg naptejet és védőruházatot is kell viselnie.

Lehet árnyékban is barnulni?

Mindig használjon extra védelmet

Lehet, hogy kihagyja a naptejet, ha úgy gondolja, hogy egész nap az árnyékban fog ülni, de nagyon fontos, hogy mindig viseljen naptejet, amikor kimegy a napra.

Lehet, hogy árnyékban vagy és hűvösebbnek érzed magad, de a visszavert sugarak kárt tehetnek a bőrödben. Néhány naptej megvédi a bőrét ezektől a visszavert sugaraktól, és nem marad meglepő napbarnított bőr a nap végére.

Hogyan kerüljük el a leégést

Ha tudod, hogyan kerüld el a leégést, az az egyik leghatékonyabb módja bőröd egészségének megőrzésének. A nap olyan súlyos károkat tud okozni az egészséges bőrben, és ha már egyszer megtörtént, nem igazán lehet visszafordítani a károkat.

Még ha azt tervezi is, hogy egész nyaralás alatt egy napernyő alatt ül, íme néhány módszer, hogy elkerülje az égési sérüléseket

Kerülje a napfényes órákat

Az UV-sugarak a nap bizonyos időszakaiban erősebbek. Ezekben az időszakokban égsz le a legjobban a napon. Ez az időszak általában 10 és 16 óra között van, de más tényezők is hozzájárulnak ahhoz, hogy a napsugarak bizonyos időpontokban mennyire erősek:

  • Az UV-sugarak erősebbek a nagyobb magasságban
  • Az UV-sugarak tavasszal és nyáron erősebbek
  • Az Egyenlítőhöz közelebb eső területeken nagyobb a napsugárzás erőssége
  • Az olyan fényvisszaverő felületek, mint a hó, a víz, a jég, a beton és a homok mind erősebbé tehetik az UV-sugarakat.

Viselje a megfelelő ruházatot

Bizonyos ruhadarabok jobban védenek a naptól, mint mások. Néha a ruhadarabok UPF-értékkel vannak ellátva, amely megmutatja, hogy az adott anyag mennyire véd a napfénytől.

Bizonyos szövetek és körülmények nagyobb védelmet nyújtanak:

  • A sötétebb színű festékek több fényt nyelnek el, ami ellenállóbbá teszi őket a napfénnyel szemben, és ezért jobban védenek, mint a világosabb színek.
  • A sűrűn szőtt vagy vastag szövet nagyobb védelmet nyújt, mivel az UV-sugarak nem tudnak átjutni a vastag szöveten.
  • A hosszabb ruhadarabok több bőrfelületnek nyújtanak védelmet. A hosszú ingek és hosszú nadrágok nagyobb felületet fednek le a testén, és nyilvánvalóan nagyobb védelmet nyújtanak.

Vannak bizonyos márkák, amelyek elsősorban a napvédő ruházatra összpontosítanak. Ezek a ruhadarabok úgy készültek, hogy a lehető legjobban védjenek a naptól, és 30-as vagy magasabb UPF-értéket kínálnak.

Kiegészítők:

Ha a megfelelő kiegészítőket viszi magával, amikor a napon tartózkodik, az még árnyékban is megkímélheti a kellemetlenségektől és a leégéstől. A kifejezetten a napvédelemhez készült kiegészítők hatékonyabbak.

A sapkák remekül védik az arcot a naptól. Egy széles karimájú kalap ideális arra, hogy távol tartsa a napot az arcától, a nyakától, a fülétől és a fejétől. Győződjön meg róla, hogy a kalap szorosan szőtt anyagból készült, hogy minimális napfényt engedjen át.
A megfelelő napszemüveg 100%-os UV-védelmet nyújthat, és sokkal elviselhetőbbé teszi a szabadban való tartózkodást, amikor a nap a legerősebb. Nem a lencse sötétsége határozza meg a védelmet, ezért ellenőrizze a címkén, hogy milyen szintű védelmet nyújt. A körbefont napszemüvegek extra védelmet nyújtanak a szem körüli érzékeny bőrnek, így még hatékonyabban védik a napot.
Még árnyékban is szükség van naptejre. Ha széles spektrumú fényvédő krémet választ, az UVA- és UVB-sugarak ellen is védelmet nyújt. Az UVB-sugarak égetik a bőrt, míg az UVA-sugarak behatolnak a bőrbe, és komolyabb problémákat okoznak.

A választott fényvédő krémnek legalább SPF 15-ös vagy magasabb faktorszámúnak kell lennie, és 2 óránként vagy úszás után kell felvinni.

Ne feledkezzen meg a nehezen elérhető területekről, például a hátáról vagy a lábfejéről; ezek a területek szenvedik el gyakran a legsúlyosabb leégést.

Borult időben is barnulhatok?

Borult időben is barnulhatsz. Sőt, a borult időben történő barnulástól akár csúnyán le is éghet. A legtöbb ember azt hiszi, hogy nem kell naptejet használni, ha felhős az idő, de valójában a napsugarak akár 87%-a áthatol a felhőkön.

Az emberek gyakran súlyosan leégnek ilyen időben, mert nem számítanak erre, és elkerülnek minden óvintézkedést.

Az ablakon keresztül is barnulhatok?

Bár azt gondolhatod, hogy az ablak mellett ülve is lebarnulhatsz, ez valószínűleg nem fog megtörténni.

A normál üveg elnyeli a nap UVB-sugarainak mintegy 97%-át, amelyek a csúnya leégésért felelősek, és az UVA-sugarak 50%-át, amelyek szintén okoznak némi kárt.

Az ablakok körülbelül SPF30-as védelmet nyújtanak, így az ablakon keresztül is le lehet barnulni, csak egy ablak mellett kell ülni, ahol erős napfény éri az embert, hogy észrevegye a különbséget.

Ruházaton keresztül is barnulhatok?

A ruházaton keresztül is lehet barnulni. Bár a különböző szövetek és anyagok különböző szintű védelmet nyújtanak, az UV-sugarak a legtöbb hétköznapi ruhadarabon átjutnak, és a ruházaton keresztül is lebarnulhat.

Mi a leghatékonyabb módja a leégés elkerülésének?

Igazság szerint a leégés elkerülésének legjobb módja, ha bent maradsz egy sötét szobában. Az UV-sugarak akkor is elérhetik a bőrét, amikor bent van, akár az ablakon keresztül, akár a nyitott ajtó mellett a padlóról visszaverődve.

Ezért olyan fontos, hogy mindig legyen magánál valamilyen fényvédő, hiszen sosem tudhatja, mikor égeti le magát.

Biztonságos fokozatosan barnulni?

Nincs olyan barnulás, amely 100%-ban biztonságos. Végső soron az UV-sugarakkal való bármilyen érintkezés káros. Ezek csak károsítják a bőrödet, és akár maradandó károsodást is okozhatnak, bármennyire is szeretnéd azt az aranyló ragyogást. Sokkal biztonságosabb, ha önbarnító krémet vagy szalonban történő barnító spray-t választasz.

Barnulás az árnyékban

Nem a napozással kapcsolatos paranoiát akarom elősegíteni, de nagyon is lehetséges, hogy akkor is lebarnulj, amikor azt hiszed, hogy biztonságban vagy a naptól. A környezeti tényezők és a körülötted lévő tárgyak visszaverhetik a bőrödre érkező UV-sugarakat, és így lebarnulhatsz. Nem kell közvetlenül a napon ülnie ahhoz, hogy lebarnuljon, és ez eléggé aggasztó lehet.

Ha egész életedben próbálod elkerülni a napot, az nem fog működni. A legjobb megoldás, ha óvintézkedéseket teszel, hogy a lehető legjobban védd a bőröd, amikor a napon vagy. A naptej, a fényvédő ruházat és a kiegészítők segítenek a bőrének elkerülni a nap okozta komolyabb károsodásokat.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.