Lehet fogyni terhesség alatt?

Hacsak nem a terhesség korai szakaszában vagy, nem biztonságos fogyni terhesség alatt. A teste keményen dolgozik, hogy támogassa a növekvő babát, és ha fogyókúrázik vagy diétázik terhesség alatt, akkor fontos tápanyagokat hagyhat ki, amelyekre szüksége van az egészséges terhességhez. Ha túlsúlyos vagy elhízott és terhes, tegyen meg mindent, hogy jól táplálkozzon és rendszeresen mozogjon – és beszéljen a kezelőorvosával arról, hogy a súlygyarapodása az egészséges tartományon belül maradjon.

Fogyhatok terhesség alatt?

Nem számít, hogy hány kiló vagy, nem biztonságos fogyni terhesség alatt. (Ez alól egyetlen kivétel van a terhesség első heteiben – az okokat lásd alább.)

Az anya terhesség alatti súlygyarapodásának vagy fogyásának hatása a babára bonyolult kérdés, amelyet a szakértők továbbra is tanulmányoznak, de azt tudjuk, hogy a terhesség alatti fogyás nem egyeztethető össze egy egészséges baba felnövekedésével. Ha pedig fogysz, lehet, hogy nem jutsz hozzá az egészséges terhességhez szükséges összes kalóriához és tápanyaghoz.

Míg a terhesség alatti túlsúly vagy elhízás növeli bizonyos terhességi komplikációk kockázatát, a terhesség alatti fogyás a túl kicsi baba (terhességi korhoz képest kicsi, vagy SGA) és a koraszülés kockázatát is növeli.

Lehet fogyni terhesség alatt?

Mi történik, ha a terhesség korai szakaszában fogyok?

Normális lehet, hogy a terhesség korai szakaszában fogyni fog, a következők miatt:

  • Reggeli rosszullét. Az első trimeszterben gyakori, hogy a reggeli rosszullét következtében fogyunk. A hányinger csökkentheti az étvágyat, és a hányás miatt kalóriákat hagyhat ki. Ne aggódj, a babád minden szükséges kalóriát és tápanyagot megkap, amire ilyenkor szüksége van.
  • Zsírtartalékok. A túlsúlyos nőknek a raktározott zsírban extra kalóriatartalékuk van, így ahogy a baba növekszik, nem árt, ha eleinte megtartja, sőt, egy kicsit fogy.
  • Jobb életmód. Korán fogyhatsz, ha már akkor elkezdtél mozogni vagy egészségesebb ételeket fogyasztani, amikor terhes lettél.

A legtöbb esetben ez a fogyás nem veszélyes. Ha azonban sokat fogy, vagy ha úgy gondolja, hogy hyperemesis gravidarumban (súlyos reggeli rosszullét) szenved, azonnal szóljon a kezelőorvosának.

Mennyit kell híznia, ha terhes és túlsúlyos vagy elhízott

Ha a terhességet a magasságához képest túl nagy súllyal kezdte, nincs egyedül. A terhes nők több mint fele túlsúlyos vagy elhízott.

Túlsúlyosnak számítasz, ha a terhesség előtti testtömegindexed (BMI) 25 és 29,9 között van. (A BMI a magasságod és a testsúlyod közötti kapcsolatot tükrözi, és a testzsír becsült értéke.) Elhízottnak számít, ha a BMI-je 30 vagy annál nagyobb.

Az, hogy mennyit kell hízni a terhesség alatt, a BMI-től függ:

Ha a BMI-je 25 és 29,9 között van: A terhesség végéig 15 és 25 kiló közötti súlyt ajánlott felszedni, vagy havonta körülbelül 2-3 kilót a második és harmadik trimeszterben.
Ha a BMI-je 30 vagy magasabb: Azt tanácsolják, hogy 11-20 kilót szedjen fel a terhesség alatt.

Bár a terhesség alatt nem biztonságos fogyni, ha túlsúlyos vagy elhízott a terhesség alatt, akkor – egészségügyi szolgáltatója útmutatása és ellenőrzése mellett – biztonságosan felszedhet az ajánlottnál kevesebbet is.

A terhességi súlygyarapodásra vonatkozó ajánlásokat az Institute of Medicine (IOM) adja meg, és az IOM által az elhízott nőkre megadott mennyiségekkel kapcsolatban némi vita alakult ki. Az egyik probléma az, hogy az IOM egyetlen ajánlást adott meg az összes elhízott nőre (30-as vagy magasabb BMI-vel rendelkezőkre), ahelyett, hogy különböző számokat adott volna meg az elhízás különböző kategóriáira.

Egyes kutatók szerint, ha Ön túlsúlyos vagy elhízott, akkor biztonságos (és előnyös) lehet, ha kevesebbet szed, mint amennyit az IOM irányelvei javasolnak. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy azok a túlsúlyos vagy elhízott nők, akik csak 6-14 kilót szedtek fel, hasonló vagy jobb újszülöttkori eredményeket értek el, mint például azok a nők, akik az ajánlott 15-20 kilót szedték fel.

Ha Ön túlsúlyos vagy elhízott, beszéljen a kezelőorvosával a terhesség alatti célzott súlygyarapodásról. Ha az ajánlottnál kevesebbet hízik, a szakemberek figyelemmel fogják kísérni Önt és gyermekét, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a terhesség jól halad, és a baba megfelelően növekszik.

Lehet fogyókúrázni a terhesség alatt?

A terhesség semmiképpen sem alkalmas arra, hogy fogyókúrába kezdj, függetlenül attól, hogy milyen súlyban vagy. A táplálékbevitel korlátozása potenciálisan veszélyes lehet Önre és a fejlődő babára nézve. Elegendő kalóriára és tápanyagra van szüksége az egészséges terhességhez és babához.

Emellett kerülje az olyan szénhidrátkorlátozó diétákat, mint a keto és az Atkins. A növekvő babának szüksége van a szénhidrátokra, és az ilyen diéták által okozott folyamatos ketózis károsíthatja a fejlődő magzatot.

A terhesség alatt egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással a céltartományon belül tarthatja súlygyarapodását. Tegyen meg mindent, hogy:

  • Egyenletes ételeket és egészséges nassolnivalókat fogyasszon.
  • Maradjon hidratált.
  • Válasszon összetett szénhidrátokat – például babot, gyümölcsöket és zöldségeket, valamint teljes kiőrlésű gabonaféléket – az egyszerű szénhidrátokkal, például fehér kenyérrel, fehér rizzsel és fehér tésztával szemben.
  • Ellenőrizze testsúlyát kezelőorvosával hogy megbizonyosodjon arról, hogy a helyes úton jár.

Fogyás a terhesség alatt: Figyelmeztető jelek

A fogyás a második vagy harmadik trimeszterben problémát jelezhet. Bizonyos esetekben a fogyás ártalmatlan lehet (például az átmeneti visszatartás utáni vízvesztés eredménye), de fontos, hogy ezt jelezze a kezelőorvosának.

Ők értékelni fogják az Ön táplálkozási és mozgási szokásait, és kérdéseket tesznek fel a tünetekről, például a hányingerről, a gyomorégésről, a puffadásról és a székrekedésről, amelyek érthető módon elriaszthatják a várandós kismamákat az evéstől. A szolgáltatója esetleg depresszió vagy magzati növekedéskorlátozottság szempontjából is szűrni szeretné Önt.

Azt is azonnal közölje a szolgáltatójával, ha hirtelen drámai súlycsökkenést tapasztal, például öt kilót egy hét alatt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.