Miért nem eszünk pulykatojást?

Bár a pulykát általában a hálaadáshoz kötjük, egész évben népszerű étel, és a csirke, a marha- és a sertéshús után a negyedik legtöbbet fogyasztott hús az Egyesült Államokban. Ennek ellenére a pulykatojás hiányzik a szupermarketek és még a speciális élelmiszerüzletek polcairól is. De ennek nyilvánvalóan semmi köze az ehetőségükhöz. Állítólag ugyanolyan jó ízűek, mint a csirketojások – sőt, egyesek szerint még jobbak is -, de ennek az amerikai madárnak a tojásait nem praktikus előállítani.

Miért nem eszünk pulykatojást?

A Modern Farmer szerint a pulykatojások értékesítése gazdaságilag nem kivitelezhető a legtöbb farmer számára, akik már most is vágásra nevelik a madarakat. Az ivarérett nőstény pulykák hetente legfeljebb két tojást tojnak. Hasonlítsuk ezt össze a csirkékkel és kacsákkal, amelyek naponta nagyjából egy tojást tojnak. Mivel a pulykák hosszabb ideig élnek, mint a csirkék, több időbe telik, amíg elérik a tojóképes kort: 5 hónap helyett körülbelül 7 hónapig. Ezeknek a nagy madaraknak több helyre és takarmányra van szükségük a gazdaságban, mint kisebb rokonaiknak. A pulykatojások előállításához szükséges időt és erőforrásokat is beleszámítva a pulykatojások darabja több mint 500 forintba kerül, vagyis majdnem kétszer annyiba, mint egy tucat csirketojás átlagos ára.

Számos luxusélelmiszer kapható ennyi pénzért de vajon megéri-e a pulykatojás az extravagáns árat? Azok, akik megkóstolták a terméket, azt mondják, hogy az íze hasonló a sokkal olcsóbb csirketojáshoz, vagyis a válasz valószínűleg nem. A legnagyobb különbség a két tojás között a méret. A pulykatojás valamivel nagyobb; a héja is keményebb és a hártyája vastagabb.

Egyes ínyencek szerint a pulykatojás néhány előnnyel rendelkezik olcsóbb társaival szemben. A tojássárgája állítólag gazdagabb és krémesebb, így ideális mártásokhoz. A viktoriánus korszak híres szakácsa, Alexis Soyer azt állította, hogy sütéshez is jobbak, mint a csirketojások.

Ha szeretné kipróbálni a pulykatojást, nem lehetetlen megtalálni. Kérdezze meg a helyi pulykafarmot, hogy árulják-e a madarak tojásait. Tökéletes kísérője lehet a péntek reggeli hálaadási maradék reggelinek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.