Miért emelik fel a kutyák a lábukat pisiléshez?

Ha önnek kutyája van, rengeteg ideje van arra, hogy elgondolkodjon a kutyák illemhelyi szokásain. Ez azért van, mert általában te vagy az a személy, aki tétlenül nézi, ahogy a kutyák elintézik a dolgukat.

Ennyi időd van gondolkodni, ezért talán elgondolkodtál már azon, hogy a kutyák miért emelik fel gyakran a lábukat vizeléshez, holott ez anatómiailag nem szükséges. (A kutyák gond nélkül képesek a guggolásra és a pisilésre.) Akkor miért csinálják ezt? Miért emelik fel a kutyák a lábukat pisiléshez?

Miért emelik fel a kutyák a lábukat pisiléshez?

A válasznak sok köze van ahhoz, hogy a kutyák hogyan kommunikálnak egymással. Valószínűleg azt feltételezzük (helyesen), hogy a kutyák a vizelést a területük „megjelölésének” egyik módjának tekintik. Ez igaz, de az a fontos, hogyan végzik a jelölést. A láb felemelésével a kutya jobban tudja a vizeletfolyamot egy függőleges felületre irányítani, ahol a szag megmarad. Ha a kutya leguggol vagy hátrafelé nyújtja a hátsó lábait (ez az úgynevezett „versenylóállás”), a vizelet a talaj felé irányul, és a talaj felszívja. Ez a kutya megfelelője az elejtett hívásnak.

A kisebb kutyák különösen hasznosnak találják a lábemelést. Azzal, hogy felfelé spriccelnek, azt jelzik, hogy nagyobbak, mint amekkorák valójában. Ez egyfajta kutyablöff, amely segít elriasztani a nagyobb kutyákat, amelyek úgy érezhetik, hogy a területüket könnyű célpont foglalja el.

Sok kan kutya a versenylovas testtartásban kezdi, majd a pubertáskor elérésekor áttér a lábemelésre. Ez sem kizárólag a kanok sajátja. A nőstény kutyák is megjelölik a területüket, bár előfordulhat, hogy egy hibrid „guggoló-emelő” felállást alkalmaznak, amely nem permetezi olyan magasra a vizeletet.

A kutyavizelet tele van információkkal a többi kutya számára, részleteket közvetít az egészségi állapotról, a nemről, sőt még a stressz szintjéről is, ezért fontos, hogy jól végezzék a dolgukat.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.