Hogy kell számolni a terhességi heteket

Rengeteg terhes ember ismeri ezt a forgatókönyvet: Pár nappal a menstruáció késése után pozitív terhességi tesztet kapsz, feltehetően körülbelül két héttel az ovuláció és a fogantatás után, ha 28 napos ciklusod van. Tehát két hetes terhes vagy, igaz? Elmész az egészségügyi szolgáltatódhoz, hogy megerősítsd a terhességed, és azt mondják, hogy négy hetes terhes vagy.

Összezavarodtál? Nem vagy egyedül. A babavállalással kapcsolatban a következő a helyzet: senki sem tudja pontosan meghatározni, hogy mikor következik be a fogantatás. Ezért az egészségügyi szakemberek egy általános szabványt használnak arra, hogy megbecsüljék, milyen messze van az egyes terhességek időpontja: az LMP, vagyis az utolsó menstruáció első napja.

Hogyan számoljuk a terhességi heteket

Az alapképlet a következő: LMP + 280 nap = EDD (becsült esedékességi időpont), és a terhességi hetek számolása az utolsó menstruáció első napján kezdődik, a 0. héttől (nem az 1. héttől!) kezdve egészen a 40. hétig (az esedékesség időpontjáig), és egészen a 42. hétig. Másképp is gondolhatod: az utolsó menstruációd első napja után egy héttel már egy hetes terhesnek számítasz.

De ne feledd, hogy ez a képlet 28 napos menstruációs cikluson alapul, ami csak a ciklus átlagos hossza. Van, akinek rövidebb, van, akinek hosszabb a ciklusa, és ez befolyásolhatja az esedékességi időpontodat.

Automatikus vázlat

Mi van akkor, ha nem emlékszel pontosan, hogy mikor volt az utolsó menstruációd első napja? Ha nem szoktad követni a ciklusod, ne aggódj; a legtöbb egészségügyi szolgáltató a terhesség hét-nyolc hete körül végez ultrahangot (úgynevezett „randevú” vagy „életképességi” ultrahangot), hogy korai információt kapjon a babáról. A méret segít leszűkíteni az embrió fejlődésének időtartamát. Ezt a vizsgálatot gyakran a terhességi hetek legpontosabb mérésének tekintik, ezért ne lepődj meg, ha a orvosod a baba méretétől függően egy hetet előre vagy hátra ugrik.

Hogyan számoljuk a terhességi heteket IVF esetén?

Ha Ön in vitro megtermékenyítéssel fogant, a terhességi hetek kiszámítása kissé másképp fog kinézni.

Frissen kinyert petesejtek használatával: A 2. hét azon a napon kezdődik, amikor a petesejteket kinyerték.

Fagyasztott embriók használatával: A 2. hét az embrióátültetés napján kezdődik, mínusz az embriók hány napos kora. Ha például egy 3 napos embriót február 12-én ültetnek be, akkor február 9-én két hetes terhesnek számítasz, és onnantól kezdve folytathatod a hetek számolását. Ha egy 5 napos embriót július 20-án ültetnek be, a terhesség 2. hete július 15-én kezdődött.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.