Hogy néz ki a homoktövis

A Hippophae rhamnoides egy kemény, lombhullató vagy örökzöld cserje, amely 2 és 4 m közé tehető. Durva, barna vagy fekete kérge és vastag, szürkészöld koronája van. A levelek váltakozó állásúak, keskenyek és lándzsásak, ezüstös-zöld felső oldalukkal. Kétlaki, ami azt jelenti, hogy a hím és a nőstény virágok különböző bokrokon nőnek. A magoncok nemét csak az első virágzáskor lehet megállapítani, ami többnyire három év után következik be. A hím virágzat négy-hat apetális virágból épül fel, míg a nőstény virágzat általában csak egy apetális virágból áll, és egy petefészket és egy petesejtet tartalmaz. A megtermékenyítés kizárólag szélbeporzás útján történik, ezért a hím növényeknek a nőstény növények közelében kell lenniük, hogy a megtermékenyítés és a termésképződés lehetővé váljon.

Hogy néz ki a homoktövis
Fotó: Vivam Homoktövis

Az ovális vagy enyhén gömbölyded gyümölcsök tömör, halványsárgától a sötét narancssárgáig változó szőlőszemekben nőnek. Az egyes gyümölcsök tömege 270 és 480 mg között van, és nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, E-vitamint, karotinoidokat, flavonoidokat és egészségre hasznos zsírsavakat, valamint más gyümölcsöknél nagyobb mennyiségben B12-vitamint.

A növények igen fejlett és kiterjedt gyökérrendszerrel rendelkeznek, a gyökerek pedig nitrogénmegkötő Frankia baktériumokkal élnek szimbiózisban. A gyökerek a talajból származó oldhatatlan szerves és ásványi anyagokat is oldhatóbb állapotba alakítják át. A növények vegetatív szaporodása gyorsan, gyökérszármazékokon keresztül történik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.