A koponya ct vizsgálat hogy zajlik

Mi történik a koponya CT-vizsgálat során?

A koponya CT-vizsgálat során röntgensugarak sorozatát készítik el. Ezt követően egy számítógép ezeket a röntgenfelvételeket összerakja, hogy részletes képeket készítsen az Ön fejéről. Ezek a képek segítenek orvosának a diagnózis felállításában.

Az eljárást általában kórházban vagy ambuláns képalkotó központban végzik. A vizsgálat mindössze körülbelül 15 percet vesz igénybe.

Az eljárás napján el kell távolítania az ékszereket és egyéb fémtárgyakat. Ezek károsíthatják a szkennert és zavarhatják a röntgensugarakat.

Valószínűleg megkérik, hogy öltözzön át kórházi köpenybe. A CT-vizsgálat okától függően egy keskeny asztalon fog feküdni arccal felfelé vagy arccal lefelé.

Nagyon fontos, hogy a vizsgálat alatt teljesen mozdulatlan maradjon. Még egy kis mozgás is elmoshatja a képeket.

Vannak, akik a CT-vizsgálatot stresszesnek vagy klausztrofóbiásnak találják. Kezelőorvosa javasolhat nyugtatót, hogy nyugodt maradjon az eljárás alatt. A nyugtató szintén segít abban, hogy Ön nyugton maradjon. Ha gyermeke CT-vizsgálaton vesz részt, orvosa ugyanezen okokból nyugtatót javasolhat.

Az asztal lassan csúszik, hogy az Ön feje a szkenner belsejében legyen. Megkérhetik, hogy rövid ideig tartsa vissza a lélegzetét. A szkenner röntgensugara a feje körül fog forogni, így különböző szögekből készít képsorozatot a fejéről. Az egyes képeket szeleteknek nevezzük. A szeletek egymásra helyezésével háromdimenziós képek készülnek.

A képek azonnal láthatók a monitoron. Későbbi megtekintés és nyomtatás céljából tárolásra kerülnek. Az Ön biztonsága érdekében a CT-szkenner mikrofonnal és hangszórókkal rendelkezik a kétirányú kommunikációhoz a szkenner kezelőjével.

A koponya ct vizsgálat hogy zajlik

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.