Hogy működik a flightradar

A Flightradar24 egy olyan járatkövető, amely élő légi forgalmat mutat a világ minden tájáról. A Flightradar24 több adatforrásból származó adatokat kombinál, beleértve az ADS-B, MLAT és radaradatokat. Az ADS-B, MLAT és radaradatokat a légitársaságoktól és repülőterektől származó menetrendi és repülési státuszadatokkal összesítve egyedülálló repüléskövetési élményt nyújt.

ADS-B

Hogyan működik az ADS-B

A Flightradar24 által a repülési információk fogadására használt elsődleges technológia az úgynevezett ADS-B (automatic dependent surveillance-broadcast).

  • A repülőgép GPS navigációs forrásból (műhold) kapja a helyzetét.
  • A repülőgép ADS-B jeladója továbbítja a helymeghatározást (és még sok mást is) tartalmazó jelet.
  • Az ADS-B jelet a Flightradar24-hez csatlakoztatott vevő veszi.
  • A vevő továbbítja az adatokat a Flightradar24-nek.
  • Az adatok a www.flightradar24.com oldalon és a Flightradar24 alkalmazásokban jelennek meg.

MLAT

Egyes régiókban, ahol több FR24-vevővel van lefedettség, a nem ADS-B-vel felszerelt repülőgépek helyzetét is kiszámítjuk a Multilateration (MLAT) segítségével, az úgynevezett Time Difference of Arrival (TDOA) módszerrel. A régebbi ModeS-transzponderrel rendelkező repülőgépek jelének vételéhez szükséges idő mérésével kiszámítható ezeknek a repülőgépeknek a pozíciója. Az MLAT működéséhez négy vagy több FR24-vevőre van szükség, amelyek ugyanazon repülőgép jeleit fogadják. Az MLAT lefedettség csak körülbelül 3000-10 000 láb felett érhető el, mivel a magasság növekedésével nő annak valószínűsége, hogy négy vagy több vevő tudja fogadni a transzponder jelét.

Hogy működik a flightradar

Műholdas

A műholdas repüléskövetés a legújabb lépés a globális ADS-B lefedettségre való törekvésünkben. Az ADS-B vevőkkel felszerelt műholdak adatokat gyűjtenek a földi ADS-B hálózatunk lefedettségi területén kívüli repülőgépekről, és ezeket az adatokat elküldik a Flightradar24 hálózatnak. A Flightradar24-en elérhető műholdas ADS-B adatok több szolgáltatótól származnak. Mivel az adatokat szolgáltató műholdak száma és elhelyezkedése dinamikus, a műholdas lefedettség változó. Általában a műholdas ADS-B növeli az óceán feletti repülések lefedettségét, ahol a földi vétel nem lehetséges. Csak az ADS-B transzponderrel felszerelt légi járművek követhetők műholdon keresztül.

Észak-Amerika radaradatok

Az ADS-B és az MLAT mellett további élő adatokat is kapunk az észak-amerikai repülésekről. Ezek az adatok radaradatokon alapulnak (nem csak az ADS-B transzponderrel felszerelt repülőgépek), és az USA és Kanada légterében, valamint az Atlanti- és Csendes-óceán egyes részein zajló menetrend szerinti és kereskedelmi légi forgalom nagy részét tartalmazzák.

Nyílt vitorlázórepülőgép-hálózat

A vitorlázórepülők és más könnyű légi járművek nyomon követési adatai az Open Glider Network (OGN) hálózatból származnak. Ez egy olyan projekt, amelynek célja, hogy egységes nyomkövető platformot biztosítson a vitorlázórepülők, drónok és más kisrepülőgépek számára. Jelenleg a FLARM és OGN nyomkövetővel felszerelt légi járművek követésére összpontosít, de más adatforrásokat is elfogad, mint például SPOT, FANET, PilotAware stb.

Becslés

Amikor egy repülőgép kirepül a lefedettségen kívülre, a Flightradar24 akár 2 órán keresztül is fenntartja a repülőgép pozíciójának becslését, ha a repülés célállomása ismert. Ismert célállomással nem rendelkező repülőgépek esetében a pozíció becslése legfeljebb 10 percig tart. A pozíciót számos különböző paraméter alapján számítják ki, és a legtöbb esetben elég pontos, de hosszú repülések esetén a legrosszabb esetben a pozíció akár 100 km (55 mérföld) eltérést is mutathat. A beállítások között beállítható, hogy mennyi ideig szeretné látni a becsült repülőgép pozícióját a térképen.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.