Hogy ne emelkedjen a PSA szint

Tippek a PSA-szint természetes csökkentéséhez

Ha már megvizsgáltatta prosztata-specifikus antigénjét (PSA), és az Ön számai magasabbak voltak, Ön és orvosa talán már megbeszélte, hogyan csökkentheti azt. Van néhány dolog, amit saját maga is megtehet, ami segíthet.

A PSA egy olyan fehérjetípus, amelyet a prosztata normál sejtjei és a rákos sejtek is termelnek. Megtalálható a vérében és az ondóban. Az orvosok a vérében mérik a PSA-t, hogy ellenőrizzék, van-e új vagy visszatérő prosztatarák. Minél magasabb a PSA-szintje, annál valószínűbb, hogy aktív prosztatarákja van.

Egyes tudományos kutatások szerint életmódbeli változtatásokkal – például bizonyos élelmiszerek fogyasztásával és nagyobb fizikai aktivitással – csökkenthető a PSA-érték és a rák kialakulásának vagy visszatérésének kockázata.

Hogy ne emelkedjen a psa

Olvasson tovább, hogy megtudjon hat olyan dolgot, amit otthon is megtehet, hogy pozitív hatással legyen a PSA-szintjére.

1. Egyen több paradicsomot

A paradicsomban van egy likopin nevű összetevő, amelyről köztudott, hogy egészségügyi előnyökkel jár. A likopin az az anyag, amely a paradicsomnak a piros színét adja. Emellett olyan antioxidánsokat is találtak benne, amelyek védelmet nyújthatnak a rák ellen.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a likopin fogyasztása csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát azoknál a férfiaknál, akiknek a családjában már előfordult a betegség. Nemrégiben a kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a nagyobb mennyiségű likopin fogyasztása csökkentheti a PSA-szintet is.

Több paradicsomot építhet be étrendjébe, ha nyersen, salátákban fogyasztja, vagy ha paradicsomszószt használ, és különböző receptekhez konzerv vagy szárított paradicsomot ad hozzá. A főtt paradicsomból valóban több likopint kaphat, mint nyersen.

2. Válasszon egészséges fehérjeforrásokat
Általánosságban elmondható, hogy a sovány fehérjék, például a csirke, a hal és a szója vagy más növényi alapú fehérje fogyasztása jobb az általános egészség szempontjából. Ezek a fehérjeforrások segítenek fenntartani az egészséges testsúlyt, és védenek a szívbetegségek ellen. Jótékonyan hathatnak a prosztata egészségére és csökkenthetik a PSA-szintet is.

Kerülje a zsíros vagy feldolgozott húsokat, helyette válasszon omega-3 zsírsavakban gazdag halat és bőr nélkül sütött vagy grillezett csirkét.

A szója, amelyet tofu és más húspótlók készítéséhez használnak, izoflavonokat tartalmaz. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a tápanyagok védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedések ellen. Sőt, van rá bizonyíték, hogy a szójatej fogyasztása valóban segíthet a PSA-szint csökkentésében és a prosztatarák progressziójának lassításában.

3. Szedjen D-vitamint

A D-vitamint akkor állítja elő a szervezeted, amikor napfényben töltöd az idődet. A halakban és a tojásban is megtalálható, és gyakran adják dúsított élelmiszerekhez, például gabonafélékhez. A D-vitamint étrend-kiegészítőként is szedheted.

A Clinical Cancer Research című szaklapban megjelent tanulmány szerint a D-vitaminhiány vagy a D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható a prosztatarák nagyobb kockázatával. Más kutatások azt találták, hogy a magasabb D-vitamin-szintű embereknél alacsonyabb a PSA-szint.

4. Igyon zöld teát

A zöld tea Ázsiában már sok generáció óta népszerű ital. Az Egyesült Államokban egyre népszerűbbé vált, ahogy az emberek felfedezték számos egészségügyi előnyét.

A tea tele van antioxidánsokkal, amelyek számos rákos megbetegedés, köztük a prosztatarák ellen is védenek. Azokban az ázsiai országokban, ahol a férfiak nagy mennyiségben fogyasztanak zöld teát, a világon az egyik legalacsonyabb a prosztatarák aránya.

Egyes tanulmányok szerint a zöld teában található tápanyagok képesek védelmet nyújtani a prosztatarák ellen, és csökkentik a PSA-szintet. Azt is vizsgálták, hogy a zöld tea kiegészítésként segít lassítani a növekedés ütemét a már meglévő prosztatarákban szenvedő férfiaknál.

5. Testmozgás

Ha magas a testtömegindexe, az megnehezítheti a PSA-értékeit. A plusz súly cipelése miatt a PSA értéke alacsonyabbnak tűnhet, holott valójában még mindig veszélyben lehet. A testmozgás és az egészséges étrend kombinálása segíthet a fogyásban.

Amellett, hogy segít az egészséges testsúly megtartásában, a rendszeres testmozgás bizonyítottan csökkenti a prosztatarák kockázatát. A kutatások azt is megállapították, hogy a heti három óra mérsékelt vagy intenzív testmozgás a prosztatarákos férfiaknál magasabb túlélési aránnyal jár együtt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a PSA-vizsgálat napján nem szabad sportolni. Ez átmenetileg megemelheti a szintjét, és pontatlan értéket adhat.

6. Csökkentse a stresszt

A stressz nagyon sokféleképpen befolyásolhatja a szervezetedet. Az is lehetséges, hogy a nagy stressz időszakai hatással lehetnek a prosztata egészségére és a PSA-értékekre. Egy tanulmány valóban kapcsolatot talált a kóros PSA-szintek és a magas stresszszintek között.

Ha megtanulunk néhány módszert a relaxációra és a dekompresszióra, az segíthet csökkenteni a stressz-szintet. Találjon valamit, ami jól működik Önnek, és szakítson rá időt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.