Hogy alszanak a hüllők és a kétéltűek

A hüllők és kétéltűek a legkevésbé tanulmányozott állatok közé tartoznak22 , ha alvásról van szó. Történelmileg úgy gondolták, hogy a REM és a lassú agyi hullámtevékenység kizárólag az emlősök és a madarak alvási mintái. Az új kutatások azonban arra utalnak, hogy a hüllők, például a gyíkok is megtapasztalhatják az alvás ezen szakaszait, akár 80 másodperces alvási ciklusokban is.

Más állatokhoz hasonlóan a gyíkok is olyan alvóhelyet választanak, amely maximális biztonságot nyújt számukra. Lehet, hogy leveleken alszanak, a fejükkel arra az útvonalra tájolva, amelyen egy ragadozó megközelítené őket. Egyes ragadozók, mint például a krokodilok, unihemiszférikusan alszanak, hogy szemmel tarthassák a fenyegetéseket és a táplálékot.

Míg a krokodilok nyitott szemmel alszanak, a kígyók mindkét szemüket nyitva tartják – valójában muszáj, mivel nincs szemhéjuk. A kígyók akár napokig is alhatnak, hogy megemésszék a táplálékukat.

A gyapjasszájú kígyók mindkettő alvó állapotban van. A téli álomhoz hasonlóan a brumáció a hüllők csökkentett aktivitásának és anyagcseréjének állapotát írja le, amely általában a hidegebb hőmérsékletre és a kevesebb rendelkezésre álló táplálékra adott válasz. A szalamandrák akár 100 napig is képesek brumációba esni.

A kétéltűek a száraz éghajlaton való túlélés érdekében a torpor állapotába is kerülhetnek. Ezt az állapotot nevezik estivációnak. Az estiváció során a zöldcsíkos ásóbékák mélyen a föld alá bújnak, ahol hónapokig nem mozognak és nem esznek.

Hogy alszanak a hüllők és a kétéltűek

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.