Miért ciripelnek a tücskök?

Miért ciripelnek a tücskök?

A tücskök három okból ciripelnek: hívás, udvarlás és agresszió. A hívó ének célja a nőstények vonzása. E dal során a hím tücsök hangosan ciripel, hogy nagy távolságokra is hallható legyen. A nőstények vonzása mellett ez a ragadozókat is vonzhatja, ezért a hím a lombok mögött vagy az odújában rejtőzködik. A hím tücskök földalatti búvóhelyeket laknak, amelyeket a hívás során előnyükre használnak. Az odúk bejárata felerősítheti a ciripelésük hangját, így az messzebbre jut, és több nőstény hallja meg.

Amikor egy nőstény közeledik a hímhez, az udvarlási énekre váltja a ciripelését. Ez egy lágyabb ciripelés, amellyel a hím szerenádot ad a nősténynek. Célja, hogy meggyőzze a nőstényt a többi hímhez képest való felsőbbrendűségéről. A hím tücsök tehát ezt az éneket használja arra, hogy meggyőzze a nőstényt a párzásra. A párzás után a hím továbbra is énekel a nősténynek, hogy a közelben tartsa.

A harmadik típusú ciripelés az agresszív ének vagy rivalizáló ének. A tücsök ezzel a ciripeléssel figyelmezteti a többi hím tücsköt, amelyek megsértik a területét, vagy versenyeznek a kívánt párjáért. Ez az ének jelzi a többi hím tücsöknek, hogy távozzon.

Mivel a tücskök nagyrészt éjszakai életmódot folytatnak, minden tücsökdal jellemzően este vagy éjszaka hallható. Bár előfordulhat, hogy a tücskök nappal is ciripelnek, ez nem gyakori.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.