Hogyan lehet herpeszt elkapni

A herpesz könnyen terjed a vírussal fertőzött személlyel való bőr-bőr érintkezés során. Akkor kaphatod el, amikor a nemi szerve és/vagy a szád hozzáér a másik fél nemi szervéhez és/vagy szájához – általában orális, anális és hüvelyi szex során.

A herpesz akkor is átadható, ha a pénisz vagy a nyelv nem megy végig a hüvelyben, a végbélnyílásban vagy a szájban. Nem kell elélvezni ahhoz, hogy a herpesz terjedjen. Elég néhány gyors bőr-bőr érintés. Herpeszt kaphatsz olyan csókolózástól is, akinek orális herpesze van.

A nemi szervek, a száj és a szemek könnyen megfertőződhetnek. Más bőrfelületek is megfertőződhetnek, ha a herpeszvírus valahogyan bejuthat, például egy vágáson, égésen, kiütésen vagy más sebeken keresztül. A herpesz elkapásához nem kell szexelni. Néha a herpesz nem szexuális úton is átadható, például ha egy szülő, akinek a szülei ajakherpeszben szenvednek, megpuszilja az ajkadat. A legtöbb szájüregi herpeszes ember gyerekkorában kapta el. Az anya hüvelyi szülés során átadhatja a genitális herpeszt a babának, de ez elég ritka.

A herpeszt a test más részeire is átviheti, ha megérint egy herpeszes sebet, majd a szájához, a nemi szervéhez vagy a szeméhez ér anélkül, hogy előtte kezet mosna. A herpeszt másnak is átadhatod így.

A herpesz akkor a legfertőzőbb, ha a sebek nyitottak és nedvesek, mert a herpeszhólyagokból származó folyadék könnyen terjeszti a vírust. A herpesz azonban akkor is átadható másoknak, amikor nincsenek sebek, és a bőr teljesen normálisnak tűnik.

A legtöbb ember olyasvalakitől kapja el a herpeszt, akinek nincsenek sebei. A vírus évekig élhet a szervezetedben anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna, ezért nagyon nehéz biztosan tudni, hogy mikor és hogyan kaptad el. Ezért van olyan sok embernek herpesze – ez egy elég alattomos fertőzés.

Mivel a vírus a testen kívül gyorsan elpusztul, a herpeszt nem lehet elkapni ölelkezéstől, kézenfogástól, köhögéstől, tüsszentéstől vagy WC-ülőkén üléstől.

Hogyan lehet herpeszt elkapni

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.