Bárányhimlőt hogy lehet elkapni

Bárányhimlőt hogy lehet elkapni

A bárányhimlő fertőzést a varicella-zoster vírus okozza. A kiütésekkel való közvetlen érintkezés útján terjedhet. Akkor is terjedhet, ha a bárányhimlős személy köhög vagy tüsszent, és Ön belélegzi a levegőcseppeket.

A bárányhimlő elleni védőoltás biztonságos és hatékony módja a bárányhimlő és annak lehetséges szövődményei megelőzésének.

Bárányhimlő tünetei

A bárányhimlőfertőzés okozta viszkető hólyagos kiütés a vírusnak való kitettség után 10-21 nappal jelenik meg, és általában 5-10 napig tart. A kiütés előtt egy-két nappal megjelenő egyéb jelek és tünetek közé tartoznak:

  • Láz
  • Étvágytalanság
  • Fejfájás
  • Fáradtság és általános rossz közérzet (rossz közérzet).

A bárányhimlő kiütés megjelenése után három fázison megy keresztül:

Emelkedett rózsaszínű vagy piros dudorok (papulák), amelyek több napon keresztül törnek ki.
Kis, folyadékkal teli hólyagok (hólyagocskák), amelyek körülbelül egy nap alatt alakulnak ki, majd felszakadnak és szivárognak.
kérgek és hegek, amelyek a felszakadt hólyagokat fedik, és több napot vesz igénybe a gyógyulásuk.
Újabb dudorok még több napig jelennek meg, így a kiütés mindhárom szakasza – dudorok, hólyagok és hegesedő elváltozások – egyszerre jelentkezhet. A kiütések megjelenése előtt akár 48 órával is átadhatja a vírust más embereknek, és a vírus mindaddig fertőző marad, amíg az összes felszakadt hólyag el nem kérgesedik.

A betegség egészséges gyermekeknél általában enyhe lefolyású. Súlyos esetekben a kiütés az egész testet beboríthatja, és elváltozások alakulhatnak ki a torokban, a szemekben, valamint a húgycső, a végbélnyílás és a hüvely nyálkahártyáján.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.