Hogyan kell fogat fehéríteni házilag természetesen

1. Fogfehérítés olajhúzással

Az olajhúzás egy Indiából származó hagyományos gyógymód, amelynek célja a szájhigiénia javítása és a méreganyagok eltávolítása a szervezetből.

A gyakorlat lényege, hogy olajat kavargatsz a szádban, hogy eltávolítsd a baktériumokat, amelyek lepedékké alakulhatnak, és sárgává varázsolhatják a fogaidat.

A kókuszolaj népszerű választás, mert kellemes ízű és számos egészségügyi előnnyel jár.

A kókuszolajnak magas a laurinsavtartalma is, amely arról ismert, hogy csökkenti a gyulladást és elpusztítja a baktériumokat.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a napi olajhúzás csökkenti a szájban lévő baktériumokat, valamint a lepedéket és az ínygyulladást.

A Streptococcus mutans az egyik elsődleges baktériumtípus a szájban, amely lepedéket és ínygyulladást okoz. Egy tanulmány szerint a kókuszolajjal való napi öblögetés két hét után jelentősen csökkentette a Streptococcus mutans mennyiségét, és ugyanolyan hatékony volt, mint egy antimikrobiális szájvíz.

Sajnos tudományos vizsgálatok nem bizonyították, hogy az olajos húzás fehéríti a fogakat. Azonban ez egy biztonságos dolog, és érdemes kipróbálni. Sokan állítják, hogy a fogaik fehérebbek és ragyogóbbak a rendszeres olajhúzás után.

Az olajos foghúzáshoz tegyen 1 evőkanál (15 ml) kókuszolajat a szájába, és nyomja és húzza az olajat a fogain keresztül. A kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd, ezért előfordulhat, hogy várnia kell néhány másodpercet, amíg felolvad. Folytassa az olajhúzást 15-20 percig.

Ügyeljen arra, hogy a kókuszolajat köpje ki a WC-be vagy a szemetesbe, mivel a lefolyócsövekbe kerülve újra szilárd formába kerülhet, és dugulást okozhat.

Sok más fogfehérítő módszerrel ellentétben a kókuszolajos foghúzás nem teszi ki a fogait savnak vagy más, a zománcot erodáló összetevőknek. Ez azt jelenti, hogy biztonságosan végezhető naponta.

2. Szódabikarbónával mosd meg a fogaidat

A szódabikarbóna természetes fogfehérítő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért is népszerű összetevője a kereskedelmi fogkrémeknek.

Ez egy enyhe csiszolóanyag, amely segíthet lesikálni a fogak felszíni szennyeződéseit.

Emellett a szódabikarbóna lúgos környezetet teremt a szádban, ami megakadályozza a baktériumok elszaporodását.

Ez nem egy olyan gyógymód, amely egyik napról a másikra fehéríti a fogait, de idővel észreveheti a különbséget a fogak megjelenésében.

A tudomány még nem bizonyította, hogy a sima szódabikarbónával való fogmosás fehéríti a fogakat, de több tanulmány is azt mutatja, hogy a szódabikarbónát tartalmazó fogkrém javíthatja a fogak egészségét, és fehérítő hatása is lehet.

Egy tanulmány szerint a szódabikarbónát tartalmazó fogkrémek szignifikánsan hatékonyabban csökkentették a lepedéket, az ínygyulladást és a vérzést, mint a szódabikarbóna nélküli hagyományos fogkrémek.

Továbbá egy másik áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a szódabikarbónát tartalmazó fogkrémek hatékonyabbak lehetnek a foltok eltávolításában és a fogak fehérítésében, mint más típusú fogkrémek.

Ha ezt a gyógymódot szeretné használni, keverjen össze 1 teáskanál (6 gramm) szódabikarbónát 2 teáskanál vízzel (5 ml), és mosson fogat a pasztával. Ezt hetente többször is megteheti.

3. Használjon hidrogén-peroxidot

A hidrogén-peroxid természetes fehérítőszer, amely a szájban lévő baktériumokat is elpusztítja.

Valójában az emberek már régóta használják a hidrogén-peroxidot a sebek fertőtlenítésére, mert képes elpusztítani a baktériumokat.

Sok kereskedelmi forgalomban kapható fogfehérítő termék tartalmaz hidrogén-peroxidot, bár sokkal nagyobb koncentrációban, mint amit otthon használsz.

Sajnos, egyetlen tanulmány sem vizsgálta a hidrogén-peroxiddal történő öblítés vagy fogmosás hatásait, de számos tanulmány elemezte a peroxidot tartalmazó kereskedelmi fogkrémeket.

Az egyik tanulmány szerint a nagyobb mennyiségű hidrogén-peroxidot tartalmazó fogkrém 12 hét után hatékonyabban fehérítette a fogakat, mint a kisebb mennyiséget tartalmazó fogkrémek.

Egy másik tanulmány szerint a hidrogén-peroxidot tartalmazó fogkrém hatékonyabb volt a kávé okozta fogelszíneződések csökkentésében, mint más típusú fogkrémek – beleértve a faszéntartalmú és a csiszoló hatású fogkrémeket -.

A hidrogén-peroxid biztonságosságával kapcsolatban azonban vannak kérdések.

Míg az erősen hígított koncentrációk biztonságosnak tűnnek, az erős koncentrációk vagy a túlzott használat ínyirritációt és fogérzékenységet okozhat. Aggodalomra ad okot az is, hogy a nagy dózisok rákot okozhatnak, de ez nem bizonyított.

A hidrogén-peroxid használatának egyik módja a fogmosás előtti szájöblítés. A mellékhatások elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy 1,5%-os vagy 3%-os oldatot használjon.

A drogériákban kapható hidrogén-peroxid leggyakoribb koncentrációja a 3%-os oldat. Ezt a koncentrációt könnyen felhígíthatja 1,5%-ra, ha egyenlő mennyiségű peroxidot és vizet kever össze.

A hidrogén-peroxid másik felhasználási módja, ha szódabikarbónával keveredve fogkrémet készítesz belőle. Keverjen össze 2 teáskanál (10 ml) hidrogén-peroxidot 1 teáskanál (6 gramm) szódabikarbónával, és a keverékkel óvatosan mossa meg a fogait.

Ennek a házi készítésű pasztának a használatát heti néhány alkalomra korlátozza, mivel a túlzásba vitt használat erodálhatja a fogzománcot.

Hogyan kell fogat fehéríteni házilag természetesen

5. Előzze meg a fogelszineződést, mielőtt azok kialakulna

Bár a fogaid a kor előrehaladtával természetes módon sárgulnak, néhány dolog segíthet megelőzni a fogfoltokat.

Korlátozza a szennyező ételeket és italokat
A kávé, a vörösbor, a szóda és a sötét bogyós gyümölcsök hírhedtek a fogak elszíneződéséről.

Ez nem jelenti azt, hogy teljesen el kell kerülnöd őket, de korlátoznod kell, hogy ezek az anyagok mennyi ideig érintkezzenek a fogaiddal.

Ha lehetséges, a fogfestésről ismert italokat szívószálból igya, hogy elkerülje a fogakkal való közvetlen érintkezést.

Továbbá, nagyjából 60 perccel az ilyen ételek vagy italok fogyasztása után mosson fogat, hogy korlátozza a fogak színére gyakorolt hatásukat.

Emellett kerülje a dohányzást és a dohányrágást, mivel mindkettő fogelszíneződést okozhat.

Korlátozza a cukorbevitelt
Ha fehérebb fogakat szeretne, csökkentse a cukorbevitelt.

A magas cukortartalmú étrend támogatja a Streptococcus mutans, a lepedéket és ínygyulladást okozó baktériumok elsődleges típusának növekedését.

Ha cukros ételt fogyaszt, ne felejtsen el hamarosan fogat mosni.

Táplálkozzon bőségesen kalciummal
A fogak elszíneződésének egy részét a zománc erodálódása és az alatta lévő, sárga színű dentin feltárása okozza. Ezért bármi, amit a fogzománc megerősítése érdekében tesz, segít megőrizni fogai gyöngyházfehérségét.

A kalciumban gazdag élelmiszerek, például a tej, a sajt és a brokkoli segíthetnek megvédeni fogait a zománc eróziójától.

6. Ne becsülje alá a fogmosás és a fogselyem használatát.

Bár a fogak bizonyos mértékű elszíneződése természetes módon a korral jár, ez nagyrészt a lepedék felhalmozódásának eredménye.

A rendszeres fogmosás és fogselyem használata segíthet fogai fehérségének megőrzésében azáltal, hogy csökkenti a szájban lévő baktériumokat és megakadályozza a lepedék felhalmozódását.

A fogkrém finoman dörzsöli ki a fogakról a foltokat, a fogselyem pedig eltávolítja a lepedékhez vezető baktériumokat.

A rendszeres fogtisztítás is segíthet abban, hogy fogai tiszták és fehérek maradjanak.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.