Hogyan lehet megelőzni a szagokat a WC-kben

Néha a legjobb erőfeszítéseink ellenére a fürdőszoba tisztán tartására és friss illatosítására tett kísérleteink csak úgy elszállnak a vécén. A buborékos, habos súrolószerek, az elemmel működő tisztítókefék, a szupererős cseppek és a jó öreg izomerő egy időre tisztává és szagmentessé tehetik a WC-t, de órákkal vagy akár percekkel később már borzasztó szagú lesz.

Mindannyian tudjuk, hogy mi okozza a szagokat a fürdőszobában, de mi okozza, hogy a vécék újra és újra megtartják és újratermelik azokat? Az állandó nedves állapot is része lehet a problémának, a hűvös porcelán ívek és felfordított csatornák otthont teremtenek a penész és a baktériumok szaporodásának. A nem elég gyakori tisztítás gyakran bűnös, attól függően, hogy mekkora a WC forgalma. És a WC és a körülötte lévő terület tisztításához használt termékek típusa is hozzájárul.

Nézzünk szembe ezzel a problémával, és húzzunk — vagy húzzunk le — néhány ötletet a szagok megelőzésére.

A WC tisztítása és öblítése

Ugorjunk egy percre a WC-ről a mosogatóra. Előfordult már, hogy a konyhai mosogatószivacs néhány használat után szagot fejlesztett? Ez akkor fordulhat elő, ha a víz és a szappan tócsájában hagytuk, és egyesek a szagért bizonyos márkájú mosogatószappanokat okolnak, amelyek valahogy felgyorsítják a konyhai szivacs szagát. Bármi is legyen az oka ennek a gyors szagosításnak, ugyanez történik a fürdőszobában is, csak ott a szivacs nélkül: A szagok még egy alapos takarítás után is nagyon gyorsan elkezdődnek vagy visszatérnek.

Az egyik kulcs a felhasznált termékekben és vízmennyiségben lehet. A termékek csak annyira működnek, amennyire használják és leöblítik őket. Ha alapos súrolás és öblítés nélkül fújunk valamit, akkor egy olyan gumiszerű „tisztítószer” réteget hagyhatunk magunk után, amely csupán tisztának tűnik, de valójában még több penészt vonz, és a régi baktériumokat tartja életben.

Hogyan lehet megelőzni a szagokat a WC-kben

Sajnos néhány erősebb és ragacsosabb tapintású tisztítószer csak ráül a tálra, kívül-belül, és a felületek soha nem lesznek tiszták. A kevesebb összetevőt tartalmazó tisztítószerek, például a természetesebb vagy házi készítésű, citrusfélékkel, ecettel vagy szódabikarbónával készült termékek megérhetnek egy próbát. A folyékony kasztilszappan is egy másik lehetőség. Ezek általában hígabban felhígulnak, és használatuk kezdetén kicsit több könyökzsírra lehet szükség, de idővel megakadályozzák a rossz szagú lerakódásokat.

Tippek a WC friss illatának megőrzéséhez

Egy vízben oldódó vagy könnyen oldódó tisztítószer és némi izomerő használatával nagyban megelőzhető a szagok kialakulása a WC-ben és környékén, és ha elég gyakran csinálod, akkor tovább tarthatod távol a szagokat, mert kevesebb idő áll rendelkezésre a penész és a trutymó kialakulásához a többi baktérium és szemét tetején. A kis létszámú háztartásokban valószínűleg elég hetente egyszer, de ha például hatfős a családja, vagy négy lakótárssal osztozik a házon, akkor érdemes hetente többször váltogatni a csészetisztítási feladatokat. A háztartás méretétől függetlenül akár naponta is elvégezhet egy gyors áttörlést, hogy elkerülje a későbbi intenzívebb takarítást.

A fertőtlenítőszerek hozzáadása a takarítás után (és ügyelve arra, hogy a fehérítőt ne keverje más vegyszerekkel) csökkenti a szagok mögött álló baktériumtényezőket. A dezodorálók szintén megszüntetik a nem kívánt illatokat azáltal, hogy elfedik vagy semlegesítik a szagokat, de nem sokat, vagy egyáltalán nem tesznek a takarításért. Egyes otthoni vízvezeték-rendszerek további szagokat okoznak pusztán a vízforrás vagy a rendszer miatt, mint például a szeptikus tartályok vagy a kútvíz a csatornával szemben, de a semlegesítők segíthetnek ezek csökkentésében is.

Annak ellenére, ahogyan a reklámokban látszik, a tiszta és szagmentes WC egy kis munkát és néhány rendszeres találkozót igényel a WC-kefével. Bárcsak olyan egyszerű lenne, mint bedobni egy tablettát, lehúzni egy tartály hűvös, kék vizet, és látni, ahogy virágok úsznak fel a csészéből.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.