Hogyan lehet meghatározni a régi borok értékét

Egyesek a poros pincében vagy pincében tárolt régi bort, vagy a hosszú ideig felügyelet nélkül hagyott bort tekintik „minőséginek”. Ez azonban általában nem így van. A bort a borkészítéshez használt szőlő szüretelésének éve alapján becsülik a minőséget. Egyes éveket a szőlőtermesztés szempontjából „jó évjáratoknak” neveznek, mivel azokban az években optimális termesztési körülmények uralkodtak. Az ilyen évjáratok szőlőjéből készült borok általában magasabb minőségűek, mint a más évjáratokban szüretelt szőlőből készült borok. Így az ember borkollekciója lehet régi, de lehet, hogy egyáltalán nem jó.

Hogyan állapíthatja meg az évjáratos borok értékét? Erre talán Ön maga is hatékonyan tud válaszolni. Ha van némi jártassága a borok terén, van némi szabadideje és van egy kisebb értékű gyűjteménye, akkor a csináld magad módszer érdekelheti. Néhány óra internetezéssel találhat néhány becsült értéket, amely megközelíti a gyűjteménye tényleges értékét. Ennek ismeretében aztán megfelelően tárgyalhat egy potenciális borvásárlóval.

Hogyan lehet meghatározni a régi borok értékét

Az Ön területén található borszaküzletektől vagy borárverésektől is kaphat költségmentesen becslést. Csak ne vegye ezeket az általuk adott becsléseket tényként. A borárverések például gyakran túlzó becsléseket tesznek a gyűjteményekre, hogy Ön velük együtt adja el a borát. Ha a bor az ígértnél kevesebbért kel el, az aukciót kifizetik, de Ön nem kapja meg a teljes értéket, amit megérdemelne (különösen azért a sok munkáért, amit a borok aukciókon keresztül történő értékesítésébe fektetett). A borkereskedők ezzel szemben az ellenkező irányba működhetnek. Lehet, hogy alulbecsülik az Ön gyűjteményének értékét, különösen, ha úgy gondolják, hogy Ön nem hasonlítja össze az ő becsléseiket más kiskereskedők becsléseivel. A legrosszabb, hogy nagy kezdeti becslést adnak, és csak azután „fedik fel” a borok állapotával kapcsolatos problémákat, miután Ön elküldte nekik a gyűjteményt.

Ezt úgy kerülheti el, ha felbérel egy hitelesített borbecslőt; olyat, akit Ön vagy egy barátja személyesen ismer. Ezek az értékbecslők díjat számítanak fel ezekért a szolgáltatásokért. De ha ismerős vagy egy ismerős ismerőse, akkor lehet, hogy jó árat kaphat. De ha nincs ilyen személy a névjegyzékében, akkor csak az értékbecslő árát kell megfizetnie. Ha az időd pénz, akkor ez biztosan jobb érték lehet, mintha több napot töltenél internetes kutatással.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.