Hogyan tisztítsuk meg a különböző fémeket természetes módszerekkel

Az ezüst evőeszközök polírozása régen egyike volt azoknak a tisztítási munkáknak, amelyeket a komornyikra bíztak – a sárgaréz pedig a házvezetőnőre. Manapság azonban az ilyesmit magunknak kell megtisztítanunk (hacsak nem akarunk profi tisztítót fogadni). Még ha manapság nincsenek is családi ereklyék tömegei otthonunkban, a legtöbbünknek van valahol fém, amit fényesen kell tartani. Hogyan tisztítsuk meg tehát a fémműveket anélkül, hogy valami kegyetlen vegyszert használnánk, amitől viszket a bőrünk?

Ezüst tisztítása:

Kezdjük azzal, hogy az ezüstöt távol kell tartanod mindentől, amiben kén van, ami azt jelenti, hogy soha ne egyél tojást ezüst teáskanállal. Ahhoz, hogy a matt vagy matt ezüst újra csillogóvá váljon, kenje be a fémet szódabikarbónából és vízből készült pasztával, majd tekerje be alufóliába. A becsomagolt tárgyat mártsd egy meleg vízzel teli tálba vagy kádba, és hagyd állni körülbelül öt percig. Öblítse le a maradékot, és kézzel, puha ruhával alaposan szárítsa meg az ezüstöt.

Arany tisztítása:

Az aranyat ugyanúgy lehet tisztítani, mint a fogakat: fogkrémmel és puha fogkefével, majd öblítéssel. Az egyetlen különbség az, hogy ezután egy puha ruhával szárítja meg az aranytárgyat, amit a fogakkal nem tesz meg. Ez a módszer gyűrűk esetében csodálatosan működik.

Az ón tisztítása:

Vannak, akik szeretik a régi, enyhén mállott ón sötétebb megjelenését. Ha szeretné megtisztítani a sajátját, és egy kicsit fényesebbé tenni, akkor az egyik régi tipp az ón tisztítására az, hogy nedves káposztalevéllel dörzsölje meg. Alternatív megoldásként 1 teáskanál sót oldj fel egy csésze ecetben, majd liszt hozzáadásával készíts pasztát (plusz illóolajat, ha szeretnéd). Dörzsölje be (viseljen kesztyűt – az ón ólmot tartalmaz, és nem szeretné megkockáztatni, hogy ez bekerüljön a szervezetébe), majd alaposan öblítse le.

Króm tisztítása:

A krómot zsírtól mentesen kell tartani, és soha nem szabad súrolószerekkel tisztítani. Ehelyett természetes tisztítószert alkalmazhat: a krómot híg ecettel permetezve, majd puha ruhával szárazra csiszolva tisztítsa meg. Ez az autóknál éppúgy működik, mint a króm tisztításánál a ház körül.

Réz tisztítása:

Az egyik legfurcsább javaslat a serpenyők rézfenekének tisztítására (vagy bármilyen rézre, amelyet fényesnek és ragyogónak szeretne látni, ahelyett, hogy zöldfoltos patinát gyűjtene) az, hogy keverje össze a paradicsomszószt (paradicsomketchup) és a borkőkrémet (körülbelül ¼ csésze szósz 1 evőkanál borkőkrémhez). Kenje be a szóban forgó rezet a keverékkel, és állítsa egy éjszakán át, majd öblítse le szappanos vízzel, majd friss vízzel és szárítsa meg.

A sárgaréz tisztítása:

Ahhoz, hogy a sárgaréz fényes legyen, készítsen pasztát sóból és ecetből. Ezzel a pasztával kenje be a sárgaréz tárgyat, majd hagyja rajta a fémen körülbelül öt percig. Ezután dörzsölje le a pasztát egy nedves ruhával, és alaposan szárítsa meg. Ehhez a tisztítási munkához több nedves kendőre is szüksége lehet.

Öntöttvas tisztítása

A víz az öntöttvas ellensége, ezért ha öntöttvasat mos, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket (pl. egy öntöttvas serpenyőt vagy öntöttvas serpenyőt használat után), akkor a lehető leghamarabb nagyon alaposan szárítsa meg. Ne hagyja a levegőn száradni. Szárítás után „fűszerezze” az öntöttvasat növényi olajjal való enyhe bedörzsöléssel. Ne tárolja az öntöttvas serpenyőket fedővel a tetejükön, mivel a fedő csapdába ejti a nedvességet, ami elősegíti a rozsdásodást. Ha lehetséges, akassza fel a serpenyőt.

Hogyan tisztítsuk meg a különböző fémeket természetes módszerekkel

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.