Hogyan kell tökéletesen megsütni a csirkét otthon

A szakértelemmel sütött csirke, a szaftos húsával és ropogós bőrével hajlamos a gyermekkorodra emlékeztetni. Emlékszel még azokra az időkre? Nem volt igazi felelősség, egy bébi nyúl energiája, apa pohár bourbonjából lopva kortyolgatott, és anya házi készítésű vasárnapi vacsorái, a sült csirke vajas krumplipürével és szósszal. Nem véletlenül hívják „kényelmi ételnek”, és a sült csirke határozottan ezek közé az ételek közé tartozik. A papíron egyszerűnek tűnő csirkesütés megfelelő módon történő sütése megfelelő tervezést és tudást igényel, hogy a sült madár ugyanolyan jól sikerüljön, mintha egy profi szakács készítette volna.

Hogyan kell tökéletesen megsütni a csirkét otthon

A folyamat minden egyes lépését ismertetjük, hogy a sült csirke a lehető legjobb legyen, kezdve attól, hogy mire kell figyelni a madár vásárlásakor, a nedves és száraz pácolás közötti különbségeken át a sütésig. Hosszú folyamatnak tűnhet, de az erőfeszítést a végén a (valószínűleg) valaha volt legjobb sült csirke fogja meghálálni.

A csirke megvásárlása

Ha otthon sütendő csirkét vásárol, mindig az a legjobb, ha helyi hentesnél vásárol. Költsön annyit, amennyit a költségvetése megenged, hiszen minél jobb minőségű a csirke, annál jobb lesz az íze, ha minden el van döntve. A kiváló minőségű csirkéknek sárgás árnyalatú lesz a bőre, a húsuk szilárd, rózsaszínű, és a bőrükön nem lesznek látható zúzódások vagy szakadások. A friss, kiváló minőségű szárnyasok kemény tapintásúak, és néhány másodperc után visszahúzódnak. Ha belenyomja a húst, és az puha és pépes, az annak a jele, hogy a csirkét lefagyasztották és felolvasztották, vagy nem megfelelően kezelték. Keresse a „léghűtéses” feliratot, ami szintén a kiváló minőségű madár másik jele. Az, hogy a csirke a feldolgozás után „léghűtéses”, nem pedig jégfürdőbe dobják, azt jelenti, hogy a csirkében kevesebb víz marad meg, mint a tömegtermelésben készült madárban.

Összefoglalva:

  • Keresse a bőr sárga árnyalatát és a világos rózsaszínű húst.
  • Nincsenek látható zúzódások vagy szakadások
  • szilárd tapintású, nincs szaglás
  • A száraz, levegőn hűtött madarak a legjobbak

Nedves páclé vs. száraz páclé

Általában minden évben hallunk a pácolásról a hálaadás környékén, de a pácolás nem csak az ünnepek alatt a pulykáknál használatos. Hacsak nem párolunk valamit, a nedvesség az ellenség a hús sütésekor, ezért mi itt a The Manualnál a száraz pácolás módszerét részesítjük előnyben a nedves pácolással szemben. A száraz pácolás egyszerűen a hús sózása és pihentetése a sütés előtt, és ugyanazt az eredményt éri el, mint a nedves pácolás (mélyen fűszerezett, szaftos hús), anélkül, hogy a sós vízben lévő páclében való elmerülés miatt extra víz visszatartásra kerülne.

A nedves pácolás legnagyobb problémája az, hogy a húsba plusz víz kerül, ami a késztermék ízének hiányát eredményezi. Bár szépen nézhet ki és illatozhat, ha citromot, fűszernövényeket és fokhagymát teszünk a páclébe, ezek az ízek valójában nem kerülnek bele az ételbe. A száraz pácolás módszerének alkalmazásával a víz hozzáadása (az íz hígítása) helyett csökkenti a víztartalmat (koncentrálja az ízeket), miközben a bőrt is kiszárítja, ami ropogósabb bőrt eredményez! A szárnyas száraz pácolásához egyszerűen szórja be a madarat kósersóval (és fűszernövényekkel, ha van kedve), és hagyja pihenni egy éjszakán át a hűtőszekrényben egy rácson.

Összefoglalni, miért érdemes szárazon pácolni:

  • Könnyen elkészíthető
  • Mélyen és egyenletesen fűszerezett étel
  • Koncentrált íz
  • Szaftos hús
  • Szuper ropogós bőr

A sütés ideje

Most, hogy egy éjszakán át szárazon pácolta a madarat, itt az ideje megsütni. Ne aggódjon amiatt, hogy a csirkét a pácolás után leöblíti, mert ezzel csak semmissé teszi az eddig elvégzett jó munkát. Vedd ki a csirkét a hűtőből, és hagyd pár órán át a pulton pihenni, mielőtt a sütőbe terveznéd tenni. Ekkor menjen előre, és töltse meg az üreget aromákkal, hogy felkészítse a sütőre – friss kakukkfűvel és oregánóval, zúzott fokhagymagerezddel és néhány citromszelettel. Ezután a csirkét meg kell kötni, hogy egyenletesebben süljön meg. Itt az a cél, hogy a lábakat a mellhez közel kössük meg, hogy a madár tömörebb és tömörebb legyen.

A sütési hőmérséklet attól függően változik, hogy kitől kérdezi. Van, aki azt mondja, hogy a madarat végig magas hőmérsékleten kell sütni; van, aki azt mondja, hogy magasan kezdjük és alacsonyan fejezzük be, míg mások ennek az ellenkezőjét mondják. Mivel a sütő hőmérséklete nagyon eltérő lehet, mi mindig azt javasoljuk, hogy alacsonyan kezdjük és magasan fejezzük be a sütést. Kezdjük tehát a csirkét előmelegített, 375 F-os sütőben 30-35 percig sütni. Forgassa meg a tepsit, és növelje a hőmérsékletet 450 F-ra, majd fejezze be a sütést további 20-30 percig, vagy amíg a combízületbe szúrt hőmérő 165 F-ot nem mutat.

Összefoglalva: A csirkét a következő módon készítsük el:

  • Ne öblítse le a csirkét a száraz pácolás után.
  • Töltse meg az üreget aromákkal, például friss fűszernövényekkel, citrommal és fokhagymával.
  • Az egyenletes sütés érdekében fürtözze be a csirkét
  • Süsse a csirkét rácson, 375 F-on 30-35 percig.
  • A sütést 450 F-on 20-30 percig, vagy amíg a belső hőmérséklet eléri a 165 F-ot.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.