Hogyan kell tisztítani a sütő rácsokat

Legyünk őszinték. Ha a háztartási munkák és felelősségek közül a sütőrácsok tisztítása eléggé hátul kullog a szórakoztató feladatok listáján. Rendetlen, zsíros, és az a határvonal, hogy cirkuszi kontorminátornak kell lenni ahhoz, hogy elérjük azokat a sötét, piszkos sarkokat.

Hogyan kell tisztítani a sütő rácsok

De ez egy olyan feladat, amit egyszerűen meg kell csinálni. Egy piszkos sütő ugyanis valóban befolyásolhatja az ételek ízét, és ha a helyzet súlyos (itt nem ítélkezünk), bizonyos esetekben akár ételmérgezéshez is vezethet. Szóval, bármennyire is piszkos és borzalmas lehet ez a házimunka, fontos, hogy legyőzzük. Gondoljon csak arra, hogy mennyire kifizetődő lesz egy csikorgóan tiszta sütő, és arra a sok finom rakott ételre, amely arra vár, hogy elkészüljön és élvezze, az erőfeszítései bizonyságaként.

Talán azt kérdezed magadtól, hogy egyáltalán hogyan kezdj hozzá a sütőtartók tisztításához. Szóval ragadjon meg egy szivacsot – és talán egy italt -, és készüljön fel a piszkos munkára.

Ecet, szódabikarbóna, fürdőkádas módszer

Megjegyzés: Ez egy éjszakai módszer, ezért mindenképpen szánj rá egy kis időt.

1. lépés: Vegye ki a sütőállványokat, helyezze őket a kádba, és enyhén fedje be szódabikarbónával.

2. lépés: Ezután adjon hozzá ecetet, és győződjön meg róla, hogy a rács teljes felületét bevonja. Ne lepődjön meg, ha az állványok habosodni kezdenek. Ez egy kémiai reakció, amely a kemény súrolási munka nagy részét elvégzi Ön helyett.

3. lépés: Miután a habzás megszűnik, fedje le az állványokat forró vízzel, és hagyja őket egy éjszakán át áztatni.

4. lépés: Reggel egy régi szövetdarabkával törölje le az állványokat, és távolítsa el a felesleges zsírt vagy a rájuk égett szennyeződéseket. Ha gondjai vannak, durva tengeri só alkalmazása és további súrolás segíthet.

Mosogatószappan, törölköző, szivacs és fürdőkád módszer

Ehhez a technikához porított mosogatószappanra, régi törölközőkre, néhány szivacsra és a fürdőkádra lesz szükséged, hogy megbirkózz a feladattal.

1. lépés: Kezdje azzal, hogy régi törölközőket helyez a kád aljára, hogy megvédje azt attól, hogy a sütőállványok megkarcolják. Ezután tegye a kádba a sütőállványokat. Fedje le őket meleg vízzel, és adjon hozzá egy csésze kedvenc mosogatóporát.

2. lépés: Hagyja a keveréket egy éjszakán át állni, majd reggel egy régi szivaccsal törölje le a felesleges zsírt vagy szennyeződést, amely még mindig a sütőállványokra tapadt.

3. lépés: Miután elégedett vagy, tisztítsd ki és öblítsd ki a kádat, és már készen is vagy.

Kereskedelmi sütőtisztító termékek

Ha különösen nagy kihívást jelentő és nehéz helyzettel kell szembenéznie, számíthat a kereskedelmi sütőtisztító termékekre. Az egyetlen probléma ezzel a módszerrel az, hogy ezek a termékek rendkívül maró hatásúak és mérgezőek, ezért óvatosnak kell lennie, hogy ezek a tisztítószerek ne kerüljenek az ételek vagy más emberek közelébe. Az is fontos, hogy ezeket a termékeket jól szellőző helyen használja. A kereskedelmi sütőtisztítószerekből származó gőzök nagyon megbetegíthetik Önt, háziállatait és családját.

Ha ezt a módszert szeretné alkalmazni, fedjen le egy helyet a padlón, esetleg kint a teraszon vagy a nyitott ajtóval rendelkező garázsban egy újságpapírral vagy egy lepedővel. Helyezze a rácsokat ennek a munkafelületnek a tetejére. Ezután használjon gumikesztyűt, hogy kereskedelmi sütőtisztítószer ne kerüljön a bőrére, majd fújja be a tisztítószert a sütőállványok mindkét oldalára.

Hagyja hatni a tisztítóoldatot legalább 10 percig, bár a termék címkéjén feltüntetett utasításokat kell előnyben részesítenie. Végül egy régi rongy segítségével törölje le a felesleges vegyszereket, majd a rongyokat slaggal vagy vízcsappal alaposan permetezze le, mielőtt visszahelyezné a sütőállványokat a sütőbe. Kövesse a sütőtisztítószer gyártója által adott további utasításokat.

Milyen gyakran kell tisztítania a sütőállványt

A sütőrács tisztítását évente legalább négyszer érdemes elvégezni, bár ha az ételek nagy részét otthon főzi, akkor javasoljuk, hogy ezt a gyakoriságot növelje akár havi egy alkalomra is. További bónuszként, valahányszor gyakrabban végez ilyen karbantartó tisztítási feladatokat, a tényleges munka sokkal könnyebben és könnyebben kezelhetővé válik.

Használhatom a sütőmön az öntisztító funkciót?

A legtöbb modern sütőbe egyenesen be van építve egy öntisztító funkció, és nagyon csábító lehet, hogy használjuk és befejezzük, igaz? Tévedés! A sütő öntisztító funkciója rendkívül magas hővel dolgozik, és fennáll a veszélye, hogy károsítja a sütő rácsának fényes krómozott fémét, valamint magának a készüléknek a belső alkatrészeit.

A szakértők azt javasolják, hogy az öntisztító funkciót csak akkor használja, ha már az ebben az útmutatóban felsorolt módszerek valamelyikével eltávolította a felesleges zsírt és ételt. Tehát, hogy válaszoljak a kérdésére: Igen, mindenképpen használhatja a sütő öntisztító funkcióját, de csak azután, hogy kézzel megtisztította azt.

Ne felejtsd a konyha többi részét sem: Hogyan tisztítsam a mikrómat

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.