Hogyan működik a szövetlágyító?

A mosás napja általában ruhákkal teli kosarakkal, egy nagy tartály mosószerrel és egy olyan lágyítószerrel jár, mint a Downy vagy a Snuggle. Míg egyesek az utóbbit nélkülözhetetlennek tartják, mások úgy gondolják, hogy a textilpuhító alig változtat a mosás végeredményén, és hogy a Snuggle mackó nem több, mint egy szőrös propagandista. Tehát mit is csinál valójában a textilpuhító?

A szövetlágyító célja, hogy a szennyest puha tapintásúvá tegye, csökkentse a gyűrődést, és „tiszta” illatot adjon hozzá, mint szaglásbeli jelzést, hogy már nem egy büdös zoknihalommal van dolgunk. A szövetlágyító csökkentheti a statikus tapadást is, mivel csökkenti a szálak közötti súrlódást, ami hosszabb élettartamot biztosíthat a ruháknak. Mindezt úgy éri el, hogy kenőanyagokat használ, amelyek a szálakra hatnak. A korai lágyítók olajat használtak, míg a modern márkák szintetikus vegyi anyagokat, például polidimetil-sziloxánt (PDMS) vagy más szilikonszármazékokat. Gondoljon úgy a lágyítóra, mint egyfajta hidratálóra a szennyes számára.

Hogyan működik a szövetlágyító?

Akkor miért ne használnánk? A szövetlágyítónak lehetnek hátrányai. A mosószerhez hasonlóan egyes folyékony textillágyítók is tartalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, amelyek irritálhatják az érzékeny egyének bőrét. Ha szárítólemezt használ, az anyag eltömítheti a szárítógép szűrőjét. A szárítógolyók a legkényelmesebb típusú textilpuhítószerek, de merevvé tehetik a ruhákat.

A textilpuhító használata mellett dönteni attól is függhet, hogy milyen ruhákat mos. Ha sok a nedvességelvezető tulajdonságokkal rendelkező sportruhája, a szövetlágyító „eltömítheti” a szövetet, csökkentve annak képességét, hogy a nedvességet elvezesse a bőrtől. A törölközőkre sem jó, mivel csökkentheti azok nedvszívó képességét. Nem tanácsos a textilpuhítót poliészter, nejlon vagy csecsemőruházatra sem használni, amelyek gyakran lángálló anyagokból készülnek, amelyekre a lágyító hatással lehet.

Ha bizonytalan abban a kérdésben, hogy egyáltalán érdemes-e lágyítót használni, próbáljon ki egy kisebb adag szennyest mosni lágyítóval és egy anélkül, hogy lássa, észreveszi-e vagy érzi-e a különbséget. Ha nem, akkor valószínűleg meg tudsz birkózni az adalékanyag nélkül is.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.