Mikor kell nyírni a füvet

Tavaszi fűnyírás

Az év első fűnyírását tavasszal, március közepe körül végezze el. Ettől kezdve legalább hetente egyszer nyírja a füvet.

Igyekezzen a fű magasságát egész tavasszal azonos szinten tartani. A legtöbb gyep esetében az ideális magasság 2,5-4 cm (1-1,5 hüvelyk). Azonban azoknál, amelyek sokat igénybeveszik, törekedjen arra, hogy a fűmagassága körülbelül 5 cm (2 hüvelyk) legyen. Ha a gyep egy részét árnyék borítja, tartsa a füvet 7,5 cm (3in) magasságban.

Kerülje továbbá a túl rövidre nyírást, mivel ez meggyengítheti a füvet, és lehetővé teszi a gyomok és a moha elburjánzását.

Nyári fűnyírás

Amikor a nyár bekúszik a sarkon, duplázza meg a fűnyírás gyakoriságát. Átlagosan hetente kétszer nyírja a gyepet, és csak a szárazság idején csökkentse heti rendszerességre. Ami a fűnyíró beállításait illeti, meleg időben emelje meg egy kicsit a fűnyírókéseit. A hosszabb fű jobban bírja a szárazságot, és élénkebbek maradnak a színei. Emellett erősebb is, és kevésbé hajlamos a kopásra.

Aszályos hetekben a hosszabb fűből csak néhány szárat vágjon le, hogy serkentse a növekedését, és szép és egészséges maradjon.

Mikor kell nyírni a füvet

Fűnyírás ősszel

A nappalok rövidülésével és a hidegebb hőmérsékleti viszonyokkal a fű lassabban kezd növekedni. Ez azt jelenti, hogy a gyepet ritkábban és kevesebbszer kell majd nyírni.

Tehát amikor eljön az ősz, tegye ugyanazt, mint tavasszal, nyírja a füvet, hetente egyszer. A tél közeledtével azonban mindenképpen emelje meg a fűnyírókések magasságát. Az ősz általában az a szezon, amikor az utolsó nyírást végzi.

Kell télen füvet vágni?

A téli fűnyírás általában nem szükséges, kivéve, ha az időjárás meleg, és a fű még nő. Ha ez a helyzet, akkor szükség lehet az alkalmi nyírásra, de csak magas vágási fokozaton.

Kerülje azonban ezt, ha a talajviszonyok túl puhák vagy fagyott. Soha ne nyírjon nedves vagy fagyos füvet, mivel ez tömörítheti a talajt és károsíthatja a gyepet. Várjon a fűnyírással, amíg a gyep megszárad.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.