Mosogatógép méretek és stílusok

Senki sem szeret koszosan mosogatni. A mosogatógépek segítenek, persze, de a piszkos tányérokkal, tálakkal és evőeszközökkel teli mosogatót általában nem tartják kellemes időtöltésnek. Régebben azonban sokkal rosszabb volt. Mielőtt Joel Houghton 1850-ben szabadalmaztatta az első mosogatógépet, az edények tisztára mosásának egyetlen módja a kéz, a rongyok, a víz és a szappan volt. A korai készülékek csak lassan terjedtek el, mígnem Josephine Cochrane automata mosogatógépe az 1893-as Kolumbiai Kiállításon sikert aratott. Azóta a mosogatógép háztartások millióinak nélkülözhetetlen készülékévé vált.

Bár az egykori mosogatógépek meglehetősen egyszerűek voltak, a mai gépek sokféle stílusban és méretben kaphatók. A hagyományos vagy beépített mosogatógépet azért nevezik így, mert a konyhában a pult alá van beépítve, és egy melegvíz-csőhöz, egy lefolyóhoz és az elektromos áramhoz van csatlakoztatva. Ezek a mosogatógépek hagyományosan 34 hüvelyk magasak, 24 hüvelyk szélesek és 24 hüvelyk mélyek, bár egyes európai modellek valamivel kisebbek lehetnek, és néhány amerikai márka nagyobb méretű gépeket kínál. A hagyományos mosogatógépek ára a márkától és a választott opcióktól függően 60 és 500 ezer forint között lehet.

A kompakt mosogatógépek általában jobban illeszkednek a kis konyhákba. Ezek a készülékek ugyanazt a teljesítményt nyújtják, mint a hagyományos mosogatógépek, de kisebb méretűek, átlagosan 32,5 hüvelyk magasak, 18 hüvelyk szélesek és 22,5 hüvelyk mélyek. A kompakt mosogatógépek ára általában 60 és 120 ezer forint között van.

A hordozható mosogatógépek olyan hagyományos vagy kompakt méretű egységek, amelyeket kerekeken lehet mozgatni. Ideálisak olyan régebbi otthonokba, amelyekben nincs meg az infrastruktúra a beépített mosogatógép csatlakoztatásához. A hordozható mosogatógépek a konyhai csapból kapják a vizet, és az áruk 70 és 200 ezer forint között mozog, így olcsóbbak, mint a hagyományos egységek. Mivel azonban a vízvezeték helyett a csaphoz csatlakoznak, nem minden hordozható modell olyan erős, mint a hagyományos gépek.

Azok, akiknek rendkívül kevés a helyük, vagy nem mosogatnak sok edényt, érdemes lehet egy pultra szerelhető mosogatógépet választani. A hordozható készülékekhez hasonlóan a pultra szerelhető modellek is a mosogatóhoz csatlakoznak. Ezek körülbelül 17 hüvelyk magasak, 22 hüvelyk szélesek és 20 hüvelyk mélyek. Ezek a gépek általában 70 és 120 ezer forint közötti összegbe kerülnek.

Mosogatógép méretek és stílusok

A legújabb technológia a piacon a mosogatófiók. Ezek a gépek egy vagy két fiókkal rendelkeznek, amelyek kicsúsztathatóak, hogy megkönnyítsék a betöltést. A kétfiókos modelleknél egyszerre különböző mosási ciklusok is futtathatók. A kétfiókos mosogatógép körülbelül ugyanolyan méretű, mint egy hagyományos készülék. Egy egyfiókos gép ára 120 és 200 ezer forint között van, míg egy kétfiókos egység akár 300 ezer forintba is kerülhet.

Mivel a legtöbb mosogatógép körülbelül 10 évig bírja, győződjön meg róla, hogy olyan modellt választott, amely megfelel az igényeinek. Egy dolog, amit figyelembe kell vennie, hogy mennyibe fog kerülni a készülék üzemeltetése. Sok modern mosogatógép megfelel az amerikai kormány Energy Star minősítésének, ami az energiatakarékosságot illeti. Ezek a specifikációk azt jelentik, hogy a gép kevesebb áramot és vizet használ, ami pénzt takarít meg a közüzemi számlákon. Vásárláskor keresse a sárga címkét, amely megadja az adott modell működtetéséhez szükséges energiamennyiséget. Ha még tovább szeretné csökkenteni a költségeit, válasszon olyan gépet, amely rendelkezik légszárítási lehetőséggel, hogy ne kelljen további áramot felhasználnia a szárítási ciklus lefuttatásához.

A kapacitást is figyelembe kell vennie a vásárlási döntésében. Egy hagyományos mosogatógépben legfeljebb 12 darab öt darabos teríték fér el. Ha egyedülálló, kis családja van, vagy nem eszik sokat otthon, akkor érdemes megfontolni egy kompakt mosogatógépet, amely körülbelül 8 teríték befogadására alkalmas. A pultra szerelhető modellek és az egyszemélyes mosogatógépfiókok a hagyományos gépek maximális töltetének körülbelül a felét, azaz körülbelül hat terítéket bírnak el.

Ha Öné az otthon, bármilyen mosogatógépet választhat, feltéve, hogy az illeszkedik a konyhájába. A bérlőknek nincs meg ez a luxus. Ha bérel, és mosogatógépet szeretne, egy hordozható vagy pultra szerelhető készülék lehet a legjobb megoldás, különösen akkor, ha a főbérlője nem nyitott a hagyományos gép beszerelésének ötletére.

Természetesen a lakástulajdonosoknak is aggódniuk kell a költségek miatt, és a mai mosogatógépek rengeteg különleges funkcióval rendelkeznek, amelyek segíthetnek az edények tisztításában. Míg például a legtöbb mosogatógépnek négy alapciklusa van, amelyek megfelelnek az edények szennyezettségi szintjének (Nehéz, Normál, Könnyű és Öblítés), egyes fejlett modellek kifejezetten az edények súrolására, a csészék, tálak és tányérok fertőtlenítésére, valamint a kristály vagy porcelán mosására tervezett opciókkal rendelkeznek. A szennyeződésérzékelők érzékelik a szennyeződés szintjét, és képesek beállítani, hogy a különböző ciklusok során mennyi vizet használjanak. Egyes modellek még csendes motorral is rendelkeznek, így az éjféli töltet lefuttatása nem ébreszt mindenkit a házban.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.