Hogyan segítsünk valakinek, akinek alkoholproblémája van?

Az alkoholfogyasztási zavar (AUD) hatással van mind az érintett személyre, mind másokra az életében, beleértve a szeretteit és a családját is. Az alkoholfogyasztás a család dinamikáját, mentális és fizikai egészségét, pénzügyeit és általános stabilitását is megviseli.

Hogyan segítsünk valakinek, akinek alkoholproblémája van?

Nehéz lehet tudni, hogyan segítsünk valakinek, akinek alkoholproblémája van. De az, hogy tudjuk, hogyan beszéljünk valakivel az ivásról, gyakran jó kiindulópont. Ha többet tudunk meg az elérhető alkoholfüggőségi segítségről, akkor megkaphatjuk azokat az erőforrásokat, amelyekkel arra ösztönözhetjük az illetőt, hogy keressen megfelelő kezelést az állapota miatt.

Ez a cikk néhány olyan lépést tárgyal, amelyekkel segíthetsz valakinek abbahagyni az ivást. Kitér arra is, hogyan kezdje el a beszélgetést, és hogyan kerülje el, hogy lehetővé tegye az ivást.

Hogyan segítsünk valakinek abbahagyni az ivást

Ha az Ön szerettének alkoholhasználati rendellenessége van, természetes, hogy azon tűnődik, hogyan érheti el, hogy belássa, segítségre van szüksége. Ahhoz, hogy ezt a kérdést feltegye, valószínű, hogy szerette már eljutott arra a pontra, hogy az alkoholfogyasztása által okozott nyilvánvaló problémák ellenére továbbra is iszik.

Azok a személyes, társadalmi, sőt jogi problémák, amelyek a legtöbb embert arra a következtetésre késztetnék, hogy az ivást korlátozni vagy megszüntetni kellene, jellemzően nem ugyanúgy érintik az alkoholfogyasztási zavarral küzdő embereket.

Fontos megérteni, hogy ez nem gyengeség. Az alkoholproblémával küzdő személy pszichésen és fiziológiailag is alkoholfüggő, és szakember segítségére van szüksége.

A kihívást az jelenti, hogy sok alkoholfogyasztási zavarral küzdő ember tagadja, hogy probléma van. Bármennyire is nyilvánvalónak tűnik mások számára a probléma, az alkoholfüggő személy hangosan tagadja, hogy az ivás az oka a problémáinak, és helyette a körülményeket vagy a körülötte lévő embereket hibáztatja.

Amikor az emberek azt kérdezik, hogyan lehet segíteni valakinek, hogy abbahagyja az ivást, általában azt a választ kapják, hogy „Sajnos, senki sem sokat tehet addig, amíg az alkoholfüggő személy be nem ismeri, hogy problémája van”.

Bár igaz, hogy szerettének aktívan kell keresnie a józanságot és akarnia kell a változást, nem kell hátradőlnie és végignéznie, ahogy önpusztítóan viselkedik, remélve és imádkozva, hogy kigyullad a fejében a villanykörte. Számos dolog van, amivel közbeléphet, kifejezheti aggodalmát és támogatását a szerettének, és megvédheti magát attól, hogy túlságosan belekeveredjen a függőségébe.

Alkoholfüggőségi segítség és források

A problémás ivó családtagjai és szerettei számára az első lépés, hogy tájékozódjanak az AUD-ról. Ez segít megérteni szerette viselkedését, és segít, hogy ne hibáztassa őt.

Míg az alkoholfogyasztási zavarral küzdő személynek felelősséget kell vállalnia tetteiért a felépülés érdekében, az alkoholizmus krónikus betegség, meghatározott tünetekkel jár, és gyakran a gének és az életkörülmények váltják ki. A tájékozódás mindenekelőtt segít abban, hogy belássa, hogy a szerette beteg és szenved, nem pedig bántani akarja Önt.

Családtagként részt vehet az Al-Anon találkozókon, vagy csatlakozhat egy online csoporthoz, hogy többet tudjon meg az alkoholizmus betegségéről, valamint arról, hogy milyen érzelmi és pszichológiai terhet ró önre. Az Al-Anonban megtanulod, hogyan tudsz elszakadni a személy problémáitól – nem feltétlenül a személytől. Valószínűleg a saját történetedet fogod hallani azok történeteiben, akik megosztják a csoporttal, ami a szolidaritás és a támogatás érzését kelti.

Arról is többet fogsz megtudni, hogy milyen egészségtelen szerepeket játszhatsz az alkoholhasználati zavarral küzdő személy életében. Ez segíthet Önnek jobban meghatározni, hogy a tettei valójában lehetővé teszik-e, hogy folytassa a viselkedését anélkül, hogy Ön ezt észrevenné.

Az alkoholfogyasztási zavar (AUD) hatással van mind az érintett személyre, mind másokra az életében, beleértve a szeretteit és a családját is. Az alkoholfogyasztás a család dinamikáját, mentális és fizikai egészségét, pénzügyeit és általános stabilitását is megviselheti.

Nehéz lehet tudni, hogyan segítsünk valakinek, akinek alkoholproblémája van. De az, hogy tudjuk, hogyan beszéljünk valakivel az ivásról, gyakran jó kiindulópont. Ha többet tudunk meg az elérhető alkoholfüggőségi segítségről, akkor megkaphatjuk azokat az erőforrásokat, amelyekkel arra ösztönözhetjük az illetőt, hogy keressen megfelelő kezelést az állapota miatt.

Ez a cikk néhány olyan lépést tárgyal, amelyekkel segíthetsz valakinek abbahagyni az ivást. Kitér arra is, hogyan kezdje el a beszélgetést, és hogyan kerülje el, hogy lehetővé tegye az ivást.

Fontolja meg a CRAFT-módszert

Ne lepődjön meg, ha az első próbálkozása, hogy beszéljen szerettével az ivásról, nem lesz eredményes. Még ha a szerette el is kötelezte magát a változás mellett, több kezelésre is szükség lehet ahhoz, hogy valóban abbahagyja. Az első próbálkozás után a következő lépés, amit megtehet, egy beavatkozás.

A hagyományos, konfrontatív beavatkozás helyett, ahogyan azt a filmekben ábrázolják, sok függőségi szakértő mostanában a közösségi megerősítést és a családi tréninget (CRAFT) ajánlja, mint a szerettei segítségének előnyösebb módját.
A tanulmányok azt mutatják, hogy a CRAFT beavatkozások 64% és 74% közötti sikerrel járnak, amikor a szerhasználati zavarral küzdő szeretteinket kezelésbe vonják.

A CRAFT eszközöket biztosít az érintett hozzátartozóknak, hogy:

a szerhasználatot kiváltó okok azonosítása
az ivást vagy a fogyasztást lehetővé tevő minták megtörése
Kommunikációs készségek fejlesztése és javítása
gyakorolják az öngondoskodást és kapcsolódjanak újra az értékeikhez.
az erőszak kiváltó okainak azonosítása
Tervet dolgoznak ki saját maguk (és gyermekeik) biztonságának megőrzésére.

Társfüggőség

Miután megtette mindezeket az intézkedéseket, ne feledje, hogy nem kényszerítheti szerettét a kezelésre. Ezt a döntést nekik maguknak kell meghozniuk. Mindössze annyit tehet, hogy bemutatja a lehetőségeket, támogatást nyújt, és betartja az Ön által bemutatott következményeket. Az egyetlen személy, akit ebben az életben irányíthatsz, az te magad vagy.

Gyakori, hogy túlzottan az italozó cselekedeteire és viselkedésére koncentrálsz, és megszállottan aggódsz, ami eltereli a figyelmet a saját életedről. Ezt társfüggőségként definiálják, és ez romboló hatással van a saját mentális és érzelmi egészségedre. Az Al-Anon egyik alapelve, hogy ne próbáld megváltoztatni a szeretett személyt, hanem helyette fordítsd vissza a hangsúlyt magadra, az egyetlen emberre, akit valóban meg tudsz változtatni.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.