Hogyan kell füvet nyírni – Fűnyírási tippek és trükkök

Állítsa magasra a fűnyírót

Állítsa a fűnyírót a fűfajtának megfelelő legmagasabb preferált beállításra, és egyszerre csak a fűszálak felső 1/3-át vágja le. Igaz, ez azt jelentheti, hogy néhány nap múlva újra kell nyírnia, de hallgasson meg minket – megéri. A hosszabb fűszálak több gyökeret tudnak növeszteni és támogatni, és mélyebb gyökérzetet fejlesztenek ki, amely jobban megtalálja a vizet és a tápanyagokat a talajban. A gyep nyírása arra kényszeríti a fűnövényeket, hogy energiájukat a pengék újranövesztésére összpontosítsák, nem pedig a gyökereik elmélyítésére, ráadásul így a gyomok is nagyobb eséllyel tudnak betörni. A magasabb fűszálak árnyékolják a talajt, és hűvösebbé teszik azt, ami segít megakadályozni a gyommagvak kicsírázását. Ráadásul, legyünk őszinték: a magasabb füvön sokkal puhább járni, és jobban tompítja a labdarúgást, mint a rövid fű.

Persze van egy kivétel, amely bizonyítja a szabályt: Míg a legtöbb fűfajta a legjobban reagál arra, ha a fűnyírót a legmagasabb beállítások egyikére állítjuk, a zoysia fű és a százlevelű fű a közepes beállításokat kedveli, a még válogatósabb bermudafű és a kúszó bogáncsfű pedig a legalacsonyabb beállításokon érzi jól magát.

Hogyan kell füvet nyírni – Fűnyírási tippek és trükkök

Száraz gyep nyírása

A legjobb napszak a fűnyírásra a kora este. A nappali csúcsidőben végzett fűnyírás, amikor a legmagasabb a hőmérséklet, megterheli a gyepet és természetesen Önt is. Ha kora estig vár, a gyep általában száraz (kivéve persze, ha napközben esett az eső), a nap kevésbé intenzív, és a gyepnek bőven lesz ideje regenerálódni, mielőtt a következő délutáni hőség megérkezik. Még ha nem is esett az eső, a pázsit általában reggel nedves, mert a harmat vagy a köd nedvességtartalma miatt. Ha mégis esik az eső, akkor halogassa egy kicsit. A nedves fű nyírása egyenetlen nyírást eredményezhet, ezért várjon, amíg megszárad. A nedves nyesedék a fűnyírót is eltömítheti, és a fűnyíró fűcsomókat dobálhat a gyepre; ha nem gereblyézi össze, akkor elnyomhatja a növekvő füvet, és barna foltokat eredményezhet. Szép, ugye? (Nem.)

Változtassa a fűnyírási mintát

Az ismétlés unalmas, igaz? Ezért keverje meg a dolgokat egy kicsit. Minden alkalommal, amikor nyírsz, más irányban csináld. Ha mindig ugyanazzal a mintával nyírja a füvet, akkor nem csak az agyát küldi egyenesen a szundikálóba, de a fű elkezd a nyírási irányba dőlni, és még az is előfordulhat, hogy a gyepen barázdák keletkeznek. Kell még egy ok, hogy változtassa a nyírási mintát? A fű szépen és magasan fog állni, mivel mindenféle irányból nyírják.

Ne nyírjon ütemterv szerint

Ugye nem vinnéd ki a szemetet csak azért, mert kedd van? Megvárnád, amíg megtelik. Ugyanígy kezelje a kaszálást is. Olyan gyakran nyírjon, amilyen gyakran a fű típusának, a növekedési körülményeknek, a növekedési mintának és az évszaknak megfelelően szükséges. Ha valamilyen önkényes ütemtervhez köti magát, akkor nem akkor fog nyírni, amikor a gyepnek valóban szüksége van rá. Amikor például tavasszal a fű aktívan növekszik, gyakrabban kell nyírni (akár hetente kétszer is), de amikor a nyári hőségben vagy a vegetációs időszak végén a növekedés lelassul, a gyepet csak hetente vagy kéthetente egyszer kell nyírni (pont!). Persze, ha egyszerűen nincs kedve extra szabadidőhöz, akkor nyugodtan nyírhat, amikor csak akar, feltéve, hogy a fű nem túl rövid, és a fűnyíró kés nincs túl alacsonyra állítva. A gyepnek egyszerűen nincs rá szüksége.

Várjon, mielőtt új gyepet nyírna

Nyugtassa meg a viszkető fűnyíró ujjait! A fűmag kiszórása után a fűnyírás előtt meg kell várnod, hogy az új fű jól beinduljon. Az új fűcsemetéket akkor lehet először nyírni, amikor elérik a fűnyírási magasságot, ami fűfajtánként változik. Bármilyen fűféléje is van, fékezze azonban a lelkesedést, és korlátozza magát arra, hogy csak a fűszálak felső ⅓-ét (vagy annál kevesebbet) vágja le. A drámai vágás sokkolhatja és stresszelheti az új fűnövényeket, és lelassíthatja az új gyep növekedését – ami teljesen ellentétes azzal, amire Ön törekszik.

Ha nem vetőmagból, hanem gyepszőnyegből nyírja az új gyepet, várjon 2-3 hetet a nyírás előtt, hogy a gyepszőnyegnek legyen esélye begyökeresedni a talajba. Ha tesztelni szeretné, hogy készen áll-e a nyírásra, csökkentse az öntözést, és sétáljon a gyepen; ha elég szilárd ahhoz, hogy járni lehessen rajta, akkor már nyírható. Óvatosan – nem, komolyan mondjuk, hogy óvatosan – fel is húzhatja a gyepet, hogy ellenőrizze, meggyökeresedett-e vagy sem. Az első néhány alkalommal ne vágja a füvet 2 hüvelyknél rövidebbre. Emellett kaszálás közben is legyen nagyon óvatos, hogy ne tépje ki a gyepszőnyeget. De nem kell kiborulni, ha mégis megtörténik. Ha egy rész elmozdul, csak tegye vissza a helyére.

Hagyja a fűnyesedéket a gyepen

Nyíráskor hagyja a fűnyesedéket a gyepen. Nem, hallgass meg minket ebben a kérdésben. A fűnyesedék gyorsan lebomlik, és hasznos tápanyagokat juttat vissza a talajba. Csak arra ügyeljen, hogy elég gyakran nyírjon, hogy ne távolítson el egyszerre túl sokat, és a nyesedék kicsi legyen. A fűszálak túl nagy részének leborotválása megrázza a füvet, és hosszú nyesedékhalmokat hagy a gyepen, amelyek nem bomlanak le gyorsan, és elnyomhatják a növekvő füvet. Nem menő.

Ha végül mégis zsákba zsákolja a nyesedéket, tegyen szívességet a földnek, és dobja a kertbe mulcsként, vagy komposztálja – de csak akkor, ha nem használt gyomirtószert a gyepen.

Tartsa élesen a fűnyíró pengéjét

Ahogyan tompa pengével sem borotválkozna, úgy a fűnyíró pengéket is élesítenie kell a kopás első jelére. A tompa pengék széttépik a füvet, ami szaggatott, barna széleket okoz. Ez azonban nem a legrosszabb. A tompa fűnyíró penge ismételt használata idővel a fű gyengülését is okozhatja, ami miatt fogékonyabbá válik a betegségekre, a rovarkárosodásra és egyéb stresszhatásokra (például a hőségre és a szárazságra). A fűnyíró felújításával és a pengék évente egyszeri élezésével mindenki jól jár: a fűnyírója könnyebben indul, tisztább vágásokat végez, és a nyesedéket a fűnyíró pengék elakadása nélkül szeleteli. Még egy dolog: Ne feledje, hogy minden használat után mossa le a fűnyírógépet, hogy megelőzze a fűnyírógépen belüli dugulásokat.

Hasznos gyepápolási emlékeztetők (más néven egyéb jó dolgok, amelyeket megtehet a gyepért)

  • Ha tolónyírót használ, amikor csak lehetséges, mindig előrefelé nyírjon.
  • Igen, tudjuk, hogy nyáron gyakorlatilag szandálban élsz. De hagyja őket pihenni, amikor kaszál – zárt cipőre van szükség, hacsak nem akarja elveszíteni néhány lábujját.
  • Tartsa szemmel a háziállatokat és a gyerekeket, különösen, ha hangos fűnyírója van.
  • Viseljen napszemüveget vagy más szemfedőt, hogy megvédje szemét a fűnyírás közben felszálló törmeléktől.
  • Ha lejtőn kaszál, ne fel-le, hanem oldalra haladjon. Megesik a megcsúszás. Ne hagyja, hogy megtörténjen.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.