#1 Kezdd a dalt a címmel.

Dalszerzés 1. lépés.
A címmel való kezdés segít abban, hogy egyetlen gondolatra koncentrálj a dalodban. Alkoss egy egy-hat szóból álló mondatot, amely összefoglalja a mondanivalód lényegét. Vagy keress egy érdekes kifejezést, amely egy helyzetet vagy érzelmet sugall számodra. Próbálj meg egy képet használni a címben, hogy még érdekesebbé tedd, vagy egy akciószót, hogy energiát adj neki.

#2. Készítsen egy listát a cím által sugallt kérdésekről.

A dalszerzés 2. lépése.
Kezdd azzal, hogy felteszed magadnak a kérdést, mit szeretnél mondani a címeddel, és mit gondolsz, mire lehetnek kíváncsiak a hallgatóid.

Készítsd el a kérdések listáját. A listád tartalmazhatja a következőket: Mit jelent a cím? Mit érzel vele kapcsolatban? Mi történt, ami ezt okozta? Mit gondolsz vagy remélsz, mi fog történni ezután?

#3 Válassz egy dalszerkezetet.

A dalszerzés 3. lépése.
Napjaink legnagyobb slágerei közül sokan ilyen dalszerkezetre építenek:
Versszak / Kórus / Versszak / Kórus / Híd / Kórus.

Sok sláger dal a versszak és a refrén közé egy „előkórusnak” vagy „felütésnek” nevezett szakaszt illeszt, hogy a várakozást növelje.

A versszak, az előkórus és a refrén mindegyike rendelkezik egy azonosítható dallammal, amelyet a hallgató felismer, amikor elhangzik.

#4 Válassz egy kérdést a refrénben és egy kérdést minden versszakban.

A dalszerzés 4. lépése.
Először a refrénre koncentrálunk, mivel ez a dal legfontosabb része. Válaszd ki azt a kérdést, amelyre a refrénben választ szeretnél adni. Írj le egy rövid mondatot, amely kifejezi a válaszodat.

Keress képeket és akciószavakat, hogy a válaszodat életre keltsd. Mit érez, gondol vagy mond az énekes? Milyen érzelmet érez az énekes, és hogyan írnád le? Meleg vagy hideg érzés? Sötét vagy világos?

#5 Találd meg a dallamot a dalszövegedben.

Dalszerzés 5. lépés.

Válassz ki egy vagy két mondatot a 4. lépésben kitaláltak közül. Mondd ki őket hangosan. Most mondd el őket újra, sok érzelemmel. Túlozd el az érzelmeket a sorokban. Figyeld meg a beszéded természetes ritmusát és dallamát, amikor sok érzelemmel mondod a sorokat. Ez a kórus dallamának kezdete. Játssz vele, amíg nem érzed kényelmesnek.

#6 Kezdj el akkordokat hozzáadni a refréndallamodhoz.

A dalszerzés 6. lépése.

Próbálj ki egy egyszerű, ismétlődő akkordmintát. Itt találsz néhány akkordmenetet, amit használhatsz. (Görgess le az Akkordmeneteket tartalmazó részhez.) Játssz a dallammal és az akkordokkal, amíg nem találsz olyat, ami tetszik. Vedd fel magadat énekelve és játszva (vagy csak énekelve) – még ha csak az okostelefonoddal is. Mindenképpen jegyezd le, hogy ne felejtsd el.

#7 Dolgozz a szöveggel az első versszakodban.

Dalszerzés 7. lépés.

Koncentrálj a 4. lépésben választott kérdésre. Az első sorod legyen olyan, ami felkelti a hallgatók érdeklődését: egy érdekes állítás, egy kérdés vagy egy helyzetleírás. A második sorban fontolja meg az első sor másképp történő újrafogalmazását, vagy további információk hozzáadását. Ne haladj túl gyorsan; a hallgatóidnak időre van szükségük, hogy megértsék, mi történik a dalban.

Az első versszakban ügyelj arra, hogy a hallgatóknak elegendő információt adj, hogy megértsék a refrént, amikor odaérsz. Menj végig az 5. és 6. lépésen a versszak dallamával és akkordjaival.

Hogy kell dalt írni

#8 Csatlakoztasd a versszakot és a refrént.

8. dalszerzési lépés.

Miután megvan a versszak és a refrén, készíts átmenetet közöttük, hogy természetesen áramoljanak. Lehet, hogy fel- vagy le kell emelned a versszak dallamát, vagy meg kell változtatnod az utolsó sort, hogy zökkenőmentesen juss el a refrénhez.

TIPP: A refrén dallamai általában magasabb hangtartományban vannak, mint a versszakok, mert érzelmesebbek, és amikor érzelmesek leszünk, a hangunk általában emelkedik.

#9 Építsd fel a második versszakot és a hidat.

A dalszerzés 9. lépése.

Válassz egy másik kérdést, amelyre a második versszakodban válaszolj. Használd a 7. lépést a dalszöveg kidolgozásához. A második refrénednek ugyanaz lesz a dallama és szövege, mint az első refrénnek, így már majdnem készen vagy a daloddal. Már csak egy hidat kell hozzáadnod.

A híd szakasz egy érzelmi csúcspontot, egy felismerést vagy egy „aha!” pillanatot ad a dalodhoz. Próbálj ki két-három olyan szöveges sort, amelyek a lehető legjobb betekintést nyújtják a hallgatónak abba a helyzetbe vagy érzelembe, amit az énekes érez. A dallamnak különböznie kell a versszak és a refrén dallamától. Próbálj meg olyan akkordot használni, amit eddig nem használtál, vagy változtass a dallam frázisainak hosszán vagy mozgásában. A híd nem követelmény, de sokat erősíthet a dalodon.

#10 Vedd fel a dalodat.

Dalszerzés 10. lépés.

Egy dolog megírni egy dalt, de egy másik dolog gondoskodni arról, hogy a hallgatók meghallják azokat az érzéseket, amelyeket ki akartál fejezni. Egy egyszerű zongora/vokál vagy gitár/vokál gyakran a leghatásosabb érzelmi kifejezése lehet a dalodnak. Ha rockdalt írtál, készíts egy „unplugged” verziót. Nincs szükséged rengeteg szintetizátorra vagy dobra – sőt, ezek akár zavaróak is lehetnek.

Gyakorold mind a hangszeres, mind az énekes részeket, amíg nem érzed jól magad velük. Minél kevesebb dologra kell koncentrálnod, amikor játszol vagy énekelsz, annál jobban el tudod engedni magad, és át tudod érezni a dalban rejlő érzelmeket. Próbáld meg úgy énekelni, mintha valakinek mondanád. Vegye fel rövid ideig, majd tartson szünetet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.