Ki találta fel a mosogatógépet?

Valakinek szobrot kellene állítani Josephine Cochrane-nek. Ha nem lett volna a viktoriánus korszak eme lánya, mindannyian kézzel mosogatnánk a piszkos edényeket. Ez nem csak hogy nagyon szar lenne, de egyáltalán nem is lenne higiénikus. A mosogatógép ugyanis több baktériumot öl meg, mint a kézi mosogatás. Erről később, de előbb egy kicsit a konyha hősnőjéről.

Cochrane jómódú életet élt, és szerette szórakoztatni a sok barátját. Az idők folyamán a háztartási cselédjei jócskán lecsipkedték a család 17. századi porcelánkészletét. Cochrane frusztráltan maga kezdte el mosogatni az edényeket, amit utált. Azon tűnődött, miért nem találtak még fel egy gépet, amely megkönnyítené a mosogatást. 1886-ban saját kezébe vette a dolgokat, és megépítette az első praktikus mosogatógépet, továbbfejlesztve egy Joel Houghton nevű fickó 1850-es tervét.

Houghton készülékét kézzel hajtották, és csak vizet spriccelt a piszkos edényekre. Cochrane mosógépe átgondoltabb volt. Motorral rendelkezett, amely egy kereket forgatott, amely egy bojlerből forró szappanos vizet pumpált az edényekre. Eltartott egy ideig, amíg Cochrane mosogatógépe elterjedt, de amikor ez megtörtént, az emberek imádták.

Cochrane nem tudta, hogy a kézi mosogatás kevésbé higiénikus, mint a mosogatógépen való átjárás. A mai mosogatógépek forró vizet, csúcstechnológiás szórófejeket és egyéb funkciókat használnak az edények megtisztítására, valamint a baktériumoktól és kórokozóktól való megszabadítására. A kézi mosogatás még csak a közelébe sem ér. Ez azért van, mert a kezünk – ahogy a The Washington Post rámutat – nem bírja a „140 vagy 145 Fahrenheit-fokot [60-62 Celsius-fok] – amit sok mosogatógép használ, hogy igazán tisztává tegye a dolgokat”.

Ráadásul a szivacs, amit az ember használ, a legszörnyűbb, legundorítóbb élőlények pöcegödre a konyhában. A tudósok közel 400 különböző baktériumfajt találtak a háztartási konyhai szivacsokon. A sűrűség csillagászati – négyzetcentiméterenként körülbelül 45 milliárd. Fúj!

A szakértők szerint a mosogatógép használata nemcsak egészségesebb, de időt, pénzt, vizet és energiát is megtakaríthatsz vele. A Környezetvédelmi Ügynökség és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint az új ENERGY STAR mosogatógépek kevesebb energiát és vizet – évente 5000 gallont – használnak fel, mint a kézi mosogatás.

Most már érti, miért kell Josephine Cochrane-t emlékművel megörökíteni. Romániának 2013-ban volt annyi esze, hogy az egyik bélyegére is rátette őt.

Ki találta fel a mosogatógépet?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.