Uszodaszemölcs hogyan fertőz

Úszómedencék és talpi szemölcsök

Mindjárt itt a nyár, és mindenki alig várja, hogy egy kellemesen frissítő medencébe merülhessen egy perzselően forró nyári napon. Azt azonban talán nem tudja, hogy az uszodákban fennállhat a veszélye annak, hogy fájdalmas és csúnya elváltozás alakul ki a lábán. Ezek az elváltozások nagyon ellenállóak lehetnek, kiújulhatnak, és kihívást jelent a kezelésük. Mi ez az elváltozás, amiről beszélek?

A talpi szemölcsök vagy verrucae plantaris olyan bőrelváltozások, amelyek a lábfej talpi (alsó) oldalán alakulnak ki. Ezeket a keratinociták (bőrsejtek) humán papillomavírussal (HPV) való fertőzése okozza, amely mindenütt jelen van. A legtöbb ember tünetmentes hordozója a HPV-nek, azonban a lakosság 2%-a évente orvosi ellátást kér szemölcsök miatt fájdalom, zavartság és ritka esetekben rák miatt. A talpi szemölcsök éves előfordulási gyakorisága körülbelül 14%. Az esetek többsége gyermekeknél és serdülőknél fordul elő. Más népességcsoportok, például az immunhiányos betegek azonban fokozottan ki vannak téve a talpi szemölcsök kialakulásának kockázatának.

A HPV hónapokig-évekig képes túlélni a felületeken. A fertőzéshez gyakran a vírusrészecskékkel való közvetlen érintkezés szükséges. Ez történhet közvetlen érintkezés útján a talpi szemölcsön keresztül vagy közvetett érintkezés útján fomitákon (például zoknik, cipők, törölközők és sportfelszerelések) keresztül. Mivel a vírus hajlamos meleg és nedves környezetben fejlődni, az olyan helyek, mint a zuhanyzók padlója, az öltözők és a nyilvános fürdőhelyek ideálisak az átvitelre. A vírus a talpon lévő apró vágásokon vagy horzsolásokon keresztül jut be a bőrbe, megfertőzi a bazális bőrsejteket, és végül néhány héttel később talpi szemölcsöket eredményez. A bőr alatt apró fekete vérzésekkel vagy fekete pöttyökkel tarkított, tyúkszemnek/kalluszoknak tűnő szemölcsöket figyelhet meg, amelyek összenyomva vagy összenyomva nagyon fájdalmasak. Ezenkívül azt is észre fogja venni, hogy a normál bőrvonalak eltérnek az elváltozás körül, és nem mennek át a szemölcsön.

A talpi szemölcsök (verruca plantaris) kockázatát csökkentheti idén nyáron, ha egyszerűen követi az alábbiakban felsorolt néhány óvintézkedést:

  • Viseljen lábbelit az uszodákban, a közös zuhanyzókban és az öltözőkben/körülöttük.
  • Fertőtlenítse a közös sportfelszereléseket izopropil-alkohollal, etil-alkohollal vagy fehérítőszerrel.
  • Ne osszon meg törölközőt, cipőt, zoknit, felszerelést vagy más személyes tárgyakat.
  • Kerülje a bőr sérülését és felpuhulását.
  • Ne ossza meg másokkal a körömreszelőt és a habkövet.
  • Kerülje a mezítláb járást
  • Tartsa a lábát tisztán és szárazon
  • Rendszeresen ellenőrizze a gyermekek lábát
  • Kerülje a közvetlen érintkezést a saját vagy mások szemölcsével.

Ha tehát bármilyen típusú bőrelváltozás van a lábán, különösen, ha az fájdalmas vagy új, hagyja, hogy a MidAtlantic Foot and Ankle Specialists of the MidAtlantic szakértői diagnosztizálják az állapotát, és gyorsan és megfelelően kezeljék. A kezelési lehetőségek közé tartoznak a helyi gyógyszerek, a fagyasztás, a lézer, a kimetszés vagy a kezelési módok kombinációja.

Uszodaszemölcs hogyan fertőz

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.