A BIC azt jelenti, hogy Bank Identification Code vagy Bank Identifier Code. Ez egy 8-11 karakterből álló szám, amely egy adott bank azonosítására szolgál nemzetközi tranzakciók során. Olyan, mint a bankod irányítószáma, amely biztosítja, hogy a pénzed a megfelelő helyre kerüljön.

Mi is az a SWIFT-kód?

A SWIFT a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Világbankközi Pénzügyi Távközlési Társaság) rövidítése, amely egy globális hálózat, amely a különböző országok közötti fizetéseket bonyolítja le.

A BIC ugyanaz, mint a SWIFT-kód?

Rövid válasz: igen. A kifejezéseket felcserélhetően használják, és pontosan ugyanazt jelentik – egyszerűen csak a különböző bankok és pénzügyi szervezetek más-más nevet adtak nekik. Érdemes azt is megjegyezni, hogy ezeket a kódokat SWIFT/BIC-kódoknak, BIC/SWIFT-kódoknak, SWIFT-azonosítóknak vagy SWIFT-azonosítóknak is nevezhetik, de a gyakorlatban egyik kifejezés között sincs különbség.

Hogyan néznek ki a BIC/SWIFT-kódok?

Minden BIC- és SWIFT-kód ugyanazt a formátumot követi. Ezek 8 és 11 karakter közötti hosszúságúak, és a következőképpen vannak elrendezve:

AAAABBCCDD

AAAA – 4 karakteres bankkód, amely a bank nevének rövidített változatára hasonlít.

BB – 2 karakteres országkód, amely megadja, hogy a bank melyik országban található.

CC – 2 karakteres helykód, amely megadja, hogy hol található a bank székhelye.

DDD – 3 karakteres fiókkód (nem kötelező), amely megadja, hogy hol található az adott fiók.

Mivel egyes bankok nem használják a 3 karakteres fiókkódot, rövidebb (8 karakteres) BIC-kódot használnak. Ezeknél a bankoknál a fiókkód helyettesíthető háromszoros X-szel (pl. MIDLGB22XXX), vagy teljesen elhagyható.

Van-e díja a BIC/SWIFT számok használatának?

Igen, a legtöbb bank díjat kér a nemzetközi fizetések feldolgozásáért. Az is előfordulhat, hogy amikor az átutalásod tranzitban van, a megfelelő bankoktól kezelési díjat kell fizetned.

A SWIFT-számokat használó banki átutalások gyakran 1-3 megfelelő bankon keresztül történnek, így ezek a díjak összeadódhatnak. Ráadásul a kezelési díjakra vonatkozó információk gyakran az apró betűs részekben vannak elrejtve, így nehéz lehet tudni, hogy az átutaláskor mennyit kell fizetnie.

Mi az a BIC-kód?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.