Mik a metamorf kőzetek?

A metamorf kőzetek más típusú kőzetként indultak, de eredeti vulkáni, üledékes vagy korábbi metamorf formájukhoz képest jelentősen megváltoztak. A metamorf kőzetek akkor alakulnak ki, amikor a kőzeteket nagy hő, nagy nyomás, forró, ásványi anyagokban gazdag folyadékok vagy – ami még gyakoribb – e tényezők valamilyen kombinációja éri. Ilyen körülmények a Föld mélyén vagy a tektonikus lemezek találkozásánál találhatók.

A metamorfózis folyamata:

A metamorfózis folyamata nem olvasztja meg a kőzeteket, hanem sűrűbb, tömörebb kőzetté alakítja át őket. Az új ásványok vagy az ásványi összetevők átrendeződésével, vagy a kőzetekbe jutó folyadékokkal való reakciók révén jönnek létre. A nyomás vagy a hőmérséklet még a korábban metamorfizált kőzeteket is új típusokká változtathatja. A metamorf kőzetek gyakran összenyomódnak, elkenődnek és összehajlanak. E kellemetlen körülmények ellenére a metamorf kőzetek nem forrósodnak fel annyira, hogy megolvadjanak, különben vulkáni kőzetekké válnának!

Gyakori metamorf kőzetek:

A gyakori metamorf kőzetek közé tartozik a fillit, a pala, a gneisz, a kvarcit és a márvány.

Mik a metamorf kőzetek?

Lombos metamorf kőzetek:

A metamorf kőzetek egyes fajtái – a gránit gneisz és a biotitos kőzettest két példa erre – erősen sávozottak vagy lombosodnak. (A lombosodás bizonyos ásványi szemcsék párhuzamos elrendeződését jelenti, amely a kőzetnek csíkos megjelenést kölcsönöz.) A fóliásodás akkor alakul ki, amikor a nyomás összenyomja a kőzetben lévő lapos vagy hosszúkás ásványokat, így azok egymás mellé rendeződnek. Ezek a kőzetek lemezes vagy lemezszerű szerkezetet alakítanak ki, amely tükrözi a nyomás irányát.

Nem rétegzett metamorf kőzetek:

A nem lemezes metamorf kőzetek nem rendelkeznek lemezes vagy lemezszerű szerkezettel. A nem lemezes kőzetek többféleképpen keletkezhetnek. Egyes kőzetek, mint például a mészkő, nem lapos vagy hosszúkás ásványokból állnak. Akármilyen nagy nyomást is alkalmazunk, a szemcsék nem igazodnak egymáshoz! A metamorfózis egy másik típusa, a kontakt metamorfózis, akkor következik be, amikor forró magmás kőzet hatol be valamilyen már meglévő kőzetbe. A hő hatására a már meglévő kőzet lényegében megsül, és a kőzet ásványi szerkezete nyomás hozzáadása nélkül megváltozik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.