Mi a különbség az Északi és a Déli-sark között?

Az Északi-sark és a Déli-sark a Föld legészakibb, illetve legdélebbi pontja. Ez az egyetlen 2 pont, ahol a Föld tengelye találkozik a felszínnel. Minden hosszúsági vonal az északi és a déli póluson találkozik.

A különbség az, hogy az északi pólus az északi féltekén, míg a déli pólus a déli féltekén fekszik. Az északi pólust az északi szélesség 90 fokával és a valódi északi irányával határozzák meg. A déli pólus a déli szélesség 90 foka és a valódi dél iránya.

Az északi pólus helye a Jeges-tengeren van, az északi félteke közepén. Az északi póluson minden hosszúsági vonal és így az időzónák is összefutnak. Ezért nincs külön kijelölt időzóna.

A déli pólus helye az Antarktisz kontinensen és a déli félteke közepén található. Az összes időzóna a déli póluson konvergál.

Ezért nincs külön időzóna. Gyakorlati célokból azonban Új-Zéland idejét tekintjük a déli pólus idejének.

Mi az Északi-sark?

Az Északi-sark, a Föld legészakibb pontja, a zord éghajlat miatt nehezen volt megközelíthető. Robert Peary-nek tulajdonítják az Északi-sark 1909-es felfedezését. Azóta számos expedíció indult a pólushoz, hogy különböző jelenségeket tanulmányozzanak a rejtélyes aura megfejtése érdekében.

Az Északi-sark egy óceán közepén fekszik. Ezért nem olyan hideg, mint déli megfelelője, egy kontinentális szárazföld, amelynek magassága exponenciálisan magasabb, mint az északi pólusé. A hőmérséklet +13°C és -43°C között változik.

Az északi sarkon nem minden nap van napfelkelte és napnyugta. Ehelyett a nap évente csak egyszer kel és nyugszik. Közel három hónapig tart, amíg a Nap eléri a csúcspontját, és ismét három hónapig tart, amíg a Nap lenyugszik, közvetlenül a márciusi napéjegyenlőség után.

Az Északi-sark és a sarkvidék jelenleg számos környezeti problémával néz szembe. Ez hátrányosan érinti az ott és környékén élő növény- és állatvilágot, valamint az emberi lakosokat.

Az Északi-sarkvidéken a hőmérséklet kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint a Föld összes régiójában. A feketeszén-kibocsátás csökkentése többek között jelentősen lehűtheti az Északi-sarkvidéket.

Mi a különbség az Északi és a Déli-sark között?

Mi az a Déli-sark?

A Déli-sark csodálatos látványt nyújt a maga burjánzó fehér jégtábláival, gleccsereivel és hegyeivel. A norvég Roald Amundsennek tulajdonítják a déli pólus felfedezését 1912-ben, miután egy több mint egy évig tartó expedícióval megtalálta a Föld legdélebbi végét.

A Déli-sark lényegesen hidegebb, mint az Északi-sark. Ez főként a magasságkülönbségnek és a Déli-sark elhelyezkedésének köszönhető.

Az Antarktiszon található déli pólus közelében nincs olyan víztest, amely potenciális hőleadóként működhetne, ellentétben északi megfelelőjével. A déli póluson a hőmérséklet -12,3 °C és -62 °C között változhat.

Mint az északi póluson, a nap körülbelül hat hónapig látható végig, és az Antarktiszon további hat hónapig napfény nélkül folyik az élet. A napfelkelte kezdete a déli póluson azonban egybeesik az északi póluson a naplemente végével.

A Köppen-féle éghajlati besorolás szerint a Déli-sarkon jégtakarós éghajlat uralkodik. A csapadék szinte egyáltalán nem hullik, és domborzatát tekintve sivataghoz hasonlít.

Fő különbségek az Északi és a Déli-sark között

Az Északi-sark az Északi-sarkon fekszik, amely egy szárazfölddel körülvett tenger. A déli pólus viszont az Antarktisz kontinensen fekszik, amely tengerrel körülvett szárazföld.

Az északi pólus alacsonyabb, 2 m tengerszint feletti magasságban van, míg a déli pólus rendkívül magas, 2385 m tengerszint feletti magasságban.
A Nap az északi póluson márciustól szeptemberig, míg a déli póluson szeptembertől márciusig látható.
Az északi pólus főként tundrai növényzetből áll, apró fűszernövényekkel és cserjékkel. A déli pólus növényzete szinte nulla.
Az északi pólussal szomszédos területeken sokféle állatvilágot láthatunk, beleértve a szárazföldi állatokat, tengeri állatokat és madarakat. A déli póluson azonban nincsenek szárazföldi állatok.
Az északi pólust körülvevő területeken őslakosok élnek. A déli póluson soha nem éltek őslakos emberek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.