Mi az a domain név?

A domainnév egy olyan szöveges karakterlánc, amely egy alfanumerikus IP-címnek felel meg, és amelyet egy weboldal ügyfélszoftverről történő eléréséhez használnak. Egyszerűbben fogalmazva, a domainnév az a szöveg, amelyet a felhasználó a böngészőablakba ír be, hogy elérjen egy adott webhelyet. A Google domain neve például a „google.com”.

Egy weboldal tényleges címe egy összetett numerikus IP-cím (pl. 192.0.2.2.2), de a DNS-nek köszönhetően a felhasználók képesek emberbarát domainneveket beírni, és a keresett weboldalra irányítani őket. Ezt a folyamatot nevezzük DNS-keresésnek.

Ki kezeli a domainneveket?

A domainneveket a domain-nyilvántartók kezelik, amelyek a domainnevek lefoglalását a regisztrátorokra bízzák. Bárki, aki weboldalt szeretne létrehozni, regisztrálhat egy domainnevet egy regisztrátornál, és jelenleg több mint 300 millió regisztrált domainnév létezik.

Mi a különbség a domainnév és az URL-cím között?

Az egységes forráskereső (URL), amelyet néha webcímnek is neveznek, tartalmazza a webhely domainnevét, valamint egyéb információkat, többek között a protokollt és az elérési utat. Például a „https://cloudflare.com/learning/” URL-címben a „cloudflare.com” a domain név, a „https” a protokoll, a „/learning/” pedig a weboldal egy adott oldalához vezető útvonal.

Mi az a domain név?

Melyek a domainnév részei?

A domainnevek általában két vagy három részre oszlanak, amelyeket egy-egy pont választ el egymástól. Jobbról balra olvasva a domainnevek azonosítói a legáltalánosabbtól a legkonkrétabb felé haladnak. A domainnévben az utolsó ponttól jobbra eső rész a felső szintű domain (TLD). Ide tartoznak az általános TLD-k, mint például a „.com”, „.net” és „.org”, valamint az olyan országspecifikus TLD-k, mint a „.uk” és a „.jp”.

A TLD-től balra található a másodszintű domain (2LD), és ha a 2LD-től balra van valami, akkor azt harmadik szintű domainnek (3LD) nevezzük. Nézzünk néhány példát:

A Google amerikai domainneve: „google.com”:

„.com” a TLD (a legáltalánosabb).
A „google” a 2LD (a legspecifikusabb).

De a Google UK domainneve, a „google.co.uk” esetében:

‘.com’ a TLD (legáltalánosabb)
„.co „* a 2LD
a „google” a 3LD (a legspecifikusabb).
* Ebben az esetben a 2LD a domain-t regisztráló szervezet típusát jelzi (.co az Egyesült Királyságban a vállalatok által regisztrált oldalakra vonatkozik).

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.