Mi a különbség az usb 2.0 és 3.0 között

Az USB-eszközök mindenütt jelen vannak a mindennapi életünkben. Akár a telefon töltéséről, akár a fényképek feltöltéséről egy USB flash meghajtóval, akár a munkahelyi számítógép perifériáinak cseréjéről van szó, valószínűleg Ön viszonylag jól ismeri az USB-csatlakozót és az USB-portot. De tudta-e, hogy bár mindegyik nagyjából ugyanúgy néz ki, valójában különböző generációi vannak ennek a típusú csatlakozónak, amelyek befolyásolhatják a teljesítményt? Ebben az útmutatóban a jelenleg két legnépszerűbbet tekintjük át — az USB 2.0 és az USB 3.0 csatlakozókat.

Mi az a USB?

Mielőtt belemerülnénk az USB e két generációja közötti különbségekbe, íme egy gyors felfrissítés az USB egészéről. Az USB (univerzális soros busz) a perifériák — pendrive-ok, billentyűzetek, egerek, kamerák, telefontöltők stb. csatlakoztatására használt szabvány. — a számítógépekhez és adapterekhez. Ezenkívül az eszközök közötti adatátvitelre is használják, például pendrive-ok vagy külső merevlemezek és számítógépek között.

Mind az USB 2, mind az USB 3 az első USB-technológiákra, az USB 1.0-ra és az 1.1-re épül, amelyek 1996-ban, illetve 1998-ban jelentek meg. Nem meglepő módon az 1.0 szabvány a legalapvetőbb és leglassabb az összes lehetőség közül, maximális sebessége 1,5 megabit/másodperc (Mbps). A következő generáció, az USB 1.1 körülbelül 12 Mbps sebességű adatátvitelre képes, ami ma már viszonylag lassúnak számít.

Csak 2000-ben mutatták be az USB 2.0-t, amely 40-szer gyorsabb adatátviteli sebességet, 480 Mbps-ot kínált. Hasonlítsuk ezt össze az USB harmadik generációjával, az USB 3.0-val, amely még mindig 10-szer gyorsabb, 4800 Mbps sebességgel képes az adatátvitelre. Van még egy USB-generáció — az USB 4 –, amelyet 2019 augusztusában jelentettek be, de ez a technológia még mindig nem széles körben elérhető.

Most, hogy már tudja, mi volt korábban, és mi lesz a jövőben az USB-technológia, beszéljünk a jelenleg két legjobb lehetőségről — az USB 2.0-ról és az USB 3.0-ról. Függetlenül attól, hogy ömlesztett flash meghajtókat vásárol, vagy azt próbálja kitalálni, hogyan egyszerűsítheti az életét a legjobb technológiai lehetőségekkel, mindkét USB-generáció kiváló lehetőség.

USB 2.0 vs. 3.0: Sebesség és még több

Amint azt már tárgyaltuk, az adatátviteli sebesség kulcsfontosságú megkülönböztető tényező e két generáció között. De a sebesség nem az egyetlen dolog, ami elválasztja ezeket a technológiákat. A kialakításban és néhány más szempontból is különböznek.

  • Sebesség — Az USB 2.0 körülbelül 480 Mbps átviteli sebességet kínál, míg az USB 3.0 körülbelül 4800 Mbps átviteli sebességet, ami körülbelül 5 GB-nak felel meg. Az USB 3.0 szupergyors átviteli sebessége különösen hasznos lehet nagy mennyiségű adat mentésekor vagy átvitelekor, például külső merevlemezek esetén. (Meg kell jegyezni, hogy ezek a maximális sebességek „tökéletes” körülményeket tükröznek, a tényleges sebességek ennél alacsonyabbak lesznek.)
  • Csatlakozóvezetékek — Az USB 2.0 négy, míg az USB 3.0 kilenc csatlakozóvezetékkel rendelkezik, ami növeli a sebességet és a sávszélességet.
  • Teljesítmény és hatékonyság — Az USB 3.0 nagyobb teljesítményt nyújt és jobb energiahatékonysággal működik, mint régebbi társa.
  • Visszafelé kompatibilitás — Az USB 3.0 portok teljesen visszafelé kompatibilisek, ami azt jelenti, hogy más USB-verziókkal, köztük a 2.0-val is működnek. Ez azt jelenti, hogy ha egy 2.0-s
  • USB-meghajtót csatlakoztat egy 3.0-s porthoz, az működni fog. Ha azonban USB 3.0 meghajtót csatlakoztat egy USB 2.0 porthoz, akkor az USB 2.0 maximális sebességére korlátozódik.
  • Belső szín — A két technológia közötti különbséget egy gyors pillantással meg tudja különböztetni, ha a port belsejében fekete vagy kék blokkot keres. A fekete belső rész az USB 2.0-t, míg a kék a 3.0-t jelzi.

Mi a különbség az usb 2.0 és 3.0 között

Tehát melyik a jobb, az USB 2.0 vagy az USB 3.0?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az USB 3.0 minden lényeges kategóriában felülmúlja az USB 2.0-t. Ennek azonban ára lehet. Ahogy az várható volt, az USB 3.0 eszközökért többet kell fizetni, mint az USB 2.0 eszközökért, ezért fontos, hogy kitalálja, valóban szüksége van-e a gyorsabb opcióra az adott alkalmazáshoz. Ha nem dolgozik nagy mennyiségű adatmennyiséggel, nincs ok arra, hogy a gyorsabb sebességért külön fizetnie kelljen. Ha például egyedi USB-meghajtókat rendel promóciós reklámajándékként vagy néhány fájl megosztásához az alkalmazottakkal, akkor úgy dönthet, hogy a költségvetést helyezi előtérbe a sebességgel szemben. A fotósoknak szánt USB-meghajtók azonban általában USB 3.0-sak, mivel egy USB 2.0-s meghajtón több száz nagy felbontású kép átvitele fáradságos feladat lenne.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.