Az Y2K a „2000-es év” rövidített kifejezése. Az Y2K-t általában arra a széles körben elterjedt számítógépes programozási rövidítésre használták, amely várhatóan nagy pusztítást fog okozni, amikor az év 1999-ről 2000-re változik. Ahelyett, hogy négy számjegyet engedett volna meg az évszámnak, sok számítógépes program csak két számjegyet engedélyezett (pl. 1999 helyett 99-et). Ennek eredményeként óriási pánik tört ki, hogy a számítógépek képtelenek lesznek működni az ezredfordulón, amikor a dátum „99”-ről „00”-ra változik.

Az Y2K megértése

Az ezredforduló előtti években és hónapokban a számítógépes szakértők és pénzügyi elemzők attól tartottak, hogy a kétjegyű „99”-ről „00”-ra való átállás pusztítást fog okozni a számítógépes rendszerekben, a repülőjegy-foglalásoktól kezdve a pénzügyi adatbázisokon át a kormányzati rendszerekig. Az Y2K-t megelőzően dollármilliókat költöttek informatikai és szoftverfejlesztésre, hogy javításokat és megoldásokat hozzanak létre a hiba elhárítására.

Bár 2000. január 1-jét követően volt néhány kisebb probléma, de nem volt tömeges meghibásodás. Egyesek a zökkenőmentes átmenetet a vállalatok és kormányzati szervezetek által az Y2K hiba előzetes kijavítására tett jelentős erőfeszítéseknek tulajdonítják. Mások azt mondják, hogy a problémát eltúlozták, és ettől függetlenül nem okozott volna jelentős problémákat.

Különleges megfontolások

Abban az időben, az internet kezdeti időszakában az Y2K-pánik – vagy más néven a millenniumi hiba – sok okot adott az aggodalomra. Például a pénzügyi történelem nagy részében a pénzintézetek általában nem számítottak technológiai szempontból a legmodernebbnek.

Mivel a legtöbb nagybank elavult számítógépekkel és technológiákkal működött, nem volt irracionális, hogy a betétesek aggódtak, hogy az Y2K-probléma miatt a bankrendszer összeomlik, és az emberek nem tudnak pénzt felvenni vagy fontos tranzakciókat lebonyolítani. Globális méretűre kiterjesztve, ezek a járványszerű pániktól való félelmek a nemzetközi piacokon lélegzetvisszafojtva várták a századfordulót.

A Gartner piackutató cég becslése szerint a hiba kijavításának globális költségei 300 és 600 milliárd dollár között mozogtak. Az egyes vállalatok is felajánlották becsléseiket a hiba gazdasági hatásáról a top-line számaikra. A General Motors például azt állította, hogy a hibából eredő problémák kijavítása 565 millió dollárba kerülne. A Citicorp becslése szerint 600 millió dollárba kerülne, míg az MCI szerint 400 millió dollárba.

Válaszul az Egyesült Államok kormánya elfogadta a 2000-es év információiról és a készenlét nyilvánosságra hozataláról szóló törvényt, hogy felkészüljön az eseményre, és létrehozta az Elnöki Tanácsot, amely a kormányzat vezető tisztviselőiből és olyan ügynökségek tisztviselőiből állt, mint a Szövetségi Vészhelyzet-kezelő Ügynökség (FEMA). A tanács figyelemmel kísérte a magánvállalatok erőfeszítéseit, hogy felkészítsék rendszereiket az eseményre.

Mi vezetett az Y2K-hoz?

Az Y2K nagyrészt a gazdaság miatt következett be. A számítógépes korszak hajnalán a készülő programok olyan típusú adattárolást igényeltek, amely rendkívül költséges volt. Mivel nem sokan számítottak ennek az új technológiának a sikerére, illetve arra, hogy milyen gyorsan fogja átvenni a hatalmat, a cégek megfontoltan bántak a költségvetésükkel. Ez az előrelátás hiánya, különösen annak fényében, hogy az ezredforduló csak mintegy 40 év múlva következett be, oda vezetett, hogy a programozók kénytelenek voltak a négyjegyű kód helyett kétjegyű kódot használni az évszámok jelölésére.

Miért volt ijesztő az Y2K?

A szakértők attól tartottak, hogy a kétjegyű ’99-es évszámról a ’00-ra való átállás pusztítást okozhat a számítógépes rendszerekben, a repülőjegy-foglalásoktól kezdve a pénzügyi adatbázisokon át a kormányzati rendszerekig. A bankrendszer például elavult számítógépekre és technológiákra támaszkodott, és nem volt ésszerűtlen, hogy a betétesek aggódtak amiatt, hogy nem tudnak-e pénzt felvenni vagy fontos tranzakciókat végrehajtani. A bankárok aggódtak amiatt, hogy a kamatokat egyetlen nap helyett ezer évre (1000-től 1999-ig) számítják.

Hogyan kerülték el az Y2K-t?

Az Egyesült Államok kormánya az eseményre való felkészülés érdekében elfogadta a Year 2000 Information and Readiness Disclosure Act-et, és létrehozta az Elnöki Tanácsot, amely a kormányzat vezető tisztviselőiből és olyan ügynökségek tisztviselőiből állt, mint a Szövetségi Vészhelyzet-kezelő Ügynökség (FEMA), hogy figyelemmel kísérje a magánvállalatok erőfeszítéseit, hogy felkészítsék rendszereiket az eseményre.

Mi az a Y2K?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.