Mi történik a védtelen emberi testtel az űrben?

A sci-fiben visszatérő horror: a hajótestet átszúrják, egy ember felszerelés nélkül reked egy nyílás előtt álló zsilipben, egy ajtót ki kell nyitni, hogy valami nemkívánatos dolgot kiűzzenek. Levegő és szinte nulla nyomás nélkül az emberi test nem sokáig bírja ki valamilyen védelem nélkül.

De mi is történik pontosan? A szemed kifelé robban, miközben a véred elpárolog? Nos, nem. Az igazság kevésbé drámai és sokkal lenyűgözőbb – amint azt az űrben és a tesztkamrákban történt balesetek, valamint az 1960-as években végzett állatkísérletek során felfedeztük.

Az első dolog, amit észreveszel, az a levegő hiánya. Nem veszítené el azonnal az eszméletét; akár 15 másodpercig is eltarthat, amíg a teste elhasználja a véráram maradék oxigéntartalékait, és — ha nem tartja vissza a lélegzetét — talán két percig is életben maradhat maradandó sérülés nélkül.

Ha visszatartja a lélegzetét, a külső nyomásvesztés hatására a tüdőben lévő gáz kitágul, ami megreped a tüdő, és levegő kerül a keringési rendszerbe. Az első dolog, amit tennie kell, ha valaha is hirtelen az űr vákuumába kerülne, az a kilégzés.

A többi dologgal nem igazán tudsz mit kezdeni. Körülbelül 10 másodperc múlva a bőröd és az alatta lévő szövetek duzzadni kezdenek, ahogy a testedben lévő víz a légköri nyomás hiányában párologni kezd. Nem fogsz azonban olyannyira felpuffadni, hogy felrobbanj, mivel az emberi bőr elég erős ahhoz, hogy ne robbanjon szét; és ha visszavisznek a légköri nyomás alá, a bőröd és a szövetek visszatérnek a normális állapotba.

A vért sem fogja befolyásolni, mivel a keringési rendszered képes szabályozni a vérnyomásodat, hacsak nem kerülsz sokkos állapotba. A nyelveden lévő nedvesség azonban elkezdhet forrni, ahogy arról Jim LeBlanc is beszámolt, aki 1965-ben egy tesztkamrában közel vákuumnak volt kitéve. LeBlanc ruhája léket kapott, és körülbelül 14 másodpercig maradt eszméleténél; az utolsó érzése a nyelvén lévő buborék volt (biztonságosan újraélesztették, mivel a kutatók szinte azonnal – körülbelül 15 másodperc után – elkezdték visszanyomni a kamra nyomását).

Mivel szűretlen kozmikus sugárzásnak leszünk kitéve, csúnya leégésre számíthatunk, és valószínűleg dekompressziós betegséget is kapunk, azonban a rendkívül hideg hőmérséklet ellenére nem fagyunk meg azonnal; a hő nem távozik elég gyorsan a testből ahhoz, hogy megfagyjunk, mielőtt megfulladnánk, mivel nincs konvekció és vezetés.

Ha mégis meghalsz az űrben, a tested nem bomlik el a szokásos módon, mivel nincs oxigén. Ha hőforrás közelében lennél, a tested mumifikálódna; ha nem, akkor megfagyna. Ha a testedet egy űrruhába zárták, akkor bomlana, de csak addig, amíg az oxigén tart. Bármelyik állapotról is legyen szó, a teste nagyon-nagyon hosszú ideig bírná levegő nélkül, ami megkönnyítené az időjárás és a bomlás folyamatát. A holtteste évmilliókig sodródhatna a hatalmas űrben.

Mi történik a védtelen emberi testtel az űrben?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.