A kreol a legalapvetőbb meghatározás szerint azt jelenti, hogy „a gyarmaton született”, és a 18. század óta minden elképzelhető háttérrel és bőrszínnel rendelkező ember használja identitásként.

A 20. század elejéig sok louisianai kreol, köztük az akadiai származásúak (cajunok) nem igazán tekintették magukat „amerikainak”. Hogy miért? Mert már azelőtt itt voltak, hogy Napóleon eladta volna Louisianát az Egyesült Államoknak! Az 1803-as louisianai felvásárlás után a kreolok hihetetlen erőfeszítéseket tettek, hogy megőrizzék nyelvüket (különösen a francia és a kreol nyelvet), kultúrájukat és ételeiket, valamint római katolikus hitüket, szemben az angol nyelvű, protestáns „américainok” általuk vélt inváziójával.

Ezért nevezték New Orleanst az Egyesült Államok „legeurópaibb” és „legkaribiasabb” városának.

Mi az a kreol?

A „kreol” szót melléknévként láthatjuk étlapjainkon (kreol garnélarák), a zöldségekre (a kreol paradicsom délicieuses!), sőt még az egyik híres gőzhajónkra, a Creole Queenre is.

A kreol egy mély afrikai gyökerekkel rendelkező nyelv is. A sokak által „Kouri-Vini”-nek nevezett nyelvet az 1700-as évek közepe óta beszélik Louisianában. Az UNESCO veszélyeztetett nyelvek listáján szereplő louisianai kreol nyelv reneszánszát éli, köszönhetően a nyelvhasználat népszerűsítése iránt elkötelezett emberek egyre növekvő közösségének.

New Orleans-t mindig is a gazdag és vegyes kreol kultúra határozta meg, amely magában foglalja az amerikai őslakosok, az európaiak, valamint az afrikai és karibi hatások erős keveredését.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.