A prosecco egy Olaszországból származó fehér pezsgő.

(Technikailag a Prosecco lehet „lapos” is, kevés buborékkal vagy buborék nélkül, úgynevezett tranquilo, vagy frizzante némi buborékkal, de a legismertebb és legelterjedtebb Prosecco egy teljesen pezsgő bor).

Mi a prosecco?

A Prosecco bor?

Abszolút, a Prosecco bor. A bor alapvetően erjesztett szőlőléből készült alkoholos ital. Ez attól függetlenül igaz, hogy a szőlő vörös vagy fehér, illetve hogy a szőlő borrá alakítása során buborékok képződnek.

A prosecco pezsgő?

Nem, a Prosecco nem pezsgő. Miért nem az? Ki mondta ezt? Mind jó kérdés. Hadd próbáljak meg válaszolni rájuk.

Sok bor, beleértve a pezsgőket is, védett. Általában a készítés helye szerinti régió alapján védik őket. A pezsgő jó példa erre. Csak a franciaországi Champagne régióból származó pezsgő nevezhető legálisan Champagne-nak.

Mi a különbség a Prosecco és a Champagne között?

Különböző helyekről származnak: A Champagne Franciaországból, a Prosecco Olaszországból származik;
különböző szőlőfajtákat használnak: Champagne-ban Chardonnay-t, Pinot Noir-t és Pinot Meunier-t használnak. A Prosecco a Glera szőlőfajtát használja;
különböző módszereket használnak a pezsgő buborékképzéséhez. A Champagne az élesztőt a palackokba adagolja (ez az úgynevezett hagyományos módszer), a Prosecco pedig a tartályokba, és csak utána palackozza.

A Prosecco ugyanolyan jó, mint a pezsgő?

A Proseccót és a Champagne-t elég érdekes összehasonlítani, mert egyszerre hasonlóak és különbözőek. Visszatérve a süteményes példánkhoz, a Prosecco és a Champagne is pezsgő (sütemény). Azonban kissé eltérőek az összetevőik (a beléjük kerülő szőlőfajták), és kissé másképp készülnek (receptúra).

A legtöbb ember számára a végeredmény ugyanaz – finom pezsgő, amely különösen csodálatos ízű péntek este 6 óra körül. Ezért azt mondanám, hogy az, hogy a Prosecco ugyanolyan jó-e, mint a pezsgő, személyes preferencián múlik.

Miért olcsóbb a Prosecco, mint a pezsgő?

Emlékszik, említettem, hogy a Prosecco és a Champagne közötti egyik legfontosabb különbség a gyártási módszer: a Champagne buborékokat minden egyes palackba adagolják, míg a Prosecco esetében ez tartályokban történik, majd palackozzák. Egyszerűen a pezsgő előállítása több munkát igényel, és ezek a munkaórák és munkaórák növelik a pezsgő árát.

A hírnév kérdése is felmerül. A pezsgő sokkal régebb óta van jelen a nemzetközi pezsgővilágban, mint a Prosecco. Jól ismert, jól bevált márkákkal rendelkezik, és mint minden dizájner termékért, ezért is lehet felárat kérni.

Ha megpróbálja eldönteni, hogy Proseccót vagy Champagne-t vásároljon-e, esetleg egy különleges alkalomra, például egy esküvőre, ahol valószínűleg sok palackot vásárol, azt javaslom, hogy végezzen egy kóstolástesztet – valóban érzi a különbséget? És valóban megéri-e Önnek egy prémium márkájú pezsgő felszolgálása?

Mi a prosecco szőlő?

A Prosecco fő szőlőfajtája a glera szőlő, és a Proseccónak legalább 85%-ban glera szőlőt kell tartalmaznia ahhoz, hogy Proseccónak minősüljön. A glera szőlővel egy csomó más szőlőfajta is keverhető, köztük olyan ismert nevek, mint a Chardonnay és a Pinot Grigio, de ezek a nem glera szőlőfajták a keverék legfeljebb 15%-át tehetik ki. Ha mégis, akkor az nem Prosecco.

Akkor miért nem Glera a neve Prosecco helyett? Ez az egyik olyan dolog a borral kapcsolatban, ami annyira összezavarja az átlagembereket – egyes esetekben a bort a szőlőfajtáról nevezik el, pl. Chardonnay. Más esetekben a borvidékről nevezik el, pl. Champagne. Ez a rendszer az idők során alakult ki, és nem valószínű, hogy egyhamar megváltozik.

Mit jelent a Prosecco?

Ez annak a Trieszt melletti régiónak a neve, ahol a Prosecco bort eredetileg készítették. Ha azonban borkóstoláson gondolkodik, ne Triesztbe menjen. A Prosecco fő termesztése már nem ott folyik. Itt olvashat bővebben. Az olaszországi Prosecco régióról pedig itt találsz további részleteket.

Édes a Prosecco?

Mi a helyzet a Prosecco ízével? Sokan kérdezik: édes-e a Prosecco? A jó hír az, hogy a Prosecco lehet olyan édes vagy száraz, amilyennek csak szeretné. Visszatérve a süteményes példámhoz (unod már?)… nagyon egyszerűen, az, hogy a Prosecco íze édes-e, attól függ, hogy mennyi cukrot adnak hozzá a gyártási folyamat során.

Ha valaha is kinyitottál már egy üveg Proseccót, és túl száraznak vagy édesnek találtad az ízlésednek, akkor valószínűleg csak lekaptál valamit a polcról anélkül, hogy igazán tudtad volna, mit keresel. Hadd fejtsem meg neked a rendszert, mert eléggé zavaros. Leginkább azért, mert Olaszországban a száraz szót az édesebb Prosecco borokra használják.

Extra Brut – tökéletes, ha nagyon száraz Proseccót szeretne.

Brut – Ez csak egy kicsit édesebb, mint az extra brut.

Extra Dry – Itt kezd zavarossá válni a dolog – ez édesebb, mint a brut. Az Extra Dry azonban egy jó mindenes, és a legtöbb ember nem tartaná túl édesnek (én az Extra Brut-ot kedvelem, és sok Extra Dry Proseccóval kellemesen meglepődtem).

Száraz – Ez a legzavaróbb, mert a „száraz” Prosecco a legédesebb Prosecco, amit lehet kapni. Ha szereti az édes pezsgőt, akkor ez a megfelelő. Ellenkező esetben kerülje el.

Ez is egy új Prosecco az utcákon – zero, amiben nincs cukor. Ez ultra brut, így lehet, hogy túl sok lesz, még akkor is, ha szereted az Extra Brut-ot.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.