Az API-k olyan mechanizmusok, amelyek lehetővé teszik, hogy két szoftverkomponens egymással kommunikáljon egy sor definíció és protokoll segítségével. Például az időjárási hivatal szoftverrendszere napi időjárási adatokat tartalmaz. A telefonján lévő időjárás alkalmazás API-kon keresztül „beszél” ezzel a rendszerrel, és napi időjárási frissítéseket jelenít meg a telefonján.

Mi az az API?

Mit jelent az API?

Az API az Application Programming Interface (alkalmazásprogramozási interfész) rövidítése. Az API-k kontextusában az Application (alkalmazás) szó bármely, meghatározott funkcióval rendelkező szoftverre utal. Az interfész két alkalmazás közötti szolgáltatási szerződésként is felfogható. Ez a szerződés határozza meg, hogy a két alkalmazás hogyan kommunikál egymással kérések és válaszok segítségével. Az API dokumentációjuk tartalmaz információkat arról, hogy a fejlesztőknek hogyan kell strukturálniuk ezeket a kéréseket és válaszokat.

Hogyan működnek az API-k?

Az API-architektúrát általában az ügyfél és a kiszolgáló fogalmaival magyarázzák. A kérést küldő alkalmazást kliensnek, a választ küldő alkalmazást pedig kiszolgálónak nevezik. Az időjárási példában tehát a hivatal időjárási adatbázisa a szerver, a mobilalkalmazás pedig az ügyfél.

Az API-k négy különböző módon működhetnek attól függően, hogy mikor és miért hozták létre őket.

SOAP API-k

Ezek az API-k Simple Object Access Protocol protokollt használnak. Az ügyfél és a kiszolgáló XML segítségével cserél üzeneteket. Ez egy kevésbé rugalmas API, amely a múltban népszerűbb volt.

RPC API-k

Ezeket az API-kat távoli eljáráshívásoknak nevezik. Az ügyfél egy funkciót (vagy eljárást) hajt végre a kiszolgálón, a kiszolgáló pedig visszaküldi a kimenetet az ügyfélnek.

Websocket API-k

A Websocket API egy másik modern webes API-fejlesztés, amely JSON-objektumokat használ az adatok továbbítására. A WebSocket API támogatja a kétirányú kommunikációt az ügyfélalkalmazások és a kiszolgáló között. A szerver callback üzeneteket küldhet a csatlakoztatott ügyfeleknek, így hatékonyabb, mint a REST API.

REST API-k

Ezek a legnépszerűbb és legrugalmasabb API-k, amelyek ma a weben megtalálhatók. Az ügyfél a kéréseket adat formájában küldi a kiszolgálónak. A kiszolgáló ezt az ügyfél bemenetet használja belső funkciók indítására, és a kimeneti adatokat visszaküldi az ügyfélnek. Az alábbiakban nézzük meg részletesebben a REST API-kat.

Mik azok a REST API-k?

A REST a Representational State Transfer rövidítése. A REST olyan funkciókat határoz meg, mint a GET, PUT, DELETE stb., amelyekkel az ügyfelek hozzáférhetnek a kiszolgáló adataihoz. Az ügyfelek és a kiszolgálók a HTTP segítségével cserélnek adatokat.

A REST API fő jellemzője az állapotmentesség. Az állapotmentesség azt jelenti, hogy a szerverek nem mentik el az ügyfél adatait a kérések között. A kiszolgálóhoz intézett ügyfélkérések hasonlóak a böngészőbe beírt URL-címekhez, amelyekkel egy webhelyet látogatunk meg. A kiszolgáló válasza egyszerű adat, a weboldalak tipikus grafikus megjelenítése nélkül.

Mi az a webes API?

A webes API vagy webes szolgáltatás API egy alkalmazásfeldolgozó interfész a webkiszolgáló és a webböngésző között. Minden webszolgáltatás API, de nem minden API webszolgáltatás. A REST API a webes API egy speciális típusa, amely a fentebb ismertetett szabványos architektúrális stílust használja.

Az API-k körüli különböző kifejezések, mint például a Java API vagy a szolgáltatás API-k azért léteznek, mert történelmileg az API-kat a világháló előtt hozták létre. A modern webes API-k REST API-k, és a kifejezések felcserélhetők egymással.

Mik azok az API-integrációk?

Az API-integrációk olyan szoftverkomponensek, amelyek automatikusan frissítik az adatokat az ügyfelek és a kiszolgálók között. Néhány példa az API-integrációkra, amikor a telefonod képgalériájából automatikus adatszinkronizálás történik a felhőbe, vagy amikor az idő és a dátum automatikusan szinkronizálódik a laptopodon, amikor más időzónába utazol. A vállalatok számos rendszerfunkció hatékony automatizálására is használhatják őket.

Milyen előnyei vannak a REST API-knak?

A REST API-k négy fő előnyt kínálnak:

1. Integráció

Az API-kat arra használják, hogy új alkalmazásokat integráljanak a meglévő szoftverrendszerekbe. Ez növeli a fejlesztési sebességet, mivel nem kell minden egyes funkciót a nulláról megírni. Az API-k segítségével kihasználhatja a meglévő kódot.

2. Innováció

Egész iparágak változhatnak meg egy új alkalmazás megjelenésével. A vállalkozásoknak gyorsan kell reagálniuk, és támogatniuk kell az innovatív szolgáltatások gyors bevezetését. Ezt úgy tehetik meg, hogy az API szintjén változtatásokat hajtanak végre anélkül, hogy a teljes kódot újra kellene írniuk.

3. Bővítés

Az API-k egyedülálló lehetőséget kínálnak a vállalkozások számára, hogy különböző platformokon keresztül kielégítsék ügyfeleik igényeit. Például a térképek API lehetővé teszi a térképinformációk integrálását weboldalakon, Androidon,iOS-en stb. keresztül. Bármely vállalkozás hasonló hozzáférést biztosíthat belső adatbázisaihoz ingyenes vagy fizetős API-k használatával.

4. Könnyű karbantartás

Az API átjáróként működik két rendszer között. Mindegyik rendszer köteles belső változtatásokat végrehajtani, hogy az API-t ne befolyásolja. Így az egyik fél által a jövőben végrehajtott kódmódosítások nem befolyásolják a másik felet.

Melyek az API-k különböző típusai?

Az API-kat mind architektúrájuk, mind felhasználási körük szerint osztályozzák. Az API-architektúrák főbb típusait már feltártuk, ezért nézzük meg a felhasználási kört.

Privát API-k

Ezek a vállalaton belüliek, és csak a vállalaton belüli rendszerek és adatok összekapcsolására szolgálnak.

Nyilvános API-k

Ezek nyilvánosak, és bárki használhatja őket. Az ilyen típusú API-khoz kapcsolódhat vagy nem kapcsolódhat bizonyos engedélyezés és költség.

Partner API-k

Ezek csak engedélyezett külső fejlesztők számára hozzáférhetőek, hogy segítsék a vállalkozások közötti partnerségeket.

Összetett API-k

Ezek két vagy több különböző API-t kombinálnak összetett rendszerkövetelmények vagy viselkedésmódok kezelése érdekében.

Mi az az API végpont és miért fontos?

Az API végpontok az API kommunikációs rendszer utolsó érintkezési pontjai. Ezek közé tartoznak a kiszolgáló URL-címek, szolgáltatások és egyéb konkrét digitális helyek, ahonnan az információk a rendszerek között elküldésre és fogadásra kerülnek. Az API végpontok két fő okból kritikusak a vállalkozások számára:

1. Biztonság

Az API végpontok sebezhetővé teszik a rendszert a támadásokkal szemben. Az API-felügyelet kulcsfontosságú a visszaélések megelőzésében.

2. Teljesítmény

Az API végpontok, különösen a nagy forgalmúak, szűk keresztmetszetet okozhatnak és befolyásolhatják a rendszer teljesítményét.

Hogyan lehet biztosítani egy REST API-t?

Minden API-t megfelelő hitelesítéssel és nyomon követéssel kell biztosítani. A REST API-k biztosításának két fő módja a következő:

1. Hitelesítési tokenek

Ezek segítségével engedélyezik a felhasználók számára az API-hívást. A hitelesítési tokenek ellenőrzik, hogy a felhasználók azok-e, akiknek vallják magukat, és hogy rendelkeznek-e hozzáférési jogokkal az adott API-híváshoz. Amikor például bejelentkezik az e-mail kiszolgálóra, az e-mail kliens hitelesítési tokeneket használ a biztonságos hozzáféréshez.

2. API-kulcsok

Az API-kulcsok ellenőrzik az API-hívást végző programot vagy alkalmazást. Azonosítják az alkalmazást, és biztosítják, hogy rendelkezik az adott API-híváshoz szükséges hozzáférési jogokkal. Az API-kulcsok nem olyan biztonságosak, mint a tokenek, de lehetővé teszik az API-felügyeletet a használatra vonatkozó adatok gyűjtése érdekében. Bizonyára észrevette már, hogy a böngésző URL-címében hosszú karakter- és számsorok szerepelnek, amikor különböző webhelyeket látogat meg. Ez a karakterlánc egy API-kulcs, amelyet a weboldal a belső API-hívásokhoz használ.

Hogyan hozzunk létre egy API-t?

Kellő gondosságra és erőfeszítésre van szükség egy olyan API létrehozásához, amellyel más fejlesztők is szívesen dolgoznak és megbíznak benne. Ez az öt lépés szükséges a kiváló minőségű API kialakításához:

1. Tervezze meg az API-t

Az API-specifikációk, például az OpenAPI, adják az API-tervezés tervrajzát. Jobb, ha előre átgondolja a különböző felhasználási eseteket, és biztosítja, hogy az API megfeleljen az aktuális API-fejlesztési szabványoknak.

2. Építse meg az API-t

Az API-tervezők az API-k prototípusait boilerplate kóddal készítik el. Miután a prototípust tesztelték, a fejlesztők a belső specifikációkhoz igazíthatják.

3. Az API tesztelése

Az API tesztelése ugyanaz, mint a szoftvertesztelés, és a hibák és hiányosságok megelőzése érdekében kell elvégezni. Az API-tesztelő eszközökkel az API-t kibertámadásokkal szemben erősen tesztelhetjük.

4. Dokumentálja az API-t

Míg az API-k önmagukban magyarázzák magukat, az API dokumentációja útmutatóként szolgál a használhatóság javításához. A jól dokumentált API-k, amelyek számos funkciót és felhasználási esetet kínálnak, általában népszerűbbek egy szolgáltatásorientált architektúrában.

5. Az API forgalmazása

Ahogy az Amazon egy online kiskereskedelmi piactér, úgy az API-piacterek is léteznek a fejlesztők számára, hogy más API-kat vásároljanak és adjanak el. API-jának listázása lehetővé teheti annak pénzzé tételét.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.