Az SSID kifejezés bonyolultnak tűnhet, de ez csak a hálózat nevének technikai megnevezése. Akár otthon vagy a bevásárlóközpontban csatlakozik egy WiFi hálózathoz, annak van SSID azonosítója. Amikor megérinti és lenyomva tartja a WiFi ikonját a készülékén, számos hálózati nevet vagy SSID-t lát a környéken.

Mi az az SSID?

Mit jelent az SSID?

Az SSID a service set identifier (szolgáltatáskészlet-azonosító) rövidítése. Ez egy egyedi azonosító, amely nagy- és kisbetűkből, számokból és speciális karakterekből, például kötőjelekből, pontokból és szóközökből állhat. A 802.11 vezeték nélküli helyi hálózatok (WLAN) szabvány szerint az SSID akár 32 karakter hosszú is lehet.

Mire használják az SSID-t?

A hozzáférési pontok és a vezeték nélküli routerhálózatok saját SSID-jüket sugározzák, hogy azonosítsák magukat. Az eszköz bármelyik SSID-hez csatlakozhat, ha a hálózaton nincsenek engedélyezve a biztonsági beállítások. Az eszközének azonban jelszóra lesz szüksége, ha a hálózat védett.

Mi történik, ha több hálózatnak azonos SSID-je van?

Ha két hálózat azonos SSID-vel és biztonsági beállításokkal rendelkezik, akkor az eszköze vagy a legerősebb jelű hálózathoz csatlakozik, vagy ahhoz, amelyiket először látja. A készülék azonban nem fog egyszerre két hálózathoz csatlakozni. Egyes eszközök a legkedveltebb hálózatot vagy a legutóbb csatlakozott hálózatot is előnyben részesítik.

Ki osztja ki az SSID-t?

A gyártók általában alapértelmezett SSID-ket hoznak létre a routerek számára. Az alapértelmezett SSID lehet olyan egyszerű, mint a router márkaneve, de lehet ennél kicsit összetettebb is. Míg például sok alapértelmezett SSID például a „Linksys” vagy a „Netgear” nevet viseli, mások márkanevek és véletlenszerű számok keverékei.

Miért kellene megváltoztatnom az SSID-t?

A félreértések elkerülése érdekében

Mivel oly sok alapértelmezett SSID azonos, az SSID megváltoztatása segíthet elkerülni a zavart. Elméletileg sok „TP-Link” nevű SSID lehet a környéken, de csak egy „TellmyWiFiIloveher” nevű SSID lesz. A teljesítmény és az adatvédelem érdekében általában a legjobb, ha a saját WiFi hálózatához csatlakozik, nem pedig a környéken található bármelyik WiFi hálózathoz.

A biztonság érdekében

Az alapértelmezett SSID megváltoztatásával megakadályozhatja, hogy az Evil Twin támadás áldozatává váljon, amikor egy hacker egy hamis hozzáférési pontot hoz létre, amelynek ugyanaz az alapértelmezett SSID-je, mint a népszerű routereknek. Az ilyen támadások áldozatai tudtukon kívül egy rosszindulatú hozzáférési ponthoz csatlakoznak a környéken, és személyes adataikat elveszítik a fenyegető szereplő számára.

Egyes hackerek arra is képesek, hogy a router alapértelmezett SSID-jét felhasználva meghatározzák az eszköz gyártmányát és modelljét, hogy kihasználják az ismert sebezhetőségeket. Egy fenyegető szereplő, aki teljes ellenőrzést gyakorol a feltört router felett, rosszindulatú webhelyekre irányíthatja Önt, vagy kémkedhet az Ön tevékenységei után.

Mi az én SSID-m?

Router

Az SSID azonosítója a routerre lehet nyomtatva a kábelportok közelében. Ha nincs ott, nézze meg a készülék oldalán vagy hátulján. De általában egyszerűbb az operációs rendszeren keresztül ellenőrizni a hálózat nevét.

Windows

Keresse meg a WiFi ikont a képernyő jobb alsó sarkában. Úgy néz ki, mint egy pont három vonallal. Kattintson a WiFi ikonra a hálózat SSID-jének megtekintéséhez. Láthatja a környezetében lévő más hálózatok SSID-it is.

MacOS

Keresse a képernyő jobb felső sarkában a WiFi ikont. Kattintson a WiFi ikonra a hatótávolságban lévő hálózatok és SSID-jük listájának megtekintéséhez. Az Ön hálózatának SSID-jét kék WiFi ikon fogja megkülönböztetni, míg a többi hálózat neve szürke lesz.

iOS

Az SSID megtalálása iPhone vagy iPad készüléken egyszerű feladat. Nyissa meg a Beállításokat, majd lépjen a WiFi menüpontra. Itt látni fogsz egy jelölőnégyzetet az SSID mellett.

Android

Nyissa meg a Beállítások alkalmazást az androidos eszközén. Koppintson a Kapcsolatok lehetőségre. A „Wi-Fi” alatt láthatja a hálózat SSID-jét. Érintse meg a hálózat SSID-jét, hogy láthassa a környéken lévő más hálózatok SSID-it.

Hálózati biztonsági tippek

Az alapértelmezett SSID megváltoztatása csak egy lépés a jobb hálózati biztonság felé. További jó gyakorlatok közé tartozik az elérhető legmagasabb szintű biztonsági titkosítás engedélyezése, összetett WiFi jelszó beállítása, valamint az útválasztó szoftverének frissítése a legújabb biztonsági frissítésekre. Kihasználhatja a tűzfal előnyeit is, és VPN-t használhat a hálózat védelmére és az IP-cím elrejtésére (bővebben: Mi az az IP-cím). Legyen óvatos az ingyenes VPN-ek használatával

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.