Az urea, más néven karbamid, a szénsav diamidja. Képlete H2NCONH2. A karbamid fontos felhasználási területe a műtrágya és takarmánykiegészítő, valamint a műanyagok és gyógyszerek gyártásának alapanyaga. Színtelen, kristályos anyag, amely 132,7 °C-on olvad, és forrás előtt bomlik.

A karbamid a fehérjék metabolikus lebomlásának fő nitrogéntartalmú végterméke minden emlősben és néhány halban. Az anyag nemcsak az összes emlősök vizeletében, hanem vérükben, epéjükben, tejükben és izzadságukban is előfordul. A fehérjék lebontása során a fehérjéket részben alkotó aminosavakról aminocsoportok (NH2) távoznak. Ezek az aminocsoportok ammóniává (NH3) alakulnak, amely a szervezet számára mérgező, ezért a májnak karbamiddá kell átalakítania. A karbamid ezután a vesébe kerül, és végül a vizelettel ürül ki.

A karbamidot először 1773-ban Hilaire-Marin Rouelle francia kémikus izolálta a vizeletből. Friedrich Wöhler német kémikus 1828-ban ammónium-cianátból történő előállítása volt az első általánosan elfogadott laboratóriumi szintézise egy természetben előforduló szerves vegyületnek szervetlen anyagokból. A karbamidot ma már hatalmas mennyiségben állítják elő a kereskedelemben folyékony ammóniából és folyékony szén-dioxidból. E két anyagot nagy nyomáson és magas hőmérsékleten egyesítik ammónium-karbamát képződéséhez, amely aztán sokkal kisebb nyomáson bomlik, és karbamidot és vizet eredményez.

Mivel nitrogéntartalma magas, és a talajban könnyen átalakul ammóniává, a karbamid az egyik legkoncentráltabb nitrogéntartalmú műtrágya. Mivel olcsó vegyület, vegyes műtrágyákba is beépíthető, de önmagában is kijuttatható a talajba vagy a lombozatra permetezve. Formaldehiddel együtt metilén-karbamid műtrágyát ad, amely lassan, folyamatosan és egyenletesen szabadítja fel a nitrogént, és egy alkalommal egy teljes évnyi mennyiséget ad ki. Bár a karbamid nitrogén nem fehérje formában van, a kérődző állatok (szarvasmarha, juh) hasznosíthatják, és ezen állatok fehérjeszükségletének jelentős része így fedezhető. A karbamidnak a karbamid-formaldehidgyanta előállítására való felhasználása a műtrágyaként való felhasználás után a második legfontosabb. Nagy mennyiségű karbamidot használnak fel a barbiturátok szintézisére is.

A karbamid alkoholokkal reagálva uretánokat, malonészterekkel pedig barbitursavakat képez. Bizonyos egyenes láncú alifás szénhidrogénekkel és származékaikkal a karbamid kristályos zárványvegyületeket képez, amelyek hasznosak a benne lévő anyagok tisztítására.

Mi az az urea

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.