A hipertext és a HTTP mellett az URL a web egyik kulcsfogalma. Ez a böngészők által használt mechanizmus a weben közzétett bármely erőforrás lekérdezésére.

Az URL az Uniform Resource Locator (egységes erőforráskereső) rövidítése. Az URL nem más, mint egy adott egyedi erőforrás címe a weben. Elméletileg minden érvényes URL egy egyedi erőforrásra mutat. Ilyen erőforrás lehet egy HTML-oldal, egy CSS-dokumentum, egy kép stb. A gyakorlatban vannak kivételek, a leggyakoribb az olyan URL, amely egy olyan erőforrásra mutat, amely már nem létezik vagy elköltözött. Mivel az URL által képviselt erőforrást és magát az URL-t a webkiszolgáló kezeli, a webkiszolgáló tulajdonosának feladata az erőforrás és a hozzá tartozó URL gondos kezelése.

Hogyan épül fel egy URL?

Az URL tartalmazza az erőforrás eléréséhez szükséges protokoll nevét, valamint az erőforrás nevét. Az URL első része azonosítja, hogy milyen protokollt kell használni elsődleges elérési eszközként. A második rész azonosítja az IP-címet vagy tartománynevet — és esetleg az aldomaint –, ahol az erőforrás található.

Mi az az URL?

Az URL protokollok közé tartozik a HTTP (Hypertext Transfer Protocol) és a HTTPS (HTTP Secure) a webes erőforrásokhoz, a mail to az e-mail címekhez, az FTP a fájlokhoz egy FTP-kiszolgálón (File Transfer Protocol), és a telnet a távoli számítógépekhez való hozzáféréshez szükséges munkamenethez. A legtöbb URL-protokollt kettőspont és két előremenő átló követi; a „mail to” után csak kettőspont következik.

Opcionálisan a tartomány után az URL is megadható:

  • egy adott oldal vagy fájl elérési útvonalát a tartományon belül;
  • a kapcsolat létrehozásához használandó hálózati portot;
  • egy adott hivatkozási pontot egy fájlon belül, például egy HTML-fájlban egy nevesített horgonyt; és
  • egy lekérdezési vagy keresési paramétert — általában a keresési eredmények URL-jeiben található.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.