Miért bólogat a baba

A baba ide-oda rázza a fejét? Aggódik, hogy ez valamilyen probléma tünete lehet?

Miért bólogat a baba

Amire nem számít, hogy gyermeke rázza a fejét.
Ha megérti csecsemője fejmozgását és annak okát, az segít Önnek a fejlődési mérföldkövek azonosításában, ahogy gyermeke növekszik és fejlődik.

Ismerjük a legfontosabb aggodalmát: aggódnom kell-e, ha a csecsemőm ide-oda rázza a fejét?

A válasz valószínűleg nem! Az első évben a csecsemők gyorsan nőnek. Ezért a bruttó motoros készségek fejlődése kulcsfontosságú. A bruttó motoros készségek arra utalnak, hogy a gyermeke hogyan működik és hogyan lép kölcsönhatásba a körülötte lévő világgal a teste főbb izmainak és függelékeinek segítségével.

Hét hónapos korukra a legtöbb újszülött már képes felülni, megfordulni, tárgyak után nyúlni, és a kezével és szájával felfedezni dolgokat. Bár riasztó lehet megfigyelni, hogy a csecsemő elkezdi rázni a fejét, a legtöbbször az alább felsorolt okok valamelyike miatt teszi ezt.

A felfedezés öröme

A csecsemője kísérletezhet azzal, hogyan mozog és hogyan működik a teste. Szánta már rá például egy pillanatra, hogy megfigyelje, milyen érzés, amikor megrázza a fejét? Mindezek a dolgok arra késztetik a csecsemőket, hogy reagáljanak és felfedezzék a növekvő mozgástartományukat.

A gyermeke pozitív reakciót kap másoktól, amikor megrázza a fejét? Lehet, hogy azért csinálják, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Amikor elálmosodnak, egyes újszülöttek önnyugtatásképpen mozgatják a fejüket.

Utánzás

Talán észre sem veszi, de valószínűleg ön is rázta már a fejét a gyermekére. Persze az is lehet, hogy csak utánozza, amit Ön csinál. Ahogy a csecsemők idősebbek lesznek, megtanulják, hogy a felnőttekhez hasonlóan rázzák a fejüket a „nem” kifejezésére.

Fáradtság

A fáradt csecsemők megrázhatják a fejüket, ami szédülést okozhat, és megkönnyítheti az elalvást.

Fülgyulladás

A fülfertőzések a három év alatti gyermekeknél a leggyakoribbak, és a baba megpróbálhatja közölni Önnel a problémát.

Szoptatás

A baba szoptatási kísérlete okozhatta a fejrázást. A baba feje gyakran előre-hátra mozog, miközben próbál szoptatni. Szoptatóként lelkesedhet. Annak jelzésére, hogy eleget táplálkozott, a baba a szoptatás végén megrázhatja a fejét.

Autizmus

Egy olyan csecsemőnél, akinél egyszerűen csak a fejrázás tünete jelentkezik, nem valószínű, hogy autizmusban szenved. Az autizmussal érintett csecsemők különböző jellemzőket mutatnak, például nehezen veszik fel a szemkontaktust a gondozókkal, vagy nem reagálnak a nevükre, amikor hívják őket.

Mikor jelzi a baba fejrázása, hogy valami nincs rendben?

Természetes, hogy egy anya aggódik gyermeke fejlődése és néhány új dolog miatt, amit a gyermeke csinál, ahogy idősebbé válik. Például van néhány alkalom, amikor a csecsemő megrázza a fejét, hogy ezzel kifejezze kellemetlenségét vagy fájdalmát.

Itt az ideje, hogy felkeresse gyermekorvosát, ha a következők bármelyikét észleli a baba furcsa mozdulatai kapcsán.

  • A láz, a látható horzsolások és zúzódások, vagy a kiütések mind fertőzés vagy sérülés tünetei.
  • Elesés nyomai okozhatták, hogy a baba feje megsérült.
  • A baba fejrázása rosszabbodik, ha stresszes vagy izgatott.
  • Gyermeke beveri a fejét a kiságyba vagy a falba.
  • A felnőttek nehezen veszik fel a szemkontaktust a babával.
  • Egyéb fejlődési késések.
  • Lassú viselkedést mutat vagy nehezen ébred fel.
  • Lábai és izmai megmerevednek, ellenőrizhetetlen remegő vagy remegő mozdulatok, vagy légzési nehézségek.

Ezek a myoclonikus roham jelei és tünetei. Hihetetlenül ritka, de katasztrofális vagy akár halálos kimenetelű is lehet, ha mégis bekövetkezik. Ezért a szülőknek tisztában kell lenniük ezekkel a jellemzőkkel, és a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulniuk.

A fülgyulladás a leggyakoribb ok, amiért az újszülöttek rázzák a fejüket. A 102 Fahrenheit-fokos vagy annál magasabb láz a fülgyulladás egyik jellemzője a csecsemőknél, akik nem tudják szenvedésüket szóban kifejezni.

A csecsemő a hátára fektetve is nyugtalanná válhat, nehezen reagál a hangokra, vagy folyadék folyik a füléből. Egy másik jele annak, hogy gyermekének fülgyulladása van, ha azt veszi észre, hogy rángatja a fülét.

Minden helyzetben bízzon az anyai megérzéseiben. Miután megfigyelte a helyzetet, ha a baba fejrázása olyan módon történik, hogy az aggasztja, kérjen tanácsot gyermekorvosától. Ők további segítséget tudnak nyújtani Önnek.

Megszokott viselkedési formák

A szokatlan, ismétlődő tevékenységek közé tartozik a fejének tárgyakhoz ütögetése vagy más önkárosító manőverek.

Az érdeklődés hiánya

A csecsemők már fiatal korban is érdeklődhetnek a körülöttük zajló dolgok iránt. Beszélje meg gyermeke orvosával, ha úgy tűnik, hogy csecsemője nincs magánál, és képtelen interakcióra.

Alacsonyabb fejlettség

Csecsemője autista lehet, ha a korabeli csecsemőkhöz képest gyakran elmaradnak a fejlődési mérföldkövek, különösen a beszédprodukció vagy a beszédértés késése, valamint a gyenge szociális interakciók.

Szerencsére, hacsak csecsemője nem mutat a fent leírt egyéb tünetek bármelyikét, minimális ok van arra, hogy aggódjon a fejrázás miatt. Ha azonban felveti ezt gyermeke orvosának, az segíthet megnyugtatni aggodalmait, vagy megerősítheti, hogy a gyermekénél észlelt egyéb jelek autizmusra utalhatnak-e.

Hogyan lehet megállítani a gyermekét a fejrázástól

Ha a baba fejrázása sérülést vagy kellemetlenséget okoz a gyermeknek, akkor érdemes véget vetni ennek. A gyakori rázkódás miatt például erősen megszédülhet vagy zavart lehet, ami esésekhez és borulásokhoz vezethet.

Azt sem szeretné, ha a gyermeke beütné a fejét valamibe, például a kiságy oldalába, az asztal sarkába vagy a falba.

Kövesse az alábbi lépéseket, hogy megakadályozza a baba fejrázását

Figyeljen oda

Ha gyermeke megrázza a fejét, ne reagáljon. Aranyos, de ne nevess, és tartsd a telefonodat lent. Bármilyen reakció fel fogja ingerelni a csecsemőt, ha azért rázza a fejét, hogy magára vonja a figyelmét.

Időzítés

Kérjük, kövesse nyomon, hogy gyermeke mennyi ideig rázza a fejét. Ha szoptatás közben vagy lefekvés előtt tapasztalja a rázkódást, annak lehetnek olyan kiváltó okai, amelyekkel foglalkozhat. Emellett tájékozódjon a különböző módszerekről, amelyekkel segítheti a gyermekét az elalvásban, ha önnyugtatás céljából teszi ezt.

Környezet

Ha a baba fejrázása szorongás vagy feszültség miatt történik, próbáljon meg nyugodt környezetet teremteni számára. Vigye őket egy nyugodt helyre, és finoman ringassa őket. Tegye a kezét a tarkójára, és gyengéden bölcsőzzön, hogy megpróbálja megnyugtatni.

Masszázs

Tudja, mi az a babamasszázs? Hogy ellazítsa a baba izmait, szerezzen be egy kis babakrémet vagy -olajat, és próbáljon ki néhány technikát. A fej és a nyak többféleképpen is megnyugtatható.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.