Biztonságos a hajfesték használata, ha terhes vagyok vagy szoptatok?

A tartós és félig tartós hajfestékekben lévő vegyi anyagok nem erősen mérgezőek. A legtöbb kutatás – bár korlátozott mértékben – azt mutatja, hogy terhesség alatt biztonságos a hajfestés.

Egyes tanulmányok szerint a hajfestékekben lévő vegyi anyagok nagyon nagy dózisai károsíthatják a hajszálakat. Ezek a dózisok azonban hatalmasak ahhoz a nagyon kis mennyiségű vegyi anyaghoz képest, amelynek a hajfestés során ki van téve.

Biztonságos a hajfesték használata, ha terhes vagyok vagy szoptatok?

Hajfesték használata terhesség alatt

Úgy dönthet, hogy a hajfestéssel vár a terhesség első 12 hete utánig, amikor sokkal kisebb a kockázata annak, hogy a vegyi anyagok károsítják a babát. Ha maga festeti a haját, tovább csökkentheti a kockázatot, ha gondoskodik róla, hogy:

  • viseljen kesztyűt
  • a festéket a lehető legrövidebb ideig hagyja rajta
  • jól szellőző helyiségben dolgozzon
  • a festék felvitele után öblítse le a fejbőrét.

Ha a haját úgy emeli ki, hogy a festéket csak a hajszálakra viszi fel, szintén csökkenti a kockázatot. A felhasznált vegyi anyagok csak a hajba szívódnak fel, a fejbőrbe vagy a véráramba nem.

A félig tartós, tiszta növényi festékek, mint például a henna, biztonságos alternatívát jelentenek.

Ne feledje, hogy a terhesség befolyásolhatja a haj normál állapotát. A hajad például:

másképp reagálhat a színezésre vagy dauerolásra, mint általában szokott
jobban vagy kevésbé lesz nedvszívó, göndör vagy kiszámíthatatlan.
Mindig érdemes először egy hajszálpróbát végezni a használni kívánt hajfestékkel vagy kezeléssel. Beszéljen fodrászával tanácsért.

Hajfesték használata szoptatás alatt

Bár a szoptatás alatti hajkezeléssel kapcsolatos információk korlátozottak, úgy gondolják, hogy a szoptatás alatti hajfestés rendben van.

A hajfestékekben használt vegyi anyagokból nagyon kevés jut a véráramba, így nagyon valószínűtlen, hogy jelentős mennyiségük az anyatejjel átkerülne a szervezetbe.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.