Mi a hisztamin-intolerancia: Tünetek, étrend és kezelés

A hisztamin intolerancia tünetei nem specifikusak, és sok mindenre visszavezethetők. Bár a tünetek általánosak, és a „hisztamin-intolerancia” kifejezés sokak számára új, a témával kapcsolatos kutatások robbanásszerűen terjednek. A hisztamin és számos egészségügyi állapot közötti összefüggés feltárása folyamatban van.

  • Puffadás
  • Kiütések, csalánkiütés vagy ekcéma
  • Fejfájás vagy migrén
  • Hasmenés
  • Megmagyarázhatatlan viszketés
  • Alacsony vérnyomás
  • Viszkető szemek/folyó orr/elzáródás
  • Menstruáció előtti görcsök vagy fejfájás

Ezek általános állapotok, amelyeknek számos lehetséges oka lehet, de az egyik lehetséges ok a hisztamin intolerancia (HIT).

Mi az a hisztamin?

A hisztamin természetes módon megtalálható a szervezetben.
A hisztamin egy olyan vegyi anyag, amely természetesen megtalálható a szervezetben. Elsősorban a hízósejtekben tárolódik. Számos élelmiszer természetes összetevője, valamint az immunrendszer és az idegrendszer fontos része. A gyulladásban is fontos szerepet játszik.

Mi a hisztamin intolerancia?

A hisztamin intolerancia (HIT) feltehetően a hisztamin felhalmozódásával függ össze.
Egészséges emberben a hisztamint két enzim bontja le: DAO és HNMT. Ha ezen enzimek egyike nem működik megfelelően, hisztamin intolerancia léphet fel.

A DAO a belekben termelődik. Ha a belek nem egészségesek, előfordulhat, hogy nincs elég DAO a hisztamin normális lebontásához. Ha felhalmozódás történik, akkor a tünetek is jelentkeznek. A csökkent DAO-szint megmagyarázhatja, hogy a HIT tünetei miért gyakoribbak az olyan gyomor-bélrendszeri rendellenességekben szenvedő személyeknél, mint a gyulladásos bélbetegség, az IBS, a cöliákia és a SIBO. Bizonyos gyógyszerek is gátolhatják a DAO aktivitását.

A hisztamin-intolerancia tünetei

A következők a hisztamin-intolerancia leggyakoribb tünetei:

  • Puffadás
  • Hasmenés
  • Fejfájás
  • Kipirulás
  • Kiütés /Urtikária (csalánkiütés)/ekcéma
  • Aritmia ( szabálytalan szívverés)
  • Alacsony vérnyomás
  • Zihálás
  • Orrfolyás
  • Vizes szemek
  • Az arc/kezek/ajkak duzzanata
  • Gyomorégés
  • Viszkető bőr
  • PMS – A menstruációs ciklus körüli fejfájás vagy fájdalmas görcsök a leggyakoribbak.

Mi a hisztamin-intolerancia: Tünetek, étrend és kezelés

A hisztamin-intolerancia más egészségügyi problémákkal is összefügg.

A hisztamin intolerancia gyakoribb az olyan embereknél, akiknek emésztési zavarai vannak. problémákkal küzdenek.
Az olyan állapotok, mint a gyulladásos bélbetegség, a cöliákia, az IBS és a SIBO növelik a hisztamin-intolerancia kockázatát. A HIT tényleges előfordulási gyakoriságáról minimális információ áll rendelkezésre. Az egyéb egészségügyi problémákkal való összefüggése kialakulóban van.

Ez nem ételallergia

Bizonyos élelmiszerek kiválthatják a hisztamin-intolerancia tüneteit. De ez más, mint az ételallergia.
Néhány hisztamin intolerancia tünete valódi allergiás reakciót utánoz. De a szervezet sejtszintű válasza más, ezért a bőr- és vérallergia tesztek negatívak lesznek.

A HIT feltehetően a hisztamin felhalmozódásának köszönhető. Emiatt a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek azonnal. A tünetek bármikor kiválthatók, amikor az Ön „küszöbértékét” elérjük. Emiatt nehéz lehet pontosan meghatározni egy adott bűnös személyt.

Például előfordulhat, hogy reggel magas hisztamin tartalmú, délután viszont alacsony hisztamin tartalmú ételeket fogyasztott. Bár a délutáni étel alacsony hisztamintartalmú volt, mégis túllépte a tűréshatárát. Így a tünetek délután jelentkeznek. Lehet, hogy azt gondolja, hogy a tünetei a délutáni étel miatt jelentkeztek, de a valóságban a reggeli ételek jelentettek nagyobb problémát.

Mi a teendő, ha úgy gondolja, hogy hisztamin-intoleranciája van

Beszéljen orvosával, hogy értékelje az egyéb lehetséges „hasonszőrű” állapotokat.
Az olyan állapotok, mint a valódi allergiák, hízósejt-rendellenességek vagy a háttérben meghúzódó emésztési zavarok hasonlíthatnak a hisztamin-intoleranciához. Ha ezeket a lehetőségeket kiértékelték és kezelték, kiiktatási diétát lehet kezdeni, hogy lássuk, javulnak-e a tünetek. Az étkezési napló vezetése elengedhetetlen. Az alapproblémákat először ki kell javítani a legjobb eredmény érdekében. Mivel a diéta korlátozó jellegű, kérjük, konzultáljon szakemberrel a megfelelő tápanyagbevitel biztosítása érdekében.

Hisztamin-intolerancia teszt

A hisztamin-intolerancia jelenlétének megállapítására egy alacsony hisztamin tartalmú diéta kipróbálása szolgál.
Jelenleg nincsenek bevált tesztek a hisztamin-intolerancia diagnosztizálására. Lehetőség van a vér DAO-aktivitásának (a fent felsorolt enzimek egyike) és a hisztaminszintnek a mérésére. Úgy tűnik, hogy ezek az eredmények nem korrelálnak a tünetekkel. A tipikus vérallergiatesztek vagy bőrpróbák nem lesznek pozitívak, mivel a HIT nem IgE-közvetítésű (mint a valódi allergiák).

Fontos megjegyezni, hogy miközben a HIT-et a tünetek okaként vizsgáljuk, ki kell vizsgálni a kapcsolódó rendellenességeket, mint például a valódi allergiák, hízósejtes rendellenességek, gyulladásos bélbetegségek, cöliákia, fruktóz-felszívódási zavar, vékonybél-baktériumok túlszaporodása, vastagbélgyulladás stb. esetén.

A kapcsolódó rendellenességek felmérése után a magas hisztamin tartalmú ételeket kiküszöbölő diétát lehet folytatni. Ha a tünetek javulnak, ha a hisztamin mennyiségét csökkentik vagy kiiktatják az étrendből, akkor lehet, hogy hisztamin-intolerancia áll fenn.

A hisztamin intolerancia kezelése

Először kezelje a háttérben meghúzódó rendellenességeket. Ez javíthatja a hisztamin-toleranciát.
Általában a diétás kezelésekre összpontosítok, mert a gyógyszerek helyett inkább a lehető legtöbbet szeretném a diétával tenni. A HIT azonban valóban integratív megközelítést igényel, mivel gyakran más rendellenességekkel együtt fordul elő, amelyeket az étrendi módosításokon túlmenően kezelni kell.

Diéta: Az alacsony hisztamin tartalmú diéta a legmegfelelőbb kezelés (az élelmiszerek listája alább található). Ez kihívást jelenthet, ha valaki már korlátozott étrendet tart, például gluténmentes vagy alacsony FODMAP-értékű étrendet, és a megfelelő tápanyagbevitel fenntartása érdekében egészségügyi szakember felügyelete mellett kell végezni. A hisztamintolerancia egyénenként változik, és a tolerált ételeket próbálgatással és tévedéssel kell kikövetkeztetni. Vannak, akik csak apró mennyiségeket tolerálnak, mások viszont bőkezűbbek lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a hisztaminnal szembeni tolerancia javulni látszik, ha a háttérben meghúzódó problémákat kezelik. Ha például az IBS vagy a SIBO kezelésre kerül, a tünetek gyakran csökkennek. Az étrendi változtatásokkal együtt mindenképpen kezelni kell az alapbetegséget.

Ha az eliminációs diéta befejeződött, egyénileg kell felmérni az egyes ételekkel szembeni toleranciát, és az étrend tolerálhatóságának megfelelően liberalizálni kell az étrendet, hogy az optimális táplálkozás és életmód megvalósuljon.

Alvás: Az éjszakai 7-8 óra alvás mindent segít!

Támogatás: Az egészségügyi problémák és a diétás megszorítások stresszesek és kihívást jelentenek. Keressen segítséget a családtól, a közösségtől, a vallási szervezetektől, az online támogató csoportoktól és a helyi támogató csoportoktól. Kerülje azokat, akik negatív interakciókat biztosítanak. A negatív interakciók késleltetik a gyógyulást.

Edzés: Bármilyen testmozgás hasznos. Törekedjen a napi 30-60 perces mozgásra. Ne érezze rosszul magát, ha csak 15 órát tud végezni – az is segít!

Relaxáció: A relaxációs technikák előnyeit nem lehet eléggé hangsúlyozni. A légzőgyakorlatok vagy a progresszív izomlazítás egyszerű, hordozható és ingyenes. A jóga és a meditáció is nagyszerű. Relaxáció lehet számodra az olvasás, a barátokkal töltött idő vagy a zenélés is.

Élelmiszerek az alacsony hisztamin tartalmú étrendben

Minél több friss élelmiszert fogyasszunk
Friss hús és hal (kerülje a konzerv húst és halat)
Friss gyümölcsök, kivéve eper, citrusfélék
Friss zöldségek, kivéve a paradicsomot, spenótot és káposztát.
Gabonafélék: rizs, kukorica, köles, zab, cirok.
Olajok: A legtöbb étolaj

Magas hisztamintartalmú élelmiszerek

Az alábbi lista az általánosan elfogadott magas hisztamin tartalmú élelmiszereket/hisztaminfelszabadítókat tartalmazza. Ez a lista korántsem teljes. A rendelkezésre álló listák eltérőek, és az élelmiszerek hisztamintartalmáról nehéz egységes adatokat találni.

Az erjesztett és érlelt élelmiszerek a legnagyobb bűnösök közé tartoznak.

– Alkohol: Pezsgő, vörösbor, sör, fehérbor,
– Erjesztett vagy füstölt húsok/halak: szardínia, makréla, hering, tonhal, szalámi.
– Pácolt vagy konzervált élelmiszerek: Savanyú káposzta, savanyúságok, uborkák, szójaszósz
– Fermentált tejtermékek: Joghurt, kefir, író
– Érlelt sajtok: Parmezán, gouda, svájci, cheddar.
– Gyümölcsök: Aszalt gyümölcsök, eper, citrusfélék.
– Zöldségek: Paradicsom és paradicsomtermékek, spenót.
– Hüvelyesek: Csicseriborsó, szójabab, földimogyoró.
– Egyéb: Fahéj, csokoládé
– Gabonafélék: Búza
– Hisztaminfelszabadítók: Gabonafélék: citrusfélék, papaya, ananász, diófélék, eper, tojásfehérje, adalékanyagok.
– DAO-blokkolók: alkohol, fekete és zöld tea

 

Az élelmiszerek hisztamintartalma a tárolás időtartamától, az érettségtől vagy érettségtől, a főzéstől és a feldolgozástól függően változik.
Bizonyos élelmiszerek hisztamintartalma nem is lehet magas, mégis magas a hisztamin-felszabadítóként ismert vegyületek tartalma, amelyek hasonló tüneteket válthatnak ki.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.