A világ leghosszabb folyói – Melyik a leghosszabb folyó a világon?

Nincs nemzetközi definíció arra, hogy mi minősül folyónak. Semmi sem határolja el a határvonalat, mondjuk, a patak és a folyó között. A hivatalos szabályrendszer helyett egy sor olyan jellemzőt találunk, amelyek minden folyót jellemeznek. A folyó például természetes áramló vízfolyás. Eredési helyétől vagy „forrásától” lefelé folyik, amíg véget nem ér, vagy el nem éri a „torkolatát”. Itt torkollik egy másik víztestbe, talán egy óceánba vagy tóba.

Ezektől az egyezményes jellemzőktől eltekintve a folyók hihetetlenül változatosak. A szélességtől és a mélységtől kezdve az állandóságig és a sodrás erősségéig mindenben különböznek. Az egyik legvitatottabb különbség pedig a hosszuk. A világon például 76 olyan folyó van, amelynek hossza meghaladja az 1000 mérföldet. Ebben a cikkben a világ leghosszabb folyóit vizsgáljuk meg. Előtte azonban egy figyelmeztető szó.

A folyók mérése rendkívül viharos téma. Gyakran vita van arról, hogy hol kezdődik és hol végződik a folyó, nem is beszélve a kanyarulataik szédítő voltáról. És ez a vita sehol sem élénkebb, mint amikor a Föld leghosszabb folyójáról van szó.

1. A Nílus

A Nílus vagy „Nahr Al-Nīl” a világ egyik leghosszabb folyója, amely a Viktória-tó térségében lévő forrásától a Földközi-tengerbe való torkolatáig mintegy 4130 mérföldet tesz meg. Útja során a Nílus számos országon, többek között Egyiptomon, Szudánon, Ugandán és Kongón keresztül folyik.

A világ leghosszabb folyói

A Nílus egyben a világ egyik legikonikusabb folyója is, hosszú és mesés történelmével. Az ókori egyiptomi civilizáció életvonalát jelentette, és jelentős szerepet játszott az ország kultúrájában és vallásában. A folyó számos híres csata helyszíne is volt, például az 1798-as nílusi csata.

A Nílus ma is fontos része Egyiptom és Szudán életének. Szállításra, öntözésre, sőt energiatermelésre is használják.

2. Amazonas

Itt kezdenek a dolgok zűrzavarossá válni. Sokan azt állítják, hogy nem a Nílus, hanem az Amazonas folyó vagy „Río Amazonas” a világ leghosszabb folyója. Az ellentmondás abból ered, hogy az Amazonas forrásának és torkolatának helyét illetően nincsenek egyetértések. Más szóval, hol kezdődik és hol végződik? A válaszoktól függően az Amazonas hosszát 3 899 és 4 225 mérföld közötti hosszúságúnak adják meg, ami az utóbbit jelentené. A legtöbben azonban a hosszát 4 086 mérföldre teszik.

Ettől függetlenül az Amazonas folyó minden bizonnyal a világ két leghosszabb folyójának egyike, és Perun, Kolumbián és Brazílián keresztül folyik, mielőtt elérné az Atlanti-óceánt. Mi több, a lefolyása alapján vitathatatlanul a világ legnagyobb folyója, átlagos vízhozama több mint 7 600 000 köbláb másodpercenként. Ez több, mint a hét következő leghosszabb folyóé együttvéve.

Az Amazonas sokféle növény- és állatvilágnak ad otthont, köztük számos olyan fajnak, amely sehol máshol nem található meg a világon. A folyó emellett fontos megélhetési forrást jelent az Amazonas medencéjében élő több millió ember számára.

3. Jangce

A Jangce folyó Kína leghosszabb folyója és a Föld harmadik leghosszabb folyója. Körülbelül 3964 mérföld hosszú, és az ország legnépesebb területein folyik keresztül, beleértve Sanghaj, Wuhan és Nanjing városát.

A folyó fontos vízforrás a mezőgazdaság és az ipar számára, valamint létfontosságú közlekedési összeköttetést biztosít a kereskedelem és a kereskedelem számára.

4. Mississippi-Missouri folyó

Ez a bejegyzés ismét nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Ez inkább egy folyórendszer, mint folyó, magában foglalja a Mississippi, a Missouri és az Ohio folyókat. Ennek alapján mintegy 3710 mérföld hosszúságú.

5. Jenyiszej

A Jenyiszej folyó Oroszország legnagyobb folyója és a világ ötödik leghosszabb folyója. A dél-szibériai Szajan-hegységben ered, és Oroszországon keresztül észak felé folyik a Kara-tengerbe. Útja során a Jenyiszej folyó Oroszország legeldugottabb és legszebb részein halad keresztül.

A bolygó leghosszabb folyói

A világ leghosszabb folyói után kutatva végigjártuk a távot. Megtudtuk, hogy a világ leghosszabb folyóinak mérése nincs kőbe vésve, és még mindig folyik a vita arról, hogy melyik a világ leghosszabb folyója. Mindent egybevetve azonban elképesztő tényeket fedeztünk fel ezekről az örökké mozgó geológiai csodákról.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.