Kik voltak Zeusz feleségei és hitvesei

A görög mitológia egyik leghírhedtebb szeretőjeként ismert Zeusz számos nőt vett feleségül az égbolt uralkodójaként betöltött királyi tisztsége során. Ezek a nők halhatatlan természetűek voltak, és először Hésziodosz Teogónia című művében tűnnek fel, amelyben a költő részletesen bemutatja az istenek genealógiáját. Bár Héra, Zeusz húga a leghíresebb mind közül, sok más istennőnek és titánnénak volt szerencséje Zeusz oldalán állni az Olümposz csúcsán.

Kik voltak Zeusz feleségei és hitvesei

Zeusz feleségei 7-en voltak:

  • Metis
  • Themis
  • Mnemosyné
  • Eurynome
  • Demeter
  • Leto
  • Héra

Kik voltak Zeusz feleségei?

Metis

Metis volt Zeusz első felesége, a titánok egyike, Óceánusz és Tethys lánya. A bölcsesség, a megfontoltság és az elmélyült gondolkodás megtestesítőjének tartották. Metis segített Zeusznak megmenteni testvéreit, mivel apja, Kronosz mindannyiukat elnyelte.

A jóslás képességével is felruházott volt, és megjósolta, hogy Zeusz egyik gyermeke el fogja nyerni a hatalmat Zeusz felett. Hogy ezt elkerülje, Zeusz Metiszt légyé változtatta, és élve lenyelte.

Azonban már terhes volt Athénével, és amíg Zeusz testében volt, elkezdett sisakot és pajzsot készíteni a lánya számára. Ennek következtében Zeusz súlyos fejfájástól szenvedett, és megparancsolta Héphaisztosznak, hogy fejszével nyissa fel a fejét. Héphaisztosz így cselekedett, és Zeusz fejéből előugrott Athéné, teljes pajzzsal és harcra készen.

Themisz

Zeusz egyik korai felesége, Themisz szintén titán istennő volt, Uránusz és Gaea lánya. Őt tekintették a természetes és erkölcsi rend, a mindent irányító isteni jog és törvény képviseletének, amely még maguk az istenek felett is áll.

Hésziodosz szerint házasságuk segített az olümposziaknak abban, hogy az istenek titánok felett aratott győzelme után stabilizálják hatalmát az összes isten és ember felett. Thémisznek hat gyermeke született: a három Horae (Óra), Eunomia (Rend), Dike (Igazságosság) és a virágzó Eirene (Béke), valamint a három Moirai (Sors), Klotho és Lachesis, valamint Atroposz.

Mnemosyne

Az idő, az emlékezés és az emlékezet titán istennője, Mnemosyne Uranus és Gaea lánya volt. Zeusz kilenc egymást követő napon át aludt vele, ami a Kilenc Múzsa születéséhez vezetett: Kalliopé, Klió, Euterpe, Thália, Melpoméné, Terpszichore, Erato, Polyhymnia és Urania.

Arról is ismert, hogy ő volt az egyik a három idősebb titán Múzsák közül, akik a zenének a kilenc előtt Zeusz és ő voltak a múzsái. Hésziodosz szerint Mnemosyné és a múzsák voltak a királyok és költők ihletforrása, tőlük kapták rendkívüli beszédkészségüket.

Eurynome

Eurynome, Zeusz harmadik szélesebbik leánya, Eurynome szintén titán istennő volt, Óceánusz és Tethys titánok lánya, tehát óceánida. Három gyermeket szült Zeusznak, a Charitákat, a kegyelem istennőit, Aglaeát, Euphrosynét és Tháliát. Eurynome a legelők istennője is lehetett. Amikor Héra ledobta Héphaisztoszt az Olümposz hegyéről, mert megnyomorodott, Eurynome és Thetisz elkapták, és saját gyermekükként nevelték fel.

Demeter

A tizenkét olimposzi lény egyikeként ismert Démétér Zeusz nővére és felesége volt. A földművelés és a gabona istennője volt, a Földanya megszemélyesítője. A szent törvények, valamint a halál és az újjászületés körforgása felett is ő elnökölt. Démétérnek volt egy lánya Zeusztól, Perszephoné, más néven Kore, akit Hádész elrabolt és az alvilágba vitt, hogy a felesége legyen.

Leto

Leto a Titanidák egyike volt, az anyaság, a szerénység és a fiatalok védelmezője. Egyike volt Zeusz több feleségének is, akivel az ikeristen Apollón és Artemisz született. Terhessége alatt könyörtelenül üldözte Héra, aki földről földre űzte, hogy megakadályozza a szülést. Végül Letónak sikerült Delosz szigetén menedéket találnia.

Héra

Héra, Zeusz leghíresebb felesége, az istenek atyjának nővére is volt, valamint a nők, a házasság, a család és a szülés istennője. Kronosz és Rhea titánok lánya volt, és Zeusz számos szeretőjével és törvénytelen gyermekeivel szembeni féltékeny és bosszúálló természetéről volt ismert. Zeusz eleinte madárként jelent meg neki, és amikor a lány nagy gonddal védte, visszaváltozott isteni alakjába, és elcsábította őt. Együtt 10 gyermekük született, a legfontosabbak Héphaisztosz, az istenek kovácsa és Árész, a háború istene voltak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.