Mennyi ideig marad az alkohol a szervezetedben?

Az, hogy mennyi ideig marad az alkohol a szervezetében, számos tényezőtől függ. Egy hosszú éjszakai italozás után sokaknak nagy gondot okoz, hogy mennyi ideig marad az alkohol a szervezetükben. Időbe telik, amíg az alkoholt a szervezet feldolgozza. Átlagosan körülbelül egy óra alatt metabolizálódik le egy normál ital. Az, hogy pontosan mennyi ideig kimutatható az alkohol a szervezetben, sok tényezőtől függ, többek között attól, hogy milyen típusú drogtesztet használnak.

Vér: Az alkohol óránként körülbelül 0,015-ös sebességgel ürül ki a véráramból. Az alkohol akár 12 órán keresztül is kimutatható a vérvizsgálatban.
Vizelet: Az alkohol a vizeletben az etilglükuronid (EtG) teszttel 3-5 napig, a hagyományos módszerrel pedig 10-12 óráig mutatható ki.
Haj: Más kábítószerekhez hasonlóan az alkohol a hajszálakkal végzett drogtesztben akár 90 napig is kimutatható.

Hogyan dolgozza fel a szervezet az alkoholt

A szervezet eléggé egyszerű folyamatot követ az alkohol emésztése és metabolizálása során. Ezért az, hogy mennyi ideig marad egy ital valakinek a szervezetében, sokkal inkább azzal függ össze, hogy az illető mennyit iszik, mint bármely más tényezővel.

A lenyelést követően az alkohol belép az emésztőrendszerbe, és a gyomorba és a vékonybélbe jut. Az alkohol körülbelül 20%-a a gyomorban szívódik fel, a fennmaradó 80% nagy része pedig a vékonybélben szívódik fel, majd közvetlenül a véráramba kerül. A vérbe kerülve az alkohol gyorsan végigszáll az egész szervezetben, ezért az alkohol olyan sok különböző testi rendszerre hat. A szervezetbe kerülő alkohol nagy része végül a májban köt ki, ahol az alkohol anyagcseréjének túlnyomó többsége zajlik. Általában a máj egy uncia alkoholt (vagy egy normál italt) egy óra alatt képes feldolgozni. Ha az egyén ennél többet fogyaszt, a rendszer telítődik, és a további alkohol felhalmozódik a vérben és más szövetekben, amíg az anyagcserére nem kerül sor. Ha ez túl sokszor vagy túl gyorsan történik, károsodás alakulhat ki az agyban és a test szöveteiben.

Az emberi szervezet nagyon hatékonyan képes feldolgozni az alkoholt, feltéve, hogy az alkoholt nem fogyasztjuk olyan gyorsan, hogy az alkoholmérgezést okozzon. Becslések szerint a szervezetbe kerülő alkohol 90-98%-a metabolizálódik és felszívódik. A fennmaradó alkohol aztán a verejtékkel, vizelettel, hányással és széklettel távozik a szervezetből.

Véralkoholkoncentráció (BAC)

A személy vérében lévő alkohol százalékos arányát véralkoholkoncentrációnak (BAC) nevezik. A BAC-t általában a vérben lévő etanol százalékos arányában fejezik ki, az alkohol térfogatszázalékra vonatkoztatott tömegegységében. A legtöbb ember esetében egy uncia alkohol 0,015%-os véralkohol-koncentrációt eredményez. Ez azt jelenti, hogy egy 0,015%-os véralkoholszintű személy vérében 10 óra elteltével alig vagy egyáltalán nem lesz alkohol a véráramban. Fontos megjegyezni, hogy minél többet iszol, annál tovább marad az alkohol a szervezetedben.

Amint egy személy véralkoholszintje 0,05% és 0,055% közé emelkedik, az alkohol negatív hatásai fokozódni kezdenek. Így a nyugalom, a boldogság és a relaxáció érzései kezdenek depresszióvá, ingerlékenységgé és zavartsággá változni. A 0,08-0,09% körüli értéknél az egyensúlyérzék megszűnik, és a motoros képességek károsodnak. Néhányan ezen a szinten hányni is elkezdhetnek, mivel a vérben lévő túlzott mennyiségű alkohol miatt a szervezet nem képes elég gyorsan metabolizálni az alkoholt. Az Egyesült Államokban valaki jogilag ittasnak minősül, és nem vezethet gépjárművet, ha a BAC-szintje 0,08% vagy annál magasabb.

Mennyi ideig marad az alkohol a szervezetedben?

Az alkohol feldolgozási sebességét befolyásoló tényezők

Az alkohol állandó sebességgel metabolizálódik, de egyes emberek hosszabb ideig érezhetik az alkohol hatását. Ez azért van, mert a véralkoholkoncentráció a következő okok miatt ingadozhat az embereknél:

Életkor

Minél idősebb egy személy, annál hosszabb ideig marad az alkohol a májban, mielőtt az általános véráramba kerülne, vagy metabolizálódna – ez növeli a mérgezés hosszát és a májkárosodás kockázatát. A szervezetben lévő víz mennyisége is csökken a korral, ami hozzájárul a magasabb BAC értékhez. Egy idősebb személy emellett nagyobb valószínűséggel szed gyógyszert, és ez szintén hatással van a májra. Mindezek a tényezők azt jelentik, hogy az alkoholt a szervezet lassabban dolgozza fel.

Biológiai nem

Számos fiziológiai okból kifolyólag a nők másképp metabolizálják az alkoholt, mint a férfiak, és hosszabb ideig marad a nők szervezetében. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a nőknek általában magasabb a testzsírszázalékuk és alacsonyabb a testvíztartalmuk, mint a férfiaknak. Ez azt jelenti, hogy egy férfi teste automatikusan jobban felhígítja az alkoholt, mint egy nőé, még akkor is, ha a két ember azonos magasságú és súlyú. A hormonszintek szintén befolyásolják a szervezet alkoholfeldolgozó képességét, és a nőknél magasabb BAC-értéket tapasztalnak, ha közvetlenül a menstruáció előtt fogyasztanak alkoholt. Tanulmányok emellett kimutatták, hogy a nőkben kevesebb acetaldehid-dehidrogenáz van, az alkohol gyomorban történő metabolizálására használt enzim.

Élelmiszer

Az étkezés és az ivás előtt a gyomorban lévő ételek erőteljesen befolyásolhatják az alkohol felszívódási sebességét. Az étel segít felhígítani az alkoholt, és lassítja a gyomor kiürülését a vékonybélbe, ahol az alkohol gyorsan felszívódik. A BAC csúcsérték akár háromszor magasabb is lehet egy üres gyomorral rendelkező személynél, mint egy olyan személynél, aki ivás előtt ételt fogyasztott. A rendszeres étkezés és az ivás közbeni nassolás segíthet az enzimaktivitás beindításában a májban, és lelassíthatja az alkohol felszívódásának sebességét.

Testméret

Egy személy testmérete és testösszetétele szintén olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az alkohol feldolgozásának sebességét. Az alacsony víztartalmú zsírszövet nem képes olyan mértékben felszívni az alkoholt, mint a magas víztartalmú izomszövet, ami azt jelenti, hogy a több testzsírral rendelkező egyéneknél általában magasabb a BAC. Ennek megfelelően egy rendkívül izmos, de alacsonyabb testalkatú egyénnek magasabb lesz a BAC-értéke, mint egy nála magasabb, azonos testalkatú személynek.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek az alkohollal, és megváltoztathatják az anyagcserét, ezáltal befolyásolhatják, hogy a szervezet hogyan képes feldolgozni az alkoholt. Egyes gyógyszerek lelassítják a gyomorból a vékonybélbe és a májba történő ürülést, ami az alkohol gyors felszívódását okozza. Ez magasabb BAC-szintet és a szervezetre gyorsabban ható mérgezést eredményez. A kifejezetten az alkohollal kölcsönhatásba lépő gyógyszerek közé tartoznak a következők:

  • Szorongáscsökkentő gyógyszerek, mint például a Xanax.
  • ADHD gyógyszerek, mint például az Adderall
  • Köhögés elleni és megfázás elleni gyógyszerek
  • Cukorbetegség elleni gyógyszerek, mint például a klórpropamid

Mi az a standard ital?

Az emberek gyakran alábecsülik, hogy mennyit ittak, mert nem a szabványos italméréseket használják. Egy standard ital egyenlő egy 12 unciás sörrel, 1,5 uncia szeszes itallal (whisky, vodka stb.) vagy egy 5 unciás pohár borral.

Igyon felelősen és biztonságosan

A BAC és az alkohol szervezetben történő metabolizálódási sebességének megértése segíthet megelőzni a túlzott alkoholfogyasztás veszélyes következményeit. Ha azonban Ön olyan valaki, aki nehezen tud biztonságosan és mértékkel inni, akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy szakember segítségét kérje. Még ma lépjen kapcsolatba egy kezelési szolgáltatóval, hogy tájékozódjon a rehabilitációs lehetőségekről.

 

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.