Mi volt az első elküldött SMS a világon?

Mi volt az első elküldött SMS a világon?

A füstjelektől a FaceTime-ig, az elmúlt néhány száz év során fejlődött a kommunikációnk módja.

A technológia minden egyes fejlődése jelentős kommunikációs mérföldkövet jelentett, amely lehetővé tette számunkra, hogy az információkat messzebbre és szélesebb körben osszuk meg, mint korábban.

Szinte nincs is nagyobb mutatója a fejlődésnek, mint az egyes médiumokon keresztül megosztott híres első szavak.

  • Az első táviratban ez állt: „Mit teremtett az Isten?”.
  • Az írógépen az első üzenet így hangzott: „A fürge barna róka átugorja a lusta kutyát”.
  • A legelső szavak, amelyeket az első telefonhívás során mondtak: „Mr. Watson – jöjjön ide – látni akarom”.

Ezzel elérkeztünk ahhoz, ahogy a világ nagy része ma kommunikál – az sms-üzenetekhez. Az első szöveges üzenet megjelenése óta 30 év telt el, és teljesen átalakította az általunk ismert beszélgetést. Mi volt tehát az első sms, amit valaha küldtek?

Mi volt a legelső szöveges üzenet?

A szöveges üzenetek mindig is a rövid, gyors üzenetek alkalmi megosztásáról voltak híresek. Így aztán nem véletlen, hogy a valaha küldött első szöveges üzenet…

„Boldog karácsonyt”

Ezt a mérföldkőnek számító ünnepi üdvözletet 1992. december 3-án küldte el az akkor 22 éves Neil Papworth, a Vodafone mérnöke egy Orbitel 901-es gépen.

Az első üzenetet Richard Jarvisnak, az ügyvezető igazgatójának küldte, aki éppen egy karácsonyi partin volt.

Az SMS története

Alig egy évvel később, 1993-ban a Nokia mobiltelefon-óriás bevezette az SMS funkciót, amely a beérkező üzenetekre figyelmeztető „hangjelzéssel” jelzett. Abban az időben a szöveges üzenetek száma 160 karakterben volt korlátozva. Ez inspirálta a ma is rendszeresen használt rövidítések használatát, mint például a LOL (laughing out loud) és a FYI (for your information).

1995-ben hozták létre a „T9” automatikus kitöltési technológiát, hogy megkönnyítsék a 10 számjegyű billentyűzettel írt szöveges üzeneteket. A Nokia ezt követően 1997-ben mutatta be az első QWERTY billentyűzetű mobiltelefont.

Az új médium azonban csak 1999-ben kapott lángra, amikor először lehetett szövegeket küldeni és fogadni a hálózatok között.

Alig három évvel később, 2002-ben már több mint 250 milliárd SMS-t küldtek világszerte. Ma már csak az amerikaiak évente több mint 2 billió SMS-t küldenek, és öt mobiltelefon-tulajdonosból négy rendszeresen küld SMS-t. Könnyen lehet, hogy ez az egyik legnépszerűbb kommunikációs forma.

2008-ra a szöveges üzeneteket pénzgyűjtésre is bevezették: a United Way indította el az első „sms-t adományozásra” kampányt, amely a Superbowl XLII alatt szerepelt.

A 2010-es év jelentette azt az időszakot a történelemben, amikor a szöveges üzenetküldés számos kultúrában elterjedt gyakorlattá vált. És a lassulásnak semmi jele, hiszen ma már mind a magánéletben, mind a szakmai életben küldünk szöveges üzeneteket.

Napjainkban a vállalkozások a visszajelző kérdőívektől kezdve az időpont-emlékeztetőkön át a szállítási értesítésekig és a promóciós kódokig mindenre használják az SMS-üzeneteket. Az SMS megváltoztatta a vállalkozások kommunikációját ügyfeleikkel, lehetővé téve számukra, hogy ott érjék el őket, ahol éppen mobiltelefonjukkal a kezükben vannak.

Mit tartogat az SMS-ek jövője?

Az SMS előnyei ma is ugyanolyan fontosak, mint valaha, ami megmagyarázza a médium még mindig hatalmas népszerűségét. A vállalkozások továbbra is használni fogják az SMS-szoftvereket az ügyfelekkel való interakcióra, a kommunikáció automatizálására és e sokoldalú csatorna hatékonyságának racionalizálására.

Olvasson többet az SMS legújabb trendjeiről, és arról, hogy a vállalkozások hogyan használhatják az SMS-t az ügyfelekkel való elköteleződés növelésére, valamint az átláthatóbb és hatékonyabb kapcsolat kialakítására.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.