Mi volt az első elküldött SMS a világon?

A füstjelektől a FaceTime-ig, az elmúlt néhány száz év során fejlődött a kommunikációnk módja.

A technológia minden egyes fejlődése jelentős kommunikációs mérföldkövet jelentett, amely lehetővé tette számunkra, hogy az információkat messzebbre és szélesebb körben osszuk meg, mint korábban.

Szinte nincs is nagyobb mutatója a fejlődésnek, mint az egyes médiumokon keresztül megosztott híres első szavak.

  • Az első táviratban ez állt: „Mit teremtett az Isten?”.
  • Az írógépen az első üzenet így hangzott: „A fürge barna róka átugorja a lusta kutyát”.
  • A legelső szavak, amelyeket az első telefonhívás során mondtak: „Mr. Watson – jöjjön ide – látni akarom”.

Ezzel elérkeztünk ahhoz, ahogy a világ nagy része ma kommunikál – az sms-üzenetekhez. Az első szöveges üzenet megjelenése óta 30 év telt el, és teljesen átalakította az általunk ismert beszélgetést. Mi volt tehát az első sms, amit valaha küldtek?

Mi volt az első elküldött SMS a világon?

Mi volt a legelső szöveges üzenet?

A szöveges üzenetek mindig is a rövid, gyors üzenetek alkalmi megosztásáról voltak híresek. Így aztán nem véletlen, hogy a valaha küldött első szöveges üzenet…

„Boldog karácsonyt”

Ezt a mérföldkőnek számító ünnepi üdvözletet 1992. december 3-án küldte el az akkor 22 éves Neil Papworth, a Vodafone mérnöke egy Orbitel 901-es gépen.

Az első üzenetet Richard Jarvisnak, az ügyvezető igazgatójának küldte, aki éppen egy karácsonyi partin volt.

Az SMS története

Alig egy évvel később, 1993-ban a Nokia mobiltelefon-óriás bevezette az SMS funkciót, amely a beérkező üzenetekre figyelmeztető „hangjelzéssel” jelzett. Abban az időben a szöveges üzenetek száma 160 karakterben volt korlátozva. Ez inspirálta a ma is rendszeresen használt rövidítések használatát, mint például a LOL (laughing out loud) és a FYI (for your information).

1995-ben hozták létre a „T9” automatikus kitöltési technológiát, hogy megkönnyítsék a 10 számjegyű billentyűzettel írt szöveges üzeneteket. A Nokia ezt követően 1997-ben mutatta be az első QWERTY billentyűzetű mobiltelefont.

Az új médium azonban csak 1999-ben kapott lángra, amikor először lehetett szövegeket küldeni és fogadni a hálózatok között.

Alig három évvel később, 2002-ben már több mint 250 milliárd SMS-t küldtek világszerte. Ma már csak az amerikaiak évente több mint 2 billió SMS-t küldenek, és öt mobiltelefon-tulajdonosból négy rendszeresen küld SMS-t. Könnyen lehet, hogy ez az egyik legnépszerűbb kommunikációs forma.

2008-ra a szöveges üzeneteket pénzgyűjtésre is bevezették: a United Way indította el az első „sms-t adományozásra” kampányt, amely a Superbowl XLII alatt szerepelt.

A 2010-es év jelentette azt az időszakot a történelemben, amikor a szöveges üzenetküldés számos kultúrában elterjedt gyakorlattá vált. És a lassulásnak semmi jele, hiszen ma már mind a magánéletben, mind a szakmai életben küldünk szöveges üzeneteket.

Napjainkban a vállalkozások a visszajelző kérdőívektől kezdve az időpont-emlékeztetőkön át a szállítási értesítésekig és a promóciós kódokig mindenre használják az SMS-üzeneteket. Az SMS megváltoztatta a vállalkozások kommunikációját ügyfeleikkel, lehetővé téve számukra, hogy ott érjék el őket, ahol éppen mobiltelefonjukkal a kezükben vannak.

Mit tartogat az SMS-ek jövője?

Az SMS előnyei ma is ugyanolyan fontosak, mint valaha, ami megmagyarázza a médium még mindig hatalmas népszerűségét. A vállalkozások továbbra is használni fogják az SMS-szoftvereket az ügyfelekkel való interakcióra, a kommunikáció automatizálására és e sokoldalú csatorna hatékonyságának racionalizálására.

Olvasson többet az SMS legújabb trendjeiről, és arról, hogy a vállalkozások hogyan használhatják az SMS-t az ügyfelekkel való elköteleződés növelésére, valamint az átláthatóbb és hatékonyabb kapcsolat kialakítására.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.